Tisovec – 5 minút pred dvanástou

24.3.2014 8:00 Ivan Wlachovský

Tisovec – 5 minút pred dvanástou

22. a 23. marca 2014 sa v Tisovci uskutočnila brigáda, ktorá predznamenáva historický počin, obnovenie parnej prevádzky na ozubnicovej trati. Deň „D“ by mal nastať už za prítomnosti parného rušňa dňa 3. mája 2014. Upozorňujem však, že v tento deň sa bude jazdiť výlučne po železničnej stanici. Ostrý štart na trať bude až niekedy v lete.

 

 

 

 

V piatok poobede krásne počasie veštilo príhodné počasie na zajtrajšiu brigádu. Krátko po 16tej hodine  sme aj s Jurom vyrazili z Bratislavy. Bohužiaľ dostať sa z Bratislavy do Tisovca vlakom je dosť problematické a tak sme zvolili gumokolesovú dopravu. Piatkové zápchy sa nám podarilo zvládnuť a niekedy po osemnástej hodine sme nakladali v Banskej Bystrici do auta ďalšieho pasažiera Peťa, ktorý dorazil vlakom z Prahy. Už za hlbokej tmy a oproti 22°C v Bratislave tisovecká zima 7°C. Síce ťažko hovoriť o zime, keď je druhá polovička marca. Zvláštna zima bola tento rok. Pred malým múzeom, ktoré je zároveň aj ubytovňou, kuchyňou, kanceláriou už postávali dvaja ďalší prácechtiví. Rýchle vybalenie, zapálenie ohňa v krbe, úvodná slivovica...

Teplúčko bude
Teplo je základ.

Po týchto nevyhnutných úkonoch naša cesta smerovala do haly, kde sme si pozreli v akom stave je technika a dielne.
Juraj v krátkosti poukazoval čo je nové a spriadal plány práce na zajtrajšiu brigádu. Pokročilá hodina a aj chlad nás rýchlo zahnali do pelechov.

M 240.0039
M 240.0039 drieme v hale.

Nočný Tisovec
ŽST Tisovec v noci spí.

Krátko po šiestej hodine rannej nastal pohyb. Raňajky, káva, hygiena, montérky a poďme na to. Slniečko vykúkalo hneď od rána. Oficiálny začiatok brigády mal byť až o desiatej hodine, ale miestni členovia klubu OZ Zubačka nastúpili už okolo ôsmej hodiny ráno. Na nič sa nečakalo. Práca bola rozdelená a každý vedel, že čo sa od neho očakáva. Mne sa ušla v prvom kole drôtená kefa, špachtľa a úloha revitalizovať oplotenie pred múzeom.

Starý plot
Ideme na to. Drôtená kefa a škrabka sú kamaráti na doobedie.

Okrem toho sa pri múzeu pracovalo na ďalších úlohách. Čistenie + nátery plotu a konštrukcie verandy pri múzeu, čistenie + nátery mreží na oknách a okenných rámov na múzeu, čistenie okien na múzeu. Na výmene strávených dosák na lavičkách pred múzeom a iných zveľaďovacích počinoch.

Ploty budú zelené.
Predseda OZ Zubačka Jano Spišiak v plnom nasadení.


Zhruba polovica účastníkov sa presunula k a do haly kde sa konali ďalšie práce. Upratovanie priestoru medzi točňou a remízou (prerezanie drevín na svahu, definitívne uskladnenie betónových prefabrikátov). Čistenie a oprava náteru Ci čiek, spojazdňovanie dreziny, čistenie popolových jám atď.

Ci prechádzajú očistou.
Ci prechádzajú očistou.

V hale sa tiež makalo.
V hale sa tiež makalo.

Mináč a Kubáček
Primátor Tisovca pán Mináč a motor dnešnej brigády Kubáček v družnej besede.

S pribúdajúcim časom pribúdali aj pracanti. Okolo dvanástej hodiny tam bolo tak +- 25 ľudí. Členovia VLAKY.NET v počte 10 kusov. Za múzeom v závetrí vo veľkom kotli dievčatá varili vynikajúci guláš.

Príprava poživne.
Obedová čata.

Dvor pred múzeom sa hemžil natieračmi, terčík šermoval zváračkou. Skrátka pohyb ako má byť. Nastal čas obeda. Vynikajúci guláš sme zaliali hltom piva.

Terčík, ústredný ochutnávač.
Guláš bol prudko jedlý.

Ranný chlad dávno ustúpil a väčšina brigádnikov už pracovala v krátkych rukávoch.  Plot žiaril novou zelenou farbou, mreže na múzeu zas decentnou sivou. Donatierávali sa novo privarené plotové dielce.

Už sa to zelenie.
Plot sa už zelenie.

Mreže na oknách budú sivé.
Mreže na oknách budú sivé.

nadšenie
Pracovné nasadenie bolo veľké.

V hale sa podarilo prvý krát naštartovať drezinu Vm Tatra T 14/52.

Zavrčala nám aj drezina.
Drezina Vm Tatra T 14/52 v momente prvého štartu.

Ci-čka voňali čistotou z vonku aj z vnútra. Za múzeom silní chlapi strhli staré búdy. Rozbrusovačky a veľké kladivá sa nezastavili. Krátko po šestnástej hodine, aspoň v mojom prípade nastal čas rozlúčky.

Tisovecký tunel
Tisovecký tunel.

Nasadol som do motoráku, zakýval brigádnikom a odfrčal smer Brezno.
 

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy