Narodeninové prekvapenie - Desaťročie VLAKY.NET

5.5.2014 8:00 Marek L. Guspan

Narodeninové prekvapenie - Desaťročie VLAKY.NET

10. výročie založenia internetových stránok VLAKY.NET oslávime spolu už o niekoľko dní narodeninovou jazdou do Banskej Štiavnice. Aká by to však bola oslava narodenín a navyše ešte takých okrúhlych, keby sme pre vás nemali aj nejaké prekvapenie.

 

 

 

 

 

Desať rokov existencie je dôvodom nielen na poriadnu oslavu, ale aj na rekapituláciu toho, čo všetko sme za tých desať rokov na našich stránkach stihli uverejniť. Lenže to by sa nám do jedného článku nevošlo. A preto sme sa rozhodli, že tú rekapituláciu urobíme inak, vo väčšom a s účasťou mnohých z vás. Vybrali sme niekoľko desiatok článkov a reportáži, ktoré ste si mohli počas existencie VLAKY.NET na našich stránkach prečítať, a niečo cez 500 fotografii, to všetko od takmer deväťdesiatich autorov. Uložili sme to na viac ako 500 strán formátu B5 a zabalili do peknej červenej obálky. Výsledok vám teraz ponúkame.

Priatelia dovoľte, aby som vám predstavil knihu:

Prvý nápad vydať knihu k výročiu VLAKY.NET som dostal už v roku 2008. Lenže to mi bolo hneď jasné, že do 5. narodenín sa to stihnúť nedá. Preto som nápad odložil, do jedného zadného priečinka mozgu a nechal som ho dozrieť. Opäť som nad ním začal uvažovať v lete 2012. Vytiahol som na obed Mariána Madaru a predostrel som mu svoj návrh. Bol nadšený, možno ešte viac ako ja. Nasledovalo obdobie pokoja. V nenáhlivom tempe som začal zhromažďovať príspevky, ktoré sa mi zdali vhodné do knihy. Medzičasom na portáli pribudlo veľa kvalitných článkov, najmä od pravidelných prispievateľov. Výber bol zložitý a bolo jasné, že všetko, čo by som chcel, sa do knihy nezmestí. Začiatkom leta 2013 sme s Mariánom definitívne rozhodli, že ideme do toho. Začali sme zháňať tlačiareň a zisťovať, koľko nás tá „sranda“ bude stáť. Cesta za knihou sa dostala do bodu odkiaľ nebolo návratu v momente, keď som začal autorov článkov obosielať e-mailami so žiadosťou o súhlas s uverejnením. V ďalšom kole tak vypadlo niekoľko prispievateľov, ktorí na moje e-maily nereagovali. Na jeseň minulého roku som s prosbou o pomoc oslovil Dušana Ščepku, od ktorého som potreboval vytvoriť dizajn knihy a podklady pre tlačiareň. Viac-menej som rátal s tým, že neodmietne, pretože náhradné riešenie som nemal. Vydavateľstvo sme totiž vynechali z hry hneď na začiatku. Dušan nesklamal a pustili sme sa do tvorby knihy. To všetko samozrejme popri našich pracovných a rodinných povinnostiach, po večeroch, nociach, sviatkoch a víkendoch. Posledné kolo e-mailov znamenalo vypýtať od všetkých originály fotografií, pretože tie z portálu na uverejnenie v knihe veru nie sú vhodné. Niektorí reagovali okamžite, niektorí až na tretiu upomienku. Ale nakoniec sa podarilo získať takmer všetko, čo sme chceli a finiš mohol začať. Po dvoch mesiacoch intenzívne presedených za počítačmi sme do tlačiarne poslali výsledok... 512 strán fotografii a textu...

V knihe je len malý zlomok z toho všetkého, čo ste si za 10 rokov mohli na našom portáli prečítať, ale viac sa nevošlo. Naopak. Mnoho zaujímavých článkov sme museli s ľútosťou vynechať.

Dúfam, že sa vám bude kniha páčiť a že si ju so záujmom prečítate. Aby sme ju nejako obzvláštnili a dali jej aj punc jedinečnosti je v každej časti knihy aj článok, ktorý nebol na portáli uverejnený. Ako taký malý bonus pre jej čitateľov. Kniha, rovnako ako naše stránky, je dvojjazyčná, čo jej tiež pridáva na originalite a zvláštnosti.

Samozrejme že kniha ma oproti internetovým stránkam mnohé obmedzenia, využili sme preto moderné technológie a prepojili sme knihu prostredníctvom QR kódov s portálom. To vám umožní preniesť sa pri jej čítaní priamo na naše stránky a prezrieť si celú galériu obrázkov prípadne prispievať do diskusie k článku.

Knihu si môžete už od dnes kúpiť prostredníctvom VLAKY.NET Shopu. Knihu je možné zakúpiť aj v Zákazníckych centrách ZSSK.

A ešte jedno upozornenie: kniha vyšla v malom náklade, iba 600 ks, takže by ste nemali s jej kúpou váhať, pretože sa vám môže stať, že sa rozpredá skôr ako si našetríte peniaze. Jej cena je oproti podobným knihám dosť nízka, pretože má byť pre vás darčekom.

 

Poďakovanie všetkým, ktorých články a fotografie sú v knihe, som vyjadril už e-mailom, ale musím ho zopakovať aj na tomto mieste. Vďaka vám všetkým, ktorí ste prispeli a ktorí ste udržali tajomstvo jej vydania. Dúfam, že Vám nadšenie písať pre VLAKY.NET vydrží aj naďalej.

Zvlášť vďaka patrí korektorom, ktorí nám pomáhali s jazykovou úpravou a úpravou textov do knihy. Mená všetkých autorov a spolupracovníkov nájdete priamo v knihe. Špeciálne poďakovanie patrí Dušanovi Ščepkovi, ktorý s profesionálnou zručnosťou pripravil a vytvoril dizajn knihy a zostavil jej elektronickú verziu pre tlačiareň. Bez jeho znalosti a prispenia, by sme boli stratení.

A v neposlednom rade by sme chceli poďakovať aj za podporu našim partnerom, vďaka ktorým naša kniha vznikla:

HLAVNÍ PARTNERI

 
 

           

 

PARTNERI

               
 

           

 

ZAKÚPIŤ KNIHU VO VLAKY.NET SHOPE

PS: V predaji aj dvoj-DVD z 8. narodenín VLAKY.NET.

Za kolektív tvorcov vám prajem príjemné čítanie nielen knihy, ale aj našich internetových stránok. 

Súvisiace odkazy