Hradecké trolejbusy slavily 65. narozeniny

21.5.2014 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Hradecké trolejbusy slavily 65. narozeniny

Minulé soboty si občané východočeské metropole na soutoku Labe a Orlice (a s nimi také řada zájemců „přespolních“) připomněli datum 2. května 1949, kdy byla uvedena do provozu její první trolejbusová trať. Na zvláštní linku symbolického čísla 65 vyjely historické vozy a Terminál hromadné dopravy ožil neobvyklým ruchem v podobě bohatého doprovodného programu.

 

 

 

 

Už z pozvánek na akci, které se objevily na webu pořadatele oslav, Dopravního podniku města Hradce Králové, a.s., a na první straně městského zpravodaje Radnice, doručovaného zdarma do schránek obyvatel města, bylo zřejmé, že bude rozsáhlejší než tomu bylo před pěti lety. Což se může jevit poněkud překvapivé, protože letos se slavily jen „půlkulatiny“. Na druhou stranu je pravda, že obecenstvo se mezi tím namlsalo poměrně velkoryse pojednanou připomínkou 85. výročí vzniku městské hromadné dopravy v Hradci Králové počátkem října minulého roku, jak jsme zde referovali, takže mu bylo třeba nabídnout opět cosi přitažlivého:


Plakát s programem (po kliknutí do náhledu se otevře celý ve formátu PDF)

Fanoušky veřejné dopravy (mezi nimiž nechyběli ani hosté hovořící německy či anglicky) na letošní oslavy přilákala pochopitelně vozidla, která měla být (a také byla) nasazena na už zmíněnou příležitostnou linku číslo 65. Její jízdní řád ukazoval také konkrétní vozidla, jež měla být na jednotlivé spoje nasazena. Jako první vyrazil do ulic vůz Škoda 14Tr08/6 č. 311 z majetku DP Pardubice, který původně jezdil ve slavícím provozu pod číslem 29. V pořadí druhý, ale z hlediska zájmu fanoušků nepochybně první, byl vypraven zástupce kdysi slavných trolejbusů Tatra, vůz T 400/III č. 431, ze sbírky pražského Muzea MHD, jenž měl v Hradci premiéru.


Vůz Tatra T 400/III č. 431 byl středem zájmu návštěvníků © PhDr. Zbyněk Zlinský

Na třetí pozici po zvláštní lince jezdil místní historický trolejbus Škoda 15Tr02/6 č. 77 a provozní návrat do minulosti uzavíral v Hradci Králové dobře známý, opět jižními sousedy zapůjčený vůz Škoda 9TrHT28 č. 358. Když jsem si rozmýšlel svou reportérskou činnost na oslavách, předpokládal jsem, že se některé jízdy, nejlépe tatrováckým trolejbusem, zúčastním. Jenže to jsem podcenil zájem lidu obecného (o fanoušcích MHD nemluvě), jak jsem zjistil krátce po tom, co jsem dorazil do centra oslav, Terminálu hromadné dopravy. Stejně tak jsem musel vzdát záměr zdokumentovat interiér nejvíce obdivovaného vozidla – neměl jsem prostě šanci.


Zcela zaplněný vůz Tatra T 400/III č. 431 © PhDr. Zbyněk Zlinský

Leda že bych si vystál časově i délkově nemalou frontu a udržel si v ní první pozici. Jenže na něco takového nebyl čas, jestliže jsem chtěl zachytit po čtvrt hodině se opakující první odjezdy každého z historických trolejbusů a k tomu i nějaký jejich příjezd. Krom bylo třeba vyfotografovat také turistický vláček, který vozil zájemce po nedalekém okolí terminálu, a pochopitelně alespoň zběžně zdokumentovat i další připravené atrakce. K nim jsem si zprvu odskočil vždy jen v „dopravním sedle“ a až posléze některým z nich věnoval pozornost soustředěnější – což se do jisté míry podepsalo i na ne vždy logickém uspořádání připojené galerie snímků.


Turistický vláček č. 300 se vrací z jízdy © PhDr. Zbyněk Zlinský

Krom toho všeho reportérského snažení jsem nesměl zapomenout zakoupit si knihu o historii místní MHD, jak se mi to v zápalu „boje“ povedlo při jejích loňských oslavách, při nichž byla uvedena do prodeje. Je pravda, že jsem své opomenutí mohl během těch téměř devíti měsíců napravit, třeba při některé pravidelné návštěvě Městské knihovny, která ji prodává také, ale nějak mi to nikdy nepřišlo na mysl. A mou pozornost rozptylovala také snaha nepřehlédnout v těch davech návštěvníků nějakou známou tvář. Nakonec jsem potkal jen jedinou a ta se ke mně navíc obrátila sama, otevřeným okénkem přijíždějícího historického automobilu.


„Bulík“ jede odstavit svého miláčka, abychom se později zase setkali © PhDr. Zbyněk Zlinský

Později jsme se setkali za příznivějších podmínek a já jsem se dověděl řadu novinek z Výtopny Jaroměř, jejímž platným údem Bulík je. Návštěvníci jaroměřského železničního muzea se v blízké budoucnosti mají na co těšit. Škoda, že mi reportérské povinnosti nedovolili pokračovat v zajímavém rozhovoru pokračovat déle. Čekala mne prohlídka nevelké výstavy trolejbusů na odstavné ploše (jejíž exponáty zde jednotlivě uvádět či popisovat nebudu, protože je najdete v připojené galerii fotografií) a už obligátní návštěva dispečerského pracoviště v kouli, vznášející se nad odbavovací halou městské hromadné dopravy terminálu.


O prohlídku dispečerského pracoviště je vždy zájem © PhDr. Zbyněk Zlinský

Dalším zastavením bylo nahlédnutí do rovněž veřejnosti mimořádně přístupné měnírny, která je součástí stavby haly MHD, a nezanedbával jsem ani průběžnou dokumentaci nálady uvnitř budovy samotné. V ní byla instalována výstavka dokumentující vznik a vývoj trolejbusové dopravy ve městě, kolem níž byly rozmístěny informační i prodejní stánky rozmanitého charakteru. Mimořádně fungoval také zákaznický pult dopravního podniku, jindy o víkendu neobsluhovaný, kde si zájemci mohli vyžádat informace nebo pořídit Městskou kartu či zakoupit už výše zmíněnou publikaci. Informační leták k výročí trolejbusů byl k dispozici zdarma.


Mimořádně i v sobotu obsluhovaný informační pult v hale MHD © PhDr. Zbyněk Zlinský

O pohodu těla se starala pizzerie v patře i rychlé občerstvení v přízemí haly MHD, pohodu ducha zajišťovala skupina Kmotra Rock Revival venku na nástupišti C. Děti, které momentálně nestály o jídlo, hudbu ani poučení, si mohly zajít vyfasovat nafukovací balónek s logem dopravního podniku či se zabavit v dětském koutku pod logem Hitrádia Magic. Zkrátka nikdo z návštěvníků oslav se nudit nemusel, a to jsem se ještě nezmínil o třech autogramiádách hradeckých sportovců, z nichž jsem (v podstatě čirou náhodou) narazil na fotbalisty „áčka“ FC Hradec Králové, po jejichž podpisech jsem sice nezatoužil, ale pro úplnost je zaznamenal.


Autogramiáda hradeckých fotbalistů z nadhledu © PhDr. Zbyněk Zlinský

Když jsem se na Terminálu hromadné dopravy dostatečně realizoval, vydal jsem se pomalu k nedalekému Riegrovu náměstí, jehož současná podoba se samotným terminálem bytostně souvisí. Mým cílem bylo zachytit historické trolejbusy také v jiném prostředí, než tomu bylo doposud, přičemž jsem byl líný vyrazit někam dál po trase. I když nešlo o samotnou lenost, ale také o pohyb ručiček na hodinkách (věštících blížící se dobu poledního jídla) a mraků po obloze (potvrzujících předpovězené odpolední srážky). Během čekání na jednotlivé spoje jsem mohl při pohledu na protější hotel přemýšlet o rusko-ukrajinských vztazích.


Vůz Škoda 14Tr08/6 č. 311 na pozadí hotelu, co by se měl jmenovat „Černihiv“
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Když jsem měl pocit, že paměťová karta mého přístroje je už dostatečně zaplněna snímky pro tuto reportáž, vrátil jsem se na terminál, abych tam vyčkal odjezdu svého spoje. Bohužel autobusového, i když do budoucna by se situace mohla změnit. Královéhradecký dopravní podnik, alespoň podle vyjádření svého ředitele v Radnici 19/2014 (str. 2), má totiž záměr síť trolejbusových linek v (snad) dohledné době rozšířit o dvě nové tratě. Jedna by měla vést po trase Koruna – Farářství - Jungmannova a druhá od Brněnské přes Palachovu na konečnou Pod Strání. A to je právě zastávka, k níž mám ze svého sídla nejblíže, doslova pár kroků.


Už jsem z okna našeho bytu fotil elektrobus, třeba dojde i na trolejbus (9.8.2011)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Prameny a odkazy:

  1. Hradec Králové - Wikipedie
  2. Hradec Králové - oficiální stránky statutárního města
  3. Hradec Králové na stránkách Společnosti pro veřejnou dopravu
  4. Dopravní podnik města Hradce Králové, a.s. - oficiální stránky
  5. DP Hradec Králové - vozový park
  6. MHD Hradec Králové na portálu Hradec Králové - město na dlani
  7. MHD Hradec Králové - ČNDS
  8. Městská doprava v Hradci Králové
  9. Trolejbusová doprava v Hradci Králové - Wikipedie
  10. Trolejbusy v Hradci Králové na stránkách Společnosti pro veřejnou dopravu
  11. Hradecké trolejbusy - dobře vedené amatérské stránky
  12. Terminál hromadné dopravy Hradec Králové – Wikipedie
  13. Tramvaje v Hradci Králové? - článek o nerealizovaném záměru
  14. Po Hradci se budou prohánět tramvaje a vyrostou nové čtvrti - článek o výhledovém záměru
  15. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: Vůz Tatra T 400/III č. 431 na lince 65 směřuje od zastávky Hlavní nádraží k THD © PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy