Historickými motorákmi do Muráňa - 31.5.2014

18.5.2014 18:00Zdroj: KHKV

Historickými motorákmi do Muráňa - 31.5.2014

Hľadáte vhodný tip, ako osláviť Medzinárodný deň detí? Všetkých priaznivcov, ktorí majú blízko k železničnej histórii, romantickým výletom a krásam Slovenska pozývame na mimoriadnu jazdu historickými motorákmi do Muráňa na hradné hry. Historické motoráky M 131.1 v správe Klubu historických koľajových vozidiel odchádzajú z Košíc o 7:15 hod.

Rezervácie najneskôr do 26. mája výlučne elektronicky na khkv@khkv.sk.

 

 


Hľadáte vhodný tip, ako osláviť Medzinárodný deň detí? Všetkých priaznivcov, ktorí majú blízko k železničnej histórii, romantickým výletom a krásam Slovenska pozývame na mimoriadnu jazdu historickými motorákmi do Muráňa na hradné hry.

Po zabudnutej trati

Pred viac ako tromi rokmi, presnejšie 30. apríla 2011 vyrazil z Plešivca do Muráňa posledný pravidelný osobný vlak. Odvtedy na tejto gemerskej lokálke zastavil už iba mimoriadny vlak nášho klubu KHKV, merací či nákladný vlak. Malebná trať je nevyužitá a jej budúcnosť viac ako neistá. KHKV v spolupráci so ŽSR, MDC a obcou Muráň prichádza s možnosťou aspoň na chvíľu si pripomenúť príjemné drncanie na koľajniciach, končiacich na úpätí národného parku Muránska planina.

„Pripomínať si zašlú slávu železníc na opustených tratiach, to je jedna z hlavných úloh občianskeho združenia Klub historických koľajových vozidiel z Košíc. Aj preto ročne pripravujeme niekoľko mimoriadnych vlakov do atraktívnych a malebných oblastí východného Slovenska, kde osobné vlaky už nepremávajú. Snažíme sa vydať s turistami na malebné lokálky dovtedy, kým sa tu neobnoví doprava, alebo definitívne nezmiznú zo železničnej mapy Slovenska,“ hovorí Ľubomír Lehotský z Klubu historických koľajových vozidiel.

Takéto jazdy sa na Slovensku dejú najmä vďaka pochopeniu Železniciam Slovenskej republiky, ktoré umožňujú absolvovať takéto unikátne výlet do minulosti. „Tentoraz to nebude iba výlet do železničnej minulosti a železničného múzea v Lubeníku, ale aj výlet do stredoveku a predovšetkým do prírody. Cieľom je totiž výstup na Muránsky hrad a účasť na tamojších hradných hrách,“ pozýva Ľ. Lehotský.

Všetci dobrovoľníci a záchrancovia železničnej histórie z KHKV veria, že im počasie bude priať a rovnako vydrží aj stará, no spoľahlivá technika. Vo vlaku by sa mali objaviť oba košické Hurvínky Magda a Ľubka, no a v prípade záujmu aj prívesný vozeň Clm.

Povinné bezplatné miestenky najneskôr do 26.mája!

„Upozorňujeme cestujúcu verejnosť, že pre veľký záujem je potrebná rezervácia na e-mailovej adrese: khkv@khkv.sk. Miestenky sú bezplatné, no bez nich nie je veľká šanca zaujať vo vlaku miesto na sedenie. Bezplatné rezervácie bude možné registrovať iba do obsadenia vlaku, najneskôr však do 25. mája do 9.00 hod,“ upozorňuje Ľubomír Lehotský.

Samotná jazda do Muráňa sa uskutoční 31. mája 2014. Vlak odchádza z košickej hlavnej stanice ráno o 7:15 hod., no treba byť pri vlaku ešte o štvrťhodinu skôr!

UPOZORNENIE: V prípade záujmu o nastúpenie po trase vlaku a po záväznej objednávke, vlak môže zastaviť aj v staniciach Moldava nad Bodvou, Turňa nad Bodvou a Rožňava.

Program

Pri ceste tam sa vlak krátko zastaví v železničnom múzeu v Lubeníku. Po príchode do Muráňa bude nasledovať autobusová preprava pod Muránsky hrad (cena: 1 €), alebo môžu cestujúci vyraziť na hrad pešo. Na hrade sú pripravené výstupy šermiarov a sokoliarov (dobrovoľné vstupné). Pre hladošov bude pripravená súťaž vo varení gulášu.

Pre priaznivcov kyvadlových jázd sme pripravili tentoraz aj jednu do Revúcej s odchodom o 14:25 hod. a príchodom späť do Muráňa o 15:07 hod. Vlak z Muráňa do Košíc odchádza o 15:25, plánovaný príchod do Košíc je krátko po 18. hodine. Veríme, že počasie nám bude želať a spolu prežijeme peknú sobotu.

Úvodná ilustračná snímka: „Magda“ v stanici Muráň dňa 9.6.2012 © Oliver Dučák

Súvisiace trate