Železniční stanice Praha-Bubeneč to má za sebou

31.8.2014 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Železniční stanice Praha-Bubeneč to má za sebou

Klidný kout na západním okraji pražské Stromovky ukrývá unikát – nádraží z roku 1850 dochované takřka v původní podobě. Budova byla druhá nejstarší původní nádražní budova sloužící svému účelu v celé metropoli – hned po Masarykově nádraží. To však platilo pouze do letošního 28. srpna. Od pátku již vlaky nebudou ve stanici Praha-Bubeneč zastavovat …

 

 

 

 

Tak začíná zpráva, která se minulý čtvrtek večer objevila na webu České televize. A pokračovala: … původní kolejiště, které od původního stavu odlišují především poloperony a trakční vedení postavené v roce 1963, by mělo zaniknout ve prospěch rychlého koridoru vedoucího až do Holešovic, vlaky budou místo Bubenče zastavovat na Podbabě. Pro ty, kdo se z vycházek ve Stromovce rádi vraceli vlakem na Masarykovo nádraží či do Holešovic, už není v současné koncepci pražské MHD místo. Na končící železniční stanice proběhla pietní akce, na niž krom pozvánky tradiční zvalo také internetem šířené smuteční oznámení:


Parte jménem rodiny podepsali výpravčí žst. Bubeneč

Dlužno dodat, že za zachování bubenečského nádraží, které mělo padnout za oběť modernizaci trati číslo 091 v úseku Praha-Bubeneč – Praha-Holešovice začali už v době oznámení tohoto záměru mnozí lidé veřejně známí i zcela neznámí a také byla, jak je to v naší zemi zvykem, vyhlášena petiční akce. Aktivisté neuspěli, a tak záměr investora, jímž je státní organizace Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), byl naplněn. A to dokonce dříve, než on sám předpokládal, jak vyplývá z jednoho článku, který se podivoval, že v novém jízdním řádu je uvedena neexistující zastávka Praha-Podbaba.


Vizualizace železniční zastávky Praha-Podbaba s konečnou tramvají; zdroj: www.urm.cz

K už zmíněnému pietního aktu se náhodou nachomýtl náš pražský reportér Jiří Řechka a napsal k tomu stručné sdělení: Při návratu z poznávacích toulek po kolejích jsem ve čtvrtek v podevčer projížděl nádražím Praha-Bubeneč. A najednou při pohledu na ty všechny, kteří se s ním loučili, jsem si uvědomil, že všemu je dnes konec. A tak, když jsem vystoupil na další zastávce, rozhodl jsem se vrátit zpět a udělat nějaký ten snímek z tohoto rozloučení. Měl jsem štěstí, že jel hned do Kralup osobní vlak. A také jsem chtěl získat staniční razítko, které mi dosud chybělo a při své předchozí návštěvě jsem neuspěl. Až  na poslední chvíli jsem měl štěstí a razítko mám.


I úředníci drah byli přítomni, jenže ne ti dnešní © Jiří Řechka

Byť se náš kolega v zanikající stanici příliš dlouho nezdržel, jeho několik snímků v připojené galerii panující atmosféru ilustruje dostatečně. Je vidět, že žal byl patřičně spláchnut a snad jej vystřídá radost z nové zastávky, která ostatně není jedinou nově otevíranou. Od 1. září pak začnou zastavovat vlaky i na pěti nových vlakových zastávkách v oblasti Rudné a Hostivice (Rudná zastávka, Chýně, Jinočany, Hostivice-Sadová a Hostivice-U hřbitova) a v souvislosti s tím se zcela změní jízdní řády na tratích Praha – Rudná u Prahy – Beroun a Praha-Smíchov Na Knížecí – Hostivice – Rudná, uvádí tisková zpráva SŽDC. U jejich otevření VLAKY.NET chybět nebudou.

Úvodní snímek: Atmosféra ve stanici Praha-Bubeneč © Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace odkazy