Nostalgická jazda Rajeckou Ančou 2014

4.10.2014 18:00 Mgr. Peter Šimko Zdroj: Považské múzeum v Žiline

Nostalgická jazda Rajeckou Ančou 2014

Počas víkendu 11. a 12.10.2014 sme pre širokú verejnosť opäť pripravili jazdu historickým motorovým vlakom na čele s motorovým vozňom M 131.1443 zvaným hurvínek na trati Žilina - Rajec. Podujatie s názvom Rajecká Anča sa koná už po piaty raz. Uskutoční sa v čase, kedy si miestna železnica Žilina – Rajec pripomína 115. výročie svojho uvedenia do prevádzky (10. októbra 1899).

 

 

 


Je to možnosť, ako zažiť spôsob cestovania na železnici pred 60 rokmi. Popritom môžu záujemcovia navštíviť kúpeľné mestečko Rajecké Teplice a pozrieť si tu naše múzeum dopravy, v ktorom na nich čaká niekoľko zaujímavostí
. Jazdy historickým vlakom sa uskutočnia po oba dni víkendu 11. a 12. októbra. Hurvínek odíde zo žilinskej železničnej stanice o 9.30 a 13.30 hod., z Rajca pôjde o 11.30 a 15.30 hod. Presné časy historických jázd sú uvedené na plagáte:

Hurvínek, motorový vozeň radu M 131.1, ktorý vás bude počas víkendu voziť, je typickej červenej farby, má drevené sedadlá a niekoľko desaťročí poslušne pracujúci motor z podniku Tatra Studénka s typickým zvukom i vôňou.


M 131.1443 pri Slnečných skalách v Rajeckej doline © P. Vlček

Ak vystúpite v Rajeckých Tepliciach, v Múzeu dopravy na železničnej zastávke bude pre vás pripravená výstava týkajúca sa 115 rokov vývoja železnice Žilina – Rajec, hry pre deti a malé motoristické prekvapenie. Po príchode vlaku bude pripravený interaktívny lektorský výklad a nebude chýbať ukážka parného stroja, funkčné modely a exponáty, ako aj dobové uniformy a cestovné lístky. Síce v neveľkom múzeu prezentujeme niekoľko stoviek rôznych exponátov najmä z oblasti železničnej a cestnej dopravy. Ak sa vám nepodarí múzeum navštíviť počas víkendu, počas celého októbra sme otvorení denne okrem pondelka od 9. do 17. hodiny.


Z múzea dopravy © Považské múzeum v Žiline

Podujatie organizuje Spoločnosť Považskej dráhy Žilina a Považské múzeum v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja s finančnou podporou Mesta Žilina.

Odkazy:

  1. Považské múzeum v Žiline
  2. Spoločnosť Považskej dráhy Žilina
  3. Železničná trať Žilina – Rajec - Wikipédia

 

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy