Trenčianska stanica ako laserom rezaná stavebnica - SÚŤAŽ

1.12.2014 8:00

Trenčianska stanica ako laserom rezaná stavebnica - SÚŤAŽ

Dnešný svet modelovej železnice so sebou prináša viacero požiadaviek na výrobcov pohybujúcich sa v tejto oblasti. Autenticita a s ňou spojená kvalita vyhotovenia modelov vždy bola a stále je podstatným parametrom pri akejkoľvek modelovej mierke. S nástupom technológie rezania laserom sú výrobcovia stavebníc naďalej schopní držať krok s požiadavkami zákazníka a môžu produkovať vysoko kvalitné stavebnice modelov.

 

 

 

 

Technológia laser cut (rezania laserom) využíva vysoko výkonný lúč na rezanie materiálu na základe počítačovo riadených parametrov. Všetko, čo príde do kontaktu s laserom sa vyparí, spáli, alebo roztaví, preto tento typ technológie nie je náročný na dokončovacie práce a výsledok je veľmi presný s vysokoukvalitou rezu. Ďalšou výhodou uvedenej technológie je malý teplotný vplyv na materiál a malá šírka rezu. Vďaka vysokému rozlíšeniu je možné vytvoriť veľmi jemné gravírovanie tiež v 3D. Laserové rezanie prichádza v dvoch formách: portálové rezanie a rezanie galvanometrickým systémom. Prvý typ sa používa pri výrobe prototypov a je oveľa pomalší ako druhý. Galvanometrický systém využíva zrkadlové uhly na premiestňovanie laserového lúča čím dokáže zrýchliť prácu lasera až na 100 metrov za minútu. Tento systém sa oužíva na komerčné použitie, teda aj na „vypaľovanie“ železničných modelov.

Ako vznikla trenčianska stanica?

„Modelári ocenia vznik autentických stavieb z prostredia, ktoré im je blízke a ktoré poznajú. Preto sme sa rozhodli, po tom čo sme boli oslovení e-shopom modelovazeleznica.sk, vytvoriť stavbu zo slovenského prostredia.“ povedal pre VLAKY.NET Michal Židek z Igra model. Pri výrobe stavebnice sa postupuje podľa nasledujúcich krokov. Vytypuje sa budova, ktorá je dostatočne zaujímavá na spracovanie do formy modelu. Získanie dostatočných podkladov k nákresu budovy býva častým tvrdým orieškom, najmä ak ide o budovu, ktorá už neexistuje. Po spracovaní grafického návrhu v 3D programe je stavba zadaná do výroby, kde sa používa už spomenutá technológia Laser cut. Stavebnica je prepracovaná do najjemnejších detailov, ktoré pozitívne ohodnotia aj nároční modelári. Po vyhotovení všetkých dielov sa tieto presunú do lakovne k ďalšiemu dôkladnému spracovaniu, aby sa čo najviac priblížili originálu. Po dokončení lakovania sa diely kompletizujú, opäť kontrolujú a balia do vhodných obalov, aby sa pri preprave k zákazníkovi nepoškodili. Takýmto spôsobom vznikla aj stavebnica trenčianskej stanice. A ako nám prezradil Michal Židek, určite nezostanú len pri tejto jednej stavbe, tak typickej pre naše končiny. Nebránia sa totiž tipom na ďalšie zaujímavé predlohy, ktoré by po spracovaní do príslušnej mierky vhodne zapadli do nejednej modelovej krajinky.

Ešte dodajme, že stavebnica trenčianskej stanice bola vyrobená špeciálne pri príležitosti prvého ročníka Dňa modelovej železnice v train & coffee v Trnave, kde bola po prvýkrát predstavená v júli 2014. A za zmienku stojí ešte jeden fakt: aby výsledok zodpovedal skutočnej predlohe dnes už neexistujúcej železničnej stanice, stavebnica vznikala aj s podporou Múzejno-dokumentačného centra v Bratislave.

Pred blížiacimi sa vianočnými sviatkami pripravila redakcia VLAKY.NET súťaž, v ktorej môžu štyria šťastlivci získať hodnotné darčeky. Stačí, ak sa zapojíte do súťaže, správne zodpoviete na 5 otázok, pri losovaní sa na vás usmeje šťastena a získate jednu zo štyroch cien.

Súťaž trvá do 14. decembra 2014 24:00 hod.

Hrá sa o tieto ceny:

Dvaja výhercovia získajú laser cut stavebnicu ŽST Trenčín vo vybranej mierke, ktorú do súťaže venoval e-shop modelovazeleznica.sk. Súťaží sa aj o jeden model železničného vozňa Bai a taktiež aj o jeden vozeň Da, ktoré do súťaže darovala firma IGRA MODEL.

 

Súťažné otázky:

1.Kde bola prvýkrát predstavená laser cut stavebnica ŽST Trenčín od firmy IGRA MODEL?
   

2. V koľkých mierkach je vyrábaná stavebnica ŽST Trenčín?  
    

3. Aké typy vagónov vyrába IGRA MODEL?  
    

4. Ktoré 3 slovenské vozňové depá uvádza IGRA MODEL na svojich modeloch železničných vozňov?  
    

5. Aký typ nákladného auta uviedla firma IGRA MODEL na trh v októbri 2014? 
    

 

Kontaktné údaje:

   Meno:
  Priezvisko:
  Telefón:
  E-mail:

Vyplnením a odoslaním súťažného formuláru dávate súhlas prevádzkovateľovi internetových stránok www.vlaky.net a www.modelovazeleznica.sk na spracovanie poskytnutých údajov. Uzávierka súťaže je 14.12.2014. Mena výhercov uverejníme na tejto stránke do 19.12.2014.

 

Súvisiace odkazy