Aktuálne z Moldavy nad Bodvou

12.6.2015 8:00 Bc. Jozef Gulík

Aktuálne z Moldavy nad Bodvou

Prestupný terminál v Moldave nad Bodvou zhmotňuje jednu z najvýraznejších zmien, ktoré sa v súčasnosti dejú na sieti Železníc Slovenskej republiky. Ukážme si prostredníctvom aktuálnych fotografií, v akom štádiu sa stavba nachádza a ako sa rysuje tvár nového tarifného bodu, ktorý ešte v priebehu roka 2015 privíta svojich prvých cestujúcich.

 

 

 

Názov realizovaného projektu znie presne: Terminál integrovanej osobnej prepravy Moldava nad Bodvou mesto. Samotná stavba začala v októbri 2014 a jej zhotoviteľom je firma TSS Grade a.s. Ukončenie prác sa predpokladá v septembri 2015. Z technického popisu projektu citujeme: "Jestvujúca koľaj trate Moldava nad Bodvou - Medzev bude doplnená o jednu priebežnú koľaj, na ktorej bude umiestnené spoločné nástupisko pre železničnú a autobusovú dopravu. Priamo na nástupisku, súbežne s traťou, bude situovaná obslužná budova, pre čakanie cestujúcich chránené pred poveternostnými vplyvmi, vybavenia pre cestujúcich (informačný systém, automaty na lístky atd.), lavičky, odpadkové koše a iná drobná architektúra."

Prestupný terminál, ktorý do jedného miesta sústredí dopravu železničnú, autobusovú a individuálnu (parkovisko pre autmobily), vzniká na železničnej trati Moldava nad Bodvou - Medzev, v úseku medzi stanicou Moldava nad Bodvou a starou zastávkou Moldava nad Bodvou mesto. Nový terminál teda po dokončení prevezme jej názov. Trať do Medzeva je z dôvodu rekonštrukcie koľaje, železničného priecestia a výstavby koľajiska a nástupíšť úplne vylúčená z prevádzky. Z pohľadu riadenia železničnej dopravy bude terminál obsluhovaný diaľkovo zo železničnej stanice Moldava nad Bodvou.

Predbežne sa uvažuje, že bude konečnou / východzou stanicou pre 7 párov osobných vlakov z Košíc. Tie premávajú v súčasnosti v počte 4 párov a končia v stanici Turňa nad Bodvou. Krátka návšteva v tejto oblasti dňa 2.6.2015 poslúžila aj na rýchle zdokumentovanie aktuálneho stavu, ktorý si môžete pozrieť na priložených fotografiách (v galérii).

 

Vizualizácia projektu.

 

Koľaj na Medzev (odbočujúca vpravo) je prerušená hneď za krajnou výmenou a podrobuje sa rekonštrukcii.

 

Prijímacia budova nového terminálu.

 

Stojí už aj základná konštrukcia nástupišťa (pohľad smerom k Medzevu).

 

"Prasiatko" 703.664 firmy JUSO odstavené v žst Moldava nad Bodvou.

Snímky autor, 2.6.2015.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy