Orenštajnka na Solvayových lomech a Kolínské řepařce

20.7.2015 8:00 Mixmouses

Orenštajnka na Solvayových lomech a Kolínské řepařce

Dnes se podíváme na dvě dráhy „šestistovky“, po kterých se proháněla (a na jedné z nich se právě prohání) jedna rarita – replika parní lokomotivy Orenstein & Koppel, 40 HP, 600 mm, Ct z dílny 1. Kolínské lokomotivní společnosti pro opravy a stavbu parních lokomotiv. Mašinka letos slaví první rok od svého zrodu a při té příležitosti jsem si pro vás připravil fotogalerii z jejího provozu.

Konkrétně z jejího působení na Rotujících setrvačnících v Solvayových lomech a z druhého dne jízd na Kolínské řepařské drážce.

 

 

Naše putování začneme na akci Rotující setrvačníky na Solvayových lomech, kde mašinka končila své jarně – letní působení. Ve fotogalerii proto naleznete pro zpestření i snímky některých zajímavých exponátů z oblasti stabilních motorů, starých traktorů a motocyklů. Pára celý den jezdila s osobním vláčkem, zájem návštěvníků o svezení byl velký. Jednu jízdu také „zpestřila“ dost silná přeháňka, díky níž přijelo osazenstvo komplet promoklé.


První vláček na akci „Rotující setrvačníky“ © Mixmouses

Po ukončení setrvačníků byl pro Barbusníky vypraven nákladní fotovlak, kterého jsem měl tu čest se zúčastnit. Za mašinku byly zapřaženy kiplory, některé prázdné, jiné naplněné štěrkem. Také byla provedena ukázka nakládání štěrku pomocí bagru. Nákladní vlak poté s četnými fotohalty objel Jižní lom a s posledními paprsky zapadajícího slunce byly kiplory vráceny na své místo. Bylo by moc fajn, kdyby si nějaká parní mašinka zde našla své trvalé místo…


Mašinka pod drtičem © Mixmouses

Podruhé jsem za oslavenkyní vyrazil na Kolínskou řepařskou drážku – druhý den jejího působení zde. Od letoška, kdy byl slavnostně otevřen poslední úsek trati, tady platí i nový jízdní řád – všechny vlaky již jezdí Sendražice – Býchory. V Býchorech vedle výhybny vyrůstá přístřešek pro cestující, mělo by v něm být umístěno občerstvení a prodej suvenýrů. Taktéž zde bude stát několik herních prvků pro nejmenší. U šturcu bude výhledově umístěna malá točna pro lokomotivy.


Herní prvky a rostoucí přístřešek na konečné © Mixmouses

Do vozového parku loni přibyl další krytý vagon, před definitivním oživením je zelená BNE 50, u vjezdu byl vybetonován „bazén“ na točnu a točna samotná je před dokončením. Probíhají jednání o financování poslední velké stavby na řepařce – tříkolejné vozovny. Budeme držet palce, aby všechny plány stávající i výhledové kolínským řepákům vyšly beze zbytku.


Stanice Sendražice s vlakem do Býchor © Mixmouses

Odkazy:

  1. 1. Kolínská lokomotivní společnost pro opravy a stavbu parních lokomotiv, s.r.o.
  2. Společnost Barbora - skanzen Solvayovy lomy
  3. Klub pro obnovu Kolínské řepařské drážky
  4. Orenstein & Koppel – Wikipedia (německy)

Úvodní snímek: Podvečerní štěrkový vlak v Solvayových lomech © Mixmouses

Galéria

Súvisiace odkazy