Swissminiatur Melide aneb Švýcarsko v kostce

14.8.2015 8:00 Pavel Stejskal

Swissminiatur Melide aneb Švýcarsko v kostce

Povídání o švýcarském parním parku v obci La Bouveret, nedávno zveřejněné na tomto místě, ve mně vyvolalo vzpomínku na obdobnou atrakci na druhé straně Švýcarska. Pod názvem Swissminiatur se v obci Melide na břehu Luganského jezera rozkládá model Švýcarska. Od roku 1959 zde buduje tým fandů modely nejvýznačnějších oblastí této nádherné a bohaté země.

 

 

 



Pro železničního fandu je rovněž zajímavé, že v 
miniaturním Švýcarsku funguje modelová železnice, projíždějící po celém parku s vozidly, které jsou pro tuto zemi příznačné. Tato dráha je dlouhá přes 3,5 km a jezdí po ní až 18 souprav v měřítku 1:25. Na ploše 14 000 m² lze zhlédnout více jak 120 exponátů, ručně vytvořených modelů význačných budov, památníků, zámků, hradů, mostů, tunelů, lanovek a dalších významných, nebo zajímavých švýcarských staveb. Park se stále rozvíjí a exponáty přibývají. Park je velice pěkně upraven, se spoustou květin i dřevin, pro tuto teplou oblast příznačných.


Celkový pohled na Swissminiatur Melide © Pavel Stejskal

Mezi exponáty protéká říčka, je zde jezero s rybami, po kterém jezdí modely lodí, shodných s loďmi, které brázdí početná švýcarská jezera. Když jsou návštěvníci unaveni, mohou si odpočinout na lavičkách v parku, občerstvit se v malé restauraci a děti se mohou svézt v miniaturním vláčku, či si zařádit na dalších dětských atrakcích v dětském koutku. Swissminiatur v Melide jsem navštívil v roce 2009 v rámci několikadenního výletu po Švýcarsku s manželkou a dvěma kamarády. Bohunka však měla trochu jiné zájmy jak já, vydala se toho dne na turistický výšlap z Göschennenu na Oberalppass. My jsme dali přednost horám mrňavým.


Jungfrau s observatoří © Pavel Stejskal

Tak jsme s manželkou a Dušanem dne 8. září 2009 vystoupili z vlaku na malém nádraží v Melide a vydali se do miniaturního Švýcarska. Najít Swissminiatur nebyl problém, park se nachází hned u nádraží. U pokladny mě zaujalo upozornění, že každý, kdo je narozen v roce 1959 a prokáže se dokladem totožnosti, bude mít vstup za polovic. Protože já jsem narozen v roce 1959, předložil jsem občanský průkaz a vstupné pro mě bylo opravdu za 50 %. Toho roku totiž Swissminiatur slavil 50 let své existence.


Pohled do dílny parku, kde vznikají další modely © Pavel Stejskal

Park opravdu dokáže zaujmout svojí rozlohou i propracovaností modelů. V modelech jsou tak zde různé stavby z celého Švýcarska, včetně snad nejznámějších hor Matterhornu, a Jungfrau, s nejvýše položenou železniční stanici a její observatoří. Přes potůček je např. postaven dřevěný most z Luzernu, ale také silniční most v Basileji. Další stavby představují venkovskou architekturu z různých částí Švýcarska. K té patří vesnice Heidi v Maienfeldu, ale také historické domy, hrady, zámky a katedrály. V modelech jsou také provedeny různé památníky, sochy a kašny.


Památník švýcarskému lvu v Luzernu © Pavel Stejskal

A mezi tím zde jezdí různé vlaky Švýcarských železnic, včetně vlaků Rhétských drah, či železnic pod Jungfrau a k němu nechybí nádraží Kleine Scheidegg. Mezi lokomotivami můžeme spatřit stroj SBB řady Ce 6/8, známou pod přezdívkou krokodýl, ale také moderní lokomotivy SBB řady 460, některé i v reklamních nátěrech. Kromě již zmíněného nádraží Kleine Scheidegg, zde můžeme nalézt nádraží Blausee z Löschberské dráhy a nádraží v Sionu. Protože je Švýcarsko převážně horskou zemí, v modelech nesmí chybět i význačné lanovky, jako je nejdelší švýcarská lanovka z Grindelwaldu na Männlichen, nebo lanovka z Andermattu na Gemsstock.


Nádraží v Kleine Scheideggu © Pavel Stejskal

Lanovky jsou funkční. Po vodních plochách jezdí celá řada modelů lodí, moderních i historických parníků. V modelu je také proveden rýnský přístav v Basileji i s jeho vlečkami. Také curyšské letiště je plné různých typů letadel , mezi nimiž nechybí ani letadlo dnes již neexistující letecké společnosti Swissair. A tak jediný model, který nepředstavuje nějakou švýcarskou význačnou budovu, je model katedrály Narození Panny Marie v Miláně. Model má dokonce vnitřní vybavení, vše dokonale provedené do posledního detailu. Ve Swissminiatur jsme prohlídkou strávili několik hodin. Vlastně jsme tak poznali téměř celé Švýcarsko v kostce.


Milánská katedrála Narození Panny Marie © Pavel Stejskal

Jen ještěrky, vrabci, či kapři v jezeře byli oproti budovám a dalším modelům trochu přerostlí, jako predátoři z Jurského parku. Odpoledne jsme si prohlédli hrady Castelgrande a Montebello v Belinzoně, které jsme si dopoledne mohli prohlédnout ve Swissminiatur. Když jsme se vrátili na večer do našeho penzionu, pochlubila se Bohunka po celodenní horské túře také svými snímky. Na několika z nich byl také památník generála Suvorova, který je v horské soutěsce mezi Göschenenem a Andermattem. A tak jsem se nakonec mohl pochlubit také já , že stejný pomník mám také vyfocený, jen v měřítku 1 : 25.

Úvodní snímek: Monte San Salvatore u Lugana s pozemní lanovkou v miniatuře © Pavel Stejskal

Galéria

Súvisiace odkazy