Cestování s „Jízdenkou na léto“ 2015 (4)

4.10.2015 8:00 Jiří Řechka

Cestování s „Jízdenkou na léto“ 2015 (4)

Léto skončilo a s ním také moje letošní letní cestování s výhodným síťovým jízdním dokladem našeho národního železničního dopravce (který si mezi tím toto označení zvolil za část své oficiální prezentace, k nevůli některých dopravců soukromých). Motivem mých jednotlivých cest byla v prvé řadě snaha projet se po tratích sítě SŽDC, které jsem doposud nenavštívil. Ale zavítal jsem i na Slovensko.

 

 

 


V sobotu 29. srpna  jsem vyjel na poměrně krátkou cestu, večer mě čekal odjezd na Slovensko na jízdu do Nededu. Ráno jsem odjel do Pardubic, zhotovil jsem pár snímků drážního provozu a po nástupu do osobního vlaku jsem odjel do Moravan. Zde mě čekal další přestup na osobní vlak směr Chrudim. Při průjezdu Hrochovým Týncem jsem spatřil vedle nádraží v oploceném areálu vyřazenou obrněnou techniku naší armády. Po příjezdu do Chrudimi jsem byl konfrontován s další revitalizací stanice a tratě. Týká se to úseku Pardubice – Žďárec u Skutče.


Autobusy NAD před chrudimským nádražím © Jiří Řechka

Na ve stanici stojícím motorovém voze 810.351 jsem zaregistroval nad plnícím hrdlem palivové nádrže nálepku, která upozorňuje na používání alternativního paliva. V čekárně výpravní budovy mě zaujala vkusná výzdoba stěn s železniční tématikou; přes stavební práce, které zde probíhají, byla čekárna čistá a uklizená. Další moje cestování do Žďárce u Skutče bylo opět zajištěno NAD. V této stanici byl přestup zpět do vlaku. Byl tam odstaven pracovní vlak s malým hektorem Posázavského Pacifiku T 435.0108. Druhá motorová lokomotiva, která upoutala mojí pozornost, byl kocour 740.851 společnosti EP Cargo.


740.851 ve Žďárci u Skutče © Jiří Řechka

Jak jsem zjistil na internetu, tato společnost získala majoritní podíl ve společnosti LokoTrain s.r.o.. Po příjezdu vlaku, na který jsem čekal, jsem odjel do Poličky a dál do Svitav. Ve Žďárci u Skutče jsem se také setkal s určitou anomálií. Po kontrolním dotazu na spojení Polička – Svitavy mne paní pokladní vytiskla toto spojení s tím, že přestup na vlak do Svitav v mé časové poloze je v Borové u Poličky. Přesto, že vlak, kterým jsem jel, končil v Poličce. Zde jsem tedy také mohl přestoupit na vlak do Svitav.


841.017 při křižování v Borové u Poličky © Jiří Řechka

Nakonec jsem po vykřižování vlaků ve stanici Borová u Poličky dojel do Poličky. Zde jsem provedl fotografický průzkum této stanice a také jsem počkal na onen osobní vlak do Svitav. Ve Svitavách jsem počkal na rychlík do Prahy. Při průjezdu Českou Třebovou jsem se potom pokusil zaznamenat na paměťovou kartu modernizované čmeláky pro Finsko, stojící v areálu CZ LOKO, snímky však mají vzhledem k podmínkám pouze informativní kvalitu. Po příjezdu domů jsem provedl nezbytné přípravy na cestu do Zvolena na naši akci.


Letmé nahlédnutí do CZ LOKO Česká Třebová © Jiří Řechka

Noc na 30. srpna jsem prožil cestou v EN 445 Slovakia do Žiliny. Použil jsem podruhé v nové konfiguraci tohoto vlaku klasickou 2. třídu. Ze Žiliny jsem odjel zrychleným vlakem do Zvolena. Tuto jízdu trochu provázela obava, zda přijedeme do Zvolena na čas. Pokud by vlak přijel poněkud později, bylo domluveno, že mám pokračovat dál do Kozárovců, kde by Fontána na mne počkala. Ale tato jízda proběhla bez jakýchkoliv problémů a já jsem mohl ve Zvolenu přestoupit. Na našich stránkách již proběhla prezentace této jízdy do Nededu. Ke spokojenosti nás členů VLAKY.NET přispělo krásné počasí a také příjemná a pohodová nálada.


M 262.004 pózuje u obce Maňa © Jiří Řechka

Byl jsem rád, tak jako ostatní, že jsme si tuto trať mohli projet. Asi již žádná jiná možnost v budoucnu nebude. A pro místní obyvatele to byla příjemná vzpomínka na doby dávno uplynulé, zejména pro ty starší. Pro děti to bylo něco zase něco nového. Když skončily všechny plánované jízdy, přijela Fontána do Šaly, aby nás, kteří jsme jeli do Bratislavy, odvezla. Ale jeden „stín“ se našel, tedy si to myslím - asi dochází k určité generační cestovatelské obměně. Téměř každý účastník jízdy byl pro mne nový. Ale asi to tak má být.


Rojení kolem „Fontány“ v Nededu © Jiří Řechka

Mezitím jsem měl štěstí na princeznu 263.008, jejíž snímek jsem mohl takto konečně zařadit do svého archivu. Po příjezdu do Bratislavy mne již čekal jen návrat do Prahy. Samozřejmě, že čas do odjezdu toho posledního vlaku jsem využil pro další zachycení železničního provozu na bratislavské hlavní stanici. Byl jsem pak překvapen, že přes velké množství nastupujících cestujících, jsem bez problémů našel místo k sezení a mohl jsem v klidu vstřebávat dojmy z této cesty. Do Prahy vlak dorazil s jen menším zpožděním, takže den se vydařil.


„Pušpůlená“ souprava 951.004/381.002 na jediné slovenské hlavní stanici © Jiří Řechka

Nastal poslední den prázdnin i mého cestování, 31. srpen. Zamířil jsem opět na sever Moravy. První tratí, která byla v plánu, byla trať Suchdol nad Odrou – Budišov nad Budišovkou. Ta je v jízdním řádu pro cestující označená číslem 276 a je to jednokolejná regionální trať o délce 39 km. Provoz na ní byl zahájen v roce 1891 (podle Wikipedie). Má maximální stoupání 25 ‰ a je vedená ve spoustě oblouků, stoupání a klesání. V Jakubčovicích se nachází jeden z největších kamenolomů u nás. Trať vede v jeho bezprostřední blízkosti, některé jeho technologie jsou vedeny přes trať a jeho remíza ukrývá rosničku 790.079, má to být bývalá drážní lokomotiva.


Jakubčovický kamenolom © Jiří Řechka

V koncové stanici Budišov nad Budišovkou mne upoutalo stojící torzo vodního jeřábu, konstrukce, kterou jsem ještě neviděl. Při zpáteční cestě jsem si všiml na přejezdu v Mankovicích čísla přejezdu, 6699, takové hezké, kulaté. Ze Suchdola nad Odrou mne čekala cesta do Ostravy-Svinova. Při zastavení ve stanici Studénka jsem spatřil rozjíždějící se motorový vlak a k mému velkému překvapení soupravu tvořil poslední vyrobený motorový vůz své řady 810.678 s přívěsným vozem. Uvědomil jsem si, že jsem o tomto voze mluvil se strojvedoucím ze Suchdola nad Odrou, dokonce měl snahu mne zjistit, kde se nachází.


Poslední vyrobený „orchestrion“ ve Studénce © Jiří Řechka

Vím, že je to hloupost, ale moc jsem chtěl mít tento vůz ve svém archivu. Další přestup byl opět v Ostravě-Svinově, na CityElefant jímž jsem jel přes ostravské hlavní nádraží, Kunčice a Havířov do Českého Těšína. Stanice Český Těšín je také v revitalizaci a tak pro odjezd do Frýdku-Místku bylo nutné obejít výpravní budovu, abych se dostal k nástupišti, které se používá pro vlaky do této stanice. Ve Frýdku-Místku bylo trochu více času před odjezdem do Ostravy a tak jsem mohl udělat v klidu pár fotografií a také navštívit místní obchod a v něm hlavně zakoupit pití. Z Frýdku-Místku jsem odjel do Ostravy hl.n. a odtud Ex 144 do Prahy.


151.019 na ostravském hlavním nádraží © Jiří Řechka

Během tohoto čtrnáctidenního putování po mnou neprojetých tratích jsem poznal řadu krásných míst, kam to určitě stojí se podívat na delší dobu než na pár minut strávených na nádraží. Měl jsem štěstí, že se můj archiv rozrostl o řadu lokomotiv a motorových vozů, které jsem ještě neměl nafocené. A také jsem poznal lidi, kteří mají stejného koníčka jako my, železnici. Nezbývá mně než věřit, že tato jízdenka bude i příští rok a že ji budu moci využít opět pro tyto jízdy, a tak příští rok projet zbývající tratě, kde jsem ještě nebyl. A na závěr jeden statistický údaj: během těchto čtrnácti dnů jsem ujel celkem 9.684 km, možná odchylka plus mínus 100 km.

Úvodní snímek: M 262.004 odjíždí z Nededu © Jiří Řechka

Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy