Jak jsem si zajezdila na modelové železnici

9.11.2015 8:00 Radka Hořínková

Jak jsem si zajezdila na modelové železnici

Když se v Olomouci objevily plakáty, které zvaly do jednoho nákupního centra k podívání se na modelovou železnici o délce asi šedesáti metrů s možností si na ní také zajezdit, řekla jsem si, že by to mohlo být něco pro mne. Moc přemlouvání rodičů mi to potom nedalo, abych se tam mohla také vydat, a to dokonce ne jenom jednou.

 

 

 

 


První návštěva kolejiště klubu Modrý horizont byla odpoledne v sobotu 17. října. Máma měla možnost si něco nakoupit a táta se koukal. Já se pro změnu zařadila do fronty dětí, které stejně jako já chtěly ovládat některou z mašinek a zajezdit si po celkem dlouhém kolejišti pod dozorem členů klubu z Topolčan. Po vystání fronty jsem se dostala na řadu.


Radka, „sergej“ a ujo © Veronika Kluková

Do ruky jsem dostala ovladač a instrukce jak mám s ním mám zacházet. V okamžiku, kdy se uvolnila trať, jsem mohla vyrazit se svým vlakem i já. Chvíli mi trvalo, než jsem to podle táty dostala do ruky. On a posléze i máma mne pozorovali, jak mi to jde. Byla jsem spokojená, když jsem ovladač vracela a doufala jsem, že se sem ještě vrátím. Druhá návštěva byla ve čtvrtek 23. října, kdy bylo zájemců mnohem méně a já jsem mohla jezdit vesele víckrát a s různými vlaky.


Čekání na volnou trať © Radek Hořínek

Táta si vzal foťák, aby si udělal nějaké fotky. Střídala jsem různé vlaky. Největší radost mi udělala jízda s krokodýlem a bertou. Bavila jsem pány z klubu a domluvila si, že si mohu přinést svůj vagónek, který táta kdysi dostal, aby se po dlouhé době vyvětral. Plná radosti jsem se vrátila s rodiči domů, kde táta nachystal onen rychlíkový vůz, který má doma jako jediný ve velikosti H0.


Kolejiště v zajetí malých i velkých © Radek Hořínek

Třetí a zároveň poslední návštěva byla v sobotu 24. října, kdy jsme do nákupního centra vyrazili i s vagónkem. Opět tam byla spousta dětí a bylo nutné si vystát frontu. Na mne vyšla berta s rychlíkovou soupravou, do které byl zařazen i náš vůz. V okamžiku uvolnění tratě jsem se vydala se svou soupravou na cestu. Berta spokojeně pobrukovala a můj vagónek si pěkně zajezdil. Čas se krátil já s tátou jsem se musela pomalu vydat domů.


Radka s T 478.1 objíždí soupravu © Radek Hořínek

Vagónek řady Ampz jsme zase uložili do krabičky, já jsem pánům modelářům předala malou upomínku a od nich jsem na oplátku dostala pár krásných dřevěných vyřezávaných magnetek lokomotiv a vagónů a s nimi i pozvání do Topolčan pro sebe i rodiče. Snad se nám ho někdy podaří využít, i když je to tam docela daleko. Ale nakonec jsme letos byli na Slovensku ještě dál.


T 458.1 vyjíždí s rychlíkem z tunelu © Radek Hořínek

Odkazy:

  1. Klub Modrý horizont – oficiální stránky
  2. Olomouc CITY – oficiální stránky
  3. Výstava vláčků v Olomouc CITY - Olomoucká televize - video
  4. Výstava vláčků v Olomouc CITY - YouTube - video
  5. Modely H0 Klub Modrý Horizont - Výstava vláčků OC City Olomouc - 1.díl – YouTube – video

Úvodní snímek: Radka a T 478.1 s naším vozem Ampz © Radek Hořínek

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria