RegioJet: Do Martina a ďalej

18.12.2015 8:00 Kamil Korecz

RegioJet: Do Martina a ďalej

Pravdepodobne každý železničný fanúšik na Slovensku zaregistroval, že od vstupu grafikonu vlakovej dopravy 2015/2016 do platnosti nastali zmeny aj u neštátnych osobných dopravcov. O jednej z týchto zmien pojednáva dnešná aktualita. Špecificky vnímaná spoločnosť RegioJet vedená jej kontroverzným majiteľom prišla po roku opäť s novou cieľovou stanicou jedného svojho vlaku.

 

 

 

 

Prvý komerčný spoj žltého dopravcu prenikol na Slovensko cez Čadcu Gr., keď v roku 2011 našiel svoju konečnú stanicu v Žiline jeden jeho spoj premávajúci na vychytenej trase Praha – Ostrava. Neskôr, konkrétne od 18. januára 2013, na túto trasu nadviazal autobusový transfer medzi Žilinou a Martinom.

Po takmer dvoch rokoch každodenného fungovania autobusového transferu nastala ďalšia zmena. Od grafikonu 2014/2015 už nebolo nutné pri ceste do Martina presadať, vlaky začali zachádzať priamo na tunajšiu železničnú stanicu. Dá sa predpokladať, že zavedený scenár predĺženého vozebného ramena žltých vlakov sa osvedčil, keď po roku nastáva opäť zmena a opäť ide o predĺženie existujúcej linky. Od 13. decembra 2015 je možné pri využití služieb tejto spoločnosti cestovať z Prahy cez Ostravu, Žilinu a Martin až do Zvolena.

Neveľké koľajisko železničnej stanice v Martine len s troma koľajami vybavenými sypaným nástupišťom nedáva veľa priestoru na riešenie končiaceho a východzieho vlaku osobnej dopravy. V minulom roku prebiehal obrat súpravy podľa ustáleného scenára. Večerný príchod z Prahy znamenal vjazd vlaku priamo na štvrtú staničnú koľaj (druhá od staničnej budovy). Po obehnutí súpravy zostala súprava stáť na svojom mieste až do raňajšieho odchodu, pričom blokovala jeden z troch prechodov medzi nástupišťami a čiastočne sťažovala výmenu frekvencie najmä na skorých ranných vlakoch vedených klasickou súpravou. Pre krátky sled vlakov smerom do Vrútok (6:32 Os 7500, 6:36 EC 1006, 6:40 Zr 1840) chodil ranný RegioJet pravidelne po nesprávnej koľaji a rovnako pravidelne dochádzalo počas rannej dopravnej špičky k uzatvoreniu frekventovaného priecestia na neúmerne dlhú dobu.


Odchod na Prahu, 31.7.2015 © Kamil Korecz

Nová situácia v novom grafikone priniesla so sebou aj potrebu nového riešenia. Keďže železničná trať medzi Martinom a Banskou Bystricou nie je elektrifikovaná, pribudla potreba rušňa nezávislej trakcie a jeho preprahu. Na motorovú vozbu sa v týchto prvých dňoch prevádzky používa stroj súkromného subjektu KDS, konkrétne 750 096-0. Počas dňa je okuliarnik odstavený v Martine na slepej koľaji na príboveckom zhlaví stanice.

Procedúra večerného preprahu začína súčasne s vjazdom vlaku do stanice. Vlak pravidelne vchádza na štvrtú staničnú koľaj na rovnaké miesto ako minulý rok. Bezprostredne po jeho vjazde odposunuje rušeň nezávislej trakcie za zhlavie stanice smerom na Príbovce. Po odvesení elektrického rušňa tento taktiež odíde za zhlavie na voľnú (traťovú) koľaj a následne obehne súpravu. Po uvoľnení zhlavia motorová lokomotíva zájde na súpravu. Manipuláciu so sprahovacím ústrojenstvom si vykonávajú rušňovodiči sami.

Do Zvolena pokračujú iba štyri vozne, súprava je rozvesená a pred pokračovaním v jazde je nutné vykonať skúšku brzdy. Práve tento úkon sa ukazuje byť časovo náročnejší ako sa predpokladalo, čím dochádza k zmeškávaniu odchodu. Svoju úlohu v tom pravdepodobne zohráva aj neskúsenosť mladého vlakového personálu súkromného dopravcu. V prípade meškania na príchode večerného spoja môže manipuláciou v stanici dôjsť aj k zdržaniu regionálneho expresu 1854 z Banskej Bystrice do Žiliny.

 

Pred odchodom zo Zvolena, 16.12.2015 © Bc. Jozef Gulík


A ranný príchod do Martina, 16.12.2015 © Kamil Korecz

Ranný preprah je nutne komplikovanejší a zaujímavejší. Ako vyplýva z vyššie uvedeného, šesť vozňov nocuje spolu s elektrickým rušňom na štvrtej staničnej koľaji. Rušeň pripravený v čele ranného vlaku sa stará o zásobovanie súpravy energiou (čistenie, predkurovanie). Po príchode vlaku zo Zvolena je súprava zatiaľ uzamknutých vozňov vytiahnutá za zhlavie smerom na Vrútky. Medzičasom je motorový vlakový rušeň odvesený, následne odstúpi tiež za zhlavie smerom na Vrútky. Peršing zasunie zvyšok súpravy, dôjde k jej spojeniu s časťou zo Zvolena a po skúške brzdy je vlak pripravený na odchod. Ako posledný úkon je prestavenie motorového rušňa na odstavnú koľaj.

Podľa dostupných informácií jazdu vlaku z Martina do Zvolena a späť nesprevádzajú stevardi, ale iba nutný vlakvedúci. Vylúčený je tiež akýkoľvek palubný servis, na ktorom si dopravca pôvodne najviac zakladal. Podľa autorovho pozorovania využilo v prvých dňoch spoje do a zo Zvolena približne 20 až 30 cestujúcich na spoj.

Prvá, neverejná jazda do Zvolena prebehla v sobotu 12. decembra 2015. Išlo o návoz súpravy. Na jej priebeh odkazujú dve videá zverejnené aj v tunajšom diskusnom fóre (Prejazd Turčianskymi Teplicami, Na ceste do Zvolena). Prvý príchod do cieľovej stanice zasa dokumentuje fotoaktualita na inom webe.

Na záver kvízová otázka: Ako dlho zostanú uzatvorené priecestia v Martine (km 305,230 a km 306,077) počas preprahu?

Úvodná snímka: Takýto pohľad už minulosťou, v Martine nocuje len časť súpravy, 13.12.2015 © Kamil Korecz

Galéria