Zimný fotovýlet

3.2.2016 8:00 Ing. Igor Molnár

Zimný fotovýlet

Dnes je tomu presne rok čo Perinbaba poriadne ponatriasala svoje periny a na Košice a blízke okolie spustila biele vločky. Tie nádherne vybielili zimnú krajinu. Táto zima je na snehovú prikrývku skúpa a ak aj nasneží, tak vzápätí teploty stúpnu nad nulu a sneh sa rýchlo roztopí. Poďme sa teda pozrieť ako to bolo pred rokom.






 


Prvá várka snehovej nádielky do Košíc dorazila už na prelome mesiacov január/február 2015. V ďalšie dni opäť výdatnejšie nasnežilo a tak som sa rozhodol, že to využijem na fotenie vlakov a zimnej krajiny. Už sa len rozhodnúť, kde tak vyraziť. Po krátkom premýšľaní padlo rozhodnutie na okolie vodného diela Ružín. V jeseni som si vystúpal na vrch týčiaci sa nad Ružínskym viaduktom.




Očaril ma pohľad z neho na okolie a vinúcu sa trať pod ním. Vedel som, že to bude náročný výstup v zimných podmienkach, ale čo fotograf neurobí pre svoju záľubu. Hľadanie nových fotoflekov prináša so sebou aj námahu, hľadať nevyšliapané chodníčky. Odmenou sú cenné a jedinečné zábery.




A tak som ráno zbehol na zastávku Ťahanovce a počkal na svoj vlak, ktorý ma odviezol do stanice Malá Lodina. Bol to spoj 7806 vedený el. poschodovou jednotkou 671 008-1+071 008+971 008-8.



Po vystúpení z vlaku som zdokumentoval ešte jeho odjazd do cieľovej stanice v Poprade a pomaly sa vybral smerom k Ružínu. Cestou sa mi pred fotobjektív dostal trolejársky vozeň v podobe MVTV 02-26.



Stúpajúc hore svahom ponad viadukt som spozoroval prichádzajúci vlak 7809 z Kraľovian opäť ako elektrická poschodová jednotka.



Po ňom sa zo zárezu vynoril toľko zatracovaný REGIOJET EC 1010 z Košíc do Prahy.



Pár minút za ním 12 vozňový ušpinený a pografitovaný vlak R 604 DARGOV. Vizuálny rozdiel vo vonkajšej čistote medzi obidvoma súpravami bol markantný.


Po tom čo sa stratil v neďalekom tuneli, som sa nerušene vybral strmo lesom dohora za cieľom svojho fotovýletu. Vrchol bol už na dohľad, ale výstup na neho bol čoraz náročnejší. V hlbokom snehu bez vychodených chodníčkov to trvalo celú večnosť.



Zrazu som zbystril pozornosť a na viadukte sa čoskoro objavila v súčasnosti už minulá vlajková loď ZSSK a to IC 502 LYONESS, ktorý sa mi podarili zachytiť počas prejazdu zastávkou Ružín.



O chvíľu na to som spozoroval v opačnom smere prichádzať manipulačný vlak Mn 82 101 vedený žehličkou a favoritom, ktorý sa mi núdzovo podarilo zachytiť na Ružínskom viadukte. Na manipulačnej koľaji v žst. Malá Lodina ho už čakali vozne ložené drevenou guľatinou.



Za ním sa už náhlil nákladný vlak Pn 65 101. Po jeho zdokumentovaní som konečne dosiahol vrchol a rozložil sa na jeho zasneženej pláni. Z tohto miesta sú nádherné výhľady od východu, cez sever až na západ. Za priaznivého počasia vidieť hrebeň Slanských vrchov, Vysoké Tatry a na západe Kojšovskú hoľu. Ja som sa však venoval hlavne foteniu vlakov.



Onedlho od Košíc už prichádzal Os 7808. Urobil som pár záberov na Ružínskom viadukte, zastávke Ružín a zdokumentoval jeho jazdu až po tunel.



Po zápise do vrcholovej knihy v protismere z tunela vykukol Os 7811 z Popradu do Košíc. Opäť som urobil pár záberov až kým sa mi nestratil v záreze.



Pár minút po ňom to bol RJ IC 401 z Bratislavy do Košíc. Svižne prešiel úsek od tunela cez zastávku a viadukt až k zárezu. Len čo sa do neho vnoril, už sa z neho v opačnom smeru ukázal Pn nsl. 51712 s ucelenou súpravou Eamos ložených rudou.



Tak nastalo obdobie kľudu, keď sa na trati nič neobjavilo a ja som ponúknutý čas využil na obedňajšiu prestávku. Po nej som sa opäť začal venovať foteniu, tentoraz však bližšieho, či vzdialenejšieho okolia. Keď na pamäťovej karte pribudlo niekoľko záberov zasneženej krajiny, vrátil som sa k dokumentovaniu vlakov.



Ako prvý do rany padol R 606 SHOPPIE.SK.



Prešlo pár minút a v opačnom smere z tunela to bol pre zmenu nákladný vlak Pn 57175 s prázdnymi vysokostennými vozňami na nakládku.



Následne za ním zas Pn 49 775 taktiež vedený jednou z dvojičiek.



V opačnom smere to bol osobáčk v podobe jednej z 812tiek.



Z opačnej strany sa z tunela objavil 13 vozňový R 601 HORALKY SEDITA.



Po tom čo sa stratil z dohľadu sa zo zárezu vynoril RJ IC 402. Po tom čo sa stratil v tunelovej rúre som sa pobalil a musel sa pomaly vracať späť. Rozhodol som sa, že pre návrat si zvolím inú trasu.



A tak boriac sa v snehu po kolená som po hrebeni pomedzi popadané stromy čakal na okamih, keď sa konečne napojím na modrú turistickú značku, ktorá ma bezpečne dovedie na zastávku vo Veľkej Lodine. A veruže bol najvyšší čas, nakoľko z údolia sa valila hustá hmla, ktorá by mohla skomplikovať orientáciu v neznámom teréne.



Za súmraku som došiel na zastávku a počkal si na zmeškaný Os 7819, ktorý ma bezpečne doviezol na východiskovú zastávku v Ťahanovciach. Za ten deň mi pribudlo množstvo záberov, aj keď ich rozmanitosť tvorili len vlaky prechádzajúce úsekom pri zastávke Ružín, ktorý vymedzoval z jednej strany zárez a z druhej tunel.

Súvisiace trate