Železniční návštěva Kouřimi a Bečvár

6.7.2016 8:00 Jiří Řechka

Železniční návštěva Kouřimi a Bečvár

Dlouho jsem se chystal projet trať, přesněji řečeno tratě, z Peček do Kouřimi a do Bečvár. Na trati do Kouřimi je objednávána doprava od ČD, na úvraťové trati z Bošic do Bečvár je pravidelná osobní doprava zastavena. Přesto možnost svezení osobním vlakem zde existuje. Na obou tratích zajišťuje osobní dopravu od 4. června do 25. září 2016 v sobotu, neděli a o svátcích společnost KŽC Doprava.

 

 

 

 

Po rozhodnutí absolvovat tuto cestu, jsem začal plánovat kdy, ale hlavně v jaké časové poloze cestu realizovat. Vybral jsem si poslední červnovou sobotu, připravil jsem si foto výbavu, a protože jsem chtěl využít služeb obou dopravců, bylo tedy nutné prostudovat oba jízdní řády. České dráhy zde provozují motorový vůz ř. 810 a společnost KŽC motorový vůz ř. M 262.0. Pravděpodobně se nedá vyloučit u KŽC i nasazení jiného drážního vozidla. Na cestu jsem se vydal z pražského Masarykova nádraží do Peček, kde jsem přestoupil na zde čekající motorový vůz ČD.


Pečky: 810.631, Os 19310 © Jiří Řechka

První část jízdy vedla do Kouřimi, byl jsem překvapen, že trať je vlastně vedena neustále v obloucích, týkalo se to i druhé trati do Bečvár přes Zásmuky, kde se provádí úvrať. Přiznám se, že si zrovna nevybavuji trať, která je takto bohatá na oblouky. Za necelou hodinu jsem přijel do Kouřimi. A první, co jsem spatřil a co mě vrátilo v čase o pár desítek let zpět, byla prodejna Tuzexu. Starší znají a mladší se zeptají. Zhotovil jsem si nějaké dokumentační fotografie, napadlo mě, proč zrovna a z jakého důvodu zde byla tato prodejna provozována. Pak jsem se již věnoval dokumentaci stanice a jejího bezprostředního okolí.


Kouřim: skladiště a výpravní budova © Jiří Řechka

Nacházejí se zde tři vlečky patřící ZZN Polabí a.s., Total ČR, s.r.o. a společnosti PP-realit. Vlečky jsou zjevně nepoužívané. Před stanicí se nachází i kusá kolej, která byla asi využívaná společností ZZN Polabí a.s. Také tato kolej není podle stavu, v jakém se nachází, používaná. Před zpáteční jízdou osobního vlaku ČD jsem se vydal mimo stanici k trati, kde jsem chtěl osobní vlak vyfotografovat. Po jeho průjezdu jsem se vrátil do stanice, kde jsem vyčkal příjezdu osobního vlaku KŽC. A myslím, že je také čas zmínit historii tratě. Tedy já ne, ale Wikipedie.


Kouřim: kolejové větvení © Jiří Řechka

Železniční trať Pečky – Kouřim (v jízdním řádu označená číslem 012) je regionální železniční trať ve Středočeském kraji. Trať je dlouhá 16 km a vede z Peček do Kouřimi přes Bošice, kde odbočuje trať 013 do Bečvár. Na trati byl zahájen provoz 15. února 1882. K 1.1.1908 byla společnost zestátněna. V roce 1884 (1881?) byla otevřena odbočná trať Bošice – Svojšice o délce 2,3 km, která sloužila pouze nákladní dopravě. 1. ledna 1908 byla trať zestátněna, roku 1916 byl její status změněn na vlečku, roku 1926 byla tato odbočná trať zrušena. Začátek někdejší tratě slouží dnes jako část vlečky skladu Správy státních hmotných rezerv BOLETEX.


Kouřim: koncová stanice © Jiří Řechka

Ještě dodám, že v roce 2013 byla trať při záplavách významně poškozena, ale došlo k okamžité opravě. A ještě jedna malá poznámka: Nedaleko města Kouřim se nachází Lipanská mohyla jako připomínka bitvy u Lipan. Tak tedy víme něco o minulosti a přišel čas věnovat se příjezdu druhého osobního vlaku. Vlak přijel, pár cestujících vystoupilo a motorový vůz provedl posun na druhou kolej, protože zde vyčkává příjezdu osobního vlaku ČD. Po jeho příjezdu došlo k přistavení vlaku KŽC před vlak ČD a po hodinové přestávce se vlak KŽC s mojí maličkostí vydal na cestu do Bečvár.


Kouřim: M 262.056, posun ve stanici © Jiří Řechka

Po příjezdu do Bošic jsme vyčkali příjezdu osobního vlaku ČD z Kouřimi do Peček. Čekání jsem využil na malé zmapování této stanice, nejvíce mě zaujala drážka, která vede od obývaného stavení vedle výpravní budovy k vlečce. K čemu, kdy a proč byla vybudována, jsem nezjistil. Po příjezdu a následném odjezdu vlaku ČD se i náš vlak vydal na cestu do Bečvár přes úvraťovou stanici Zásmuky. Ve vlaku nás bylo asi šest, a tak jsem si mohl v klidu pořídit snímky z tratě. Po příjezdu do Zásmuk polovina cestujících vystoupila a vlak provedl posun na kolej do Bečvár.


Zásmuky: M 2623.056, Os 18304/5 KŽC, posun © Jiří Řechka

Po odhlášení se pokračovalo posledním úsekem do Bečvár. Před touto stanicí se nachází vlečka, která asi patří ZZN, a.s.Kolín. I tato vlečka nevykazuje známky provozu, spíše naopak. Ve stanici Bečváry vlak KŽC čeká necelou hodinu před zpáteční jízdou do Kouřimi. V této době došlo k vykřižování dvou protijedoucích osobních vlaků našeho národního železničního dopravce. A podívejme se, co o této trati říkají stránky Wikipedie. Železniční trať Bošice – Bečváry (v jízdním řádu označená číslem 013) je regionální železniční trať ve Středočeském kraji.


Bečváry: 814.185, 814.186, M 262.056 © Jiří Řechka

Provozovatelem dráhy je Správa železniční dopravní cesty. KŽC Doprava zde vždy v sobotu a neděli od 1. června do 29. září provozuje Podlipanský motoráček, na nějž nasazuje motorový vůz 831. Dráha byla provozována s pravidelnou dopravou od února 1882. Traťový úsek Zásmuky – Bečváry byl vystavěn a provozován od roku 1887 jako vlečka, na veřejnou trať byl přeměněn roku 1901. V roce 1900 byly podle tehdejšího jízdního řádu v provozu tyto stanice: Bošice, Voteleč, Zásmuky, Velké Bečváry. K 1.1.1908 byla celá trať Pečky – Bečváry zestátněna.


Bečváry: 814.185, 814.186, M 262.056 © Jiří Řechka

Uváděná doba, kdy jsou vlaky KŽC provozovány, dnes už neodpovídá skutečnosti. A ještě poznámka: Pravidelná osobní doprava byla zastavena v prosinci 2006. Tolik k tomu dodávají stránky KŽC. Po odjezdu vlaků ČD odjel i náš vlak KŽC úvratí přes Zásmuky do Bošic. Nikdo během jízdy nepřistoupil, a tak jsme v poklidu dojeli do Bošic, kde moje jízda a vlakem KŽC skončila. Osobní vlak dál pokračoval do Kouřimi. Dobu, po kterou jsem čekal na příjezd vlaku ČD, jsem využil ještě pro další zhotovení fotodokumentace stanice.


Bošice: bečvárskokouřimské zhlaví © Jiří Řechka

Příjezdem osobního vlaku skončilo moje poznávání těchto tratí a následoval odjezd do Peček a odtud dál domů. Tento den můžu počítat mezi ty povedené, další střípek projížděných tratí jsem uložil do mozaiky. Také počasí se povedlo, dešťové přeháňky tohoto dne jsem přečkal až ve vlaku při návratu do Prahy. Co dodat na závěr? Trať je svým profilem velmi zajímavá, jak jsem předeslal na začátku, a návštěva města Kouřimi i jeho okolí vzhledem k jeho historii stojí za vynaloženou námahu. Ale to je už o něčem jiném.


Pečky: 471.065, Os 9332 © Jiří Řechka

Prameny a odkazy:

  1. Přehledy tratí - KŽC
  2. Česká Wikipedie – Wikipedie
  3. Seznam železničních drah - vleček v České republice podle evidence Drážního úřadu (formát PDF)
  4. Město Kouřim - oficiální web
  5. Kouřim – Wikipedie 
  6. Z Bošic do Bečvár už jen po silnici      

Úvodní snímek: Bošice: stanice © Jiří Řechka

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria