Ako sme využili výluku vo Fiľakove

30.7.2016 8:00 Ondrej Krajňák

Ako sme využili výluku vo Fiľakove

Už som spomínal v predošlej reportáži, že môj brat je okrem iného aj železničný cestovateľ. Toho typu, akému Česi hovoria „projížděč“. Chce prejsť všetky trate na Slovensku. Medzi prejdené trate počíta i rôzne spojky. Po ktorých nepremávajú osobné vlaky, prejde ich peši. Jedna spojka, dosť dlhá na prejdenie peši, je spojka vo Fiľakove. Premávajú po nej len nákladné vlaky. Túto spojku ešte nemal prejdenú.

 

 

 

Oznámil mi v máji, že pred stanicou Fiľakovo bude po tri dni, vždy v dopoludňajších hodinách, výluka. Z toho dôvodu pôjde rýchlik 932 a jeho pár 933 Gemeran cez spojku a zastaví na zastávke Fiľakovo zastávka. Brat mi navrhol, aby som šiel s ním. Tak som šiel. Bol som síce po operácii ramena, ale bolesti som už nemal, takže nebol problém. Vybrali sme si výlukový deň piatok 27. mája 2016. Stretli sme sa v Košiciach na železničnej stanici asi o pol deviatej ráno.


Košice: 754 033-9 na čele vlaku R 932 „Gemeran“ © Ondrej Krajňák

Urobili sme niekoľko málo záberov a zaujali miesto vo vlaku R 932 Gemeran, ktorý mal mať odchod o 9:23 hod. Pohli sme sa ale s malým meškaním. Asi sme čakali na nejaký spoj. Nám malé meškanie nevadilo. Počasie bolo nádherné. Cesta ubehla bez problémov. Pri prejazde spojkou vo Fiľakove sme videli na trati pred stanicou stáť motorový vozík MUV a nejakých ľudí okolo neho. Čo tam opravovali, sa nám zistiť nepodarilo. Vystúpili sme na zastávke Fiľakovo zastávka s malým meškaním krátko pred dvanástou hodinou.


Fiľakovo zastávka: 757 018-7 na čele vlaku R 933 „Gemeran“ © Ondrej Krajňák

Opačný Gemeran, R 931, mal prísť o 12:13. Veľa času sme nemali. Sadli sme si pred bufet hneď na zastávke a kúpili si nápoje na občerstvenie. Na internete som si počas popíjania kofoly zistil, že náš vlak mešká 9 minút. O to viac času sme mali na posedenie. Vlak došiel, nastúpili sme a pohodlne cestovali späť k domovu. Do Košíc sme došli len s malým meškaním. Vyfotil som si ešte Pendolino, ktoré malo o 14:47 odchod ako SC 240. A fotil som aj REX 905 Starina do Humenného, ktorý mal odchod o 15:01 hod. Výlet to bol jednoúčelový, ale zaujímavý. A brat vymazal ďalšie biele miesto na svojej mape železničnej siete.

Úvodná snímka: Na trati - Turniansky hrad © Ondrej Krajňák

Upravil: PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy