Mistrovství drezín v přístavu a jiné výjevy z Děčína

23.8.2016 8:00 Jiří Řechka

Mistrovství drezín v přístavu a jiné výjevy z Děčína

Jak už víme z nedávno zveřejněné pozvánky, v sobotu 20. srpna 2016 se v děčínském přístavu uskutečnilo mezinárodní klání posádek pákových drezín, což jsem si nemohl nechat ujít. Zvlášť když zástupce redakce magazínu VLAKY.NET byl pořadateli srdečně zván. Při té příležitosti jsem ovšem narazil i na mnohé jiné zajímavé objekty, které si také našly místo v této reportáži a k ní připojené galerii fotografií.

 

 

 

 

Z Prahy jsem odjel ráno do Děčína hlavního nádraží, odkud spolek KŽC zabezpečoval dopravu návštěvníků na místo akce. Než jsem se stal jejím účastníkem, využil jsem tento čas na fotodokumentaci provozu stanice. Pár minut před odjezdem přijel motorový vůz M 262.1183, aby nás odvezl dvojitou úvratí na místo akce. První úvrať byla v Prostředním Žlebu, odkud jsme jeli po traťové spojce přes Labe do stanice Děčín východ dolní nádraží. Zaujala mne její obrovská výpravní budova. Jak jsem později zjistil, ta velikost souvisela s bývalým mezinárodním provozem. Dnes odtud už žádné osobní vlaky nejezdí a stanice slouží pouze nákladní dopravě.


Mohutná výpravní budova bývalého děčínského dolního nádraží © Jiří Řechka

Odtud další úvratí jsme přejeli na vlečku Česko-saských přístavů, přístavu Loubí, kde se konalo 5. mezinárodní mistrovství ČR v jízdě pákových drezín. Jak jsem se dozvěděl, vlečka přístavu není již využívána, kromě deponování vozů, není zde ani žádná lokomotiva. Vlečkové kolejiště měří 10 km. Tolik tedy jeden údaj o místě konání mistrovství. Závodu se zúčastnilo celkem devět týmů, z toho jeden slovenský, německý a polský. Z něj byl nakonec smíšený mezinárodní tým, protože polských závodníků nebyl dostatečný počet. Organizátorem závodu je František Korel, který se účastní závodů od roku 2001 ve Finsku a Německu.


František Korel v roli moderátora © Jiří Řechka

A jak mě řekl, velkého úspěchu dosáhl po předchozích závodech v roce 2007 ve Finsku, kde se stal mistrem světa smíšených družstev (tři ženy a tři muži) na trati dlouhé 27 km. Na Slovensku se první mistrovství konalo v roce 2008, a to byl takový impuls k tomu, aby se tyto závody konaly v také České republice. Po vyřešení všech organizačních a sponzorských záležitostí se konalo první mistrovství republiky v 2012. Spolupořadatelem je od prvního ročníku Klub železničních cestovatelů, který zabezpečuje dopravu návštěvníků svým motorovým vozem.


M 262.1183 na traťové spojce do Prostředního Žlebu © Jiří Řechka

Na akci spolupracují  Česko-saské přístavy, přístav Loubí, díky čemuž je možné uskutečnit tento závod v areálu přístavu. Samozřejmě se na akci podílí sponzoři, Lovochemie a.s. Lovosice a další. Co se týká vlastního závodu, je dlouhý celkem 10 km, závodí se na trati dlouhé 1,67 km. Závodní tým má šest členů starších 18 let. Další informaci, kterou jsem dostal, je možnost nedělního trénování na vlečce po domluvě. Počasí se vydařilo, přesto, že to zejména po ránu vypadalo spíše na déšť. O dobrou náladu návštěvníků se starala přítomná dvojčlenná hudební skupina a zajištěné občerstvení.


Družstvo PUVPK Děčín na trati © Jiří Řechka

Samotné závody proběhly úspěšně, vítězem se stal německý tým, který porazil druhý tým z Teplic o necelých 5 vteřin. Zároveň bylo během závodu vysloveno pozvání na závody do Piešťan, které se mají konat v září. Pro srovnání, vítěz dosáhl na trase času 23,1582 minut, devátý tým času 28,4011 minut. Samotný závěr závodu byl zpestřen svatebčany, kteří se v areálu objevili a projevili přání se svést, tedy nevěsta a ženich, v čemž jim bylo vyhověno. Jak jsem se dozvěděl, ženich je Čech a nevěsta Španělka, seznámili se v Irsku kde pracují.  


Novomanželé © Jiří Řechka

Po skončení závodů každý, kdo chtěl a potřeboval, mohl opět využít kredence pro cestu do železniční stanice Děčín hl.n. Zpáteční cesta byla zpestřena projetím celé vlečky přístavu a opět dvojitou úvratí při návratu do Děčína. Na tamním hlavním nádraží jsem se rozhodoval, zda jet do Prahy „předplaceným“ EC vlakem, nebo odjet dříve pro změnu na Masarykovo nádraží. Nakonec jsem se rozhodl pro rychlík. Během čekání na odjezd se na nádraží objevil lokomotivní vlak, který byl na moje velké překvapení tvořen novým Vectronem pro ČD Cargo inventárního čísla 002 a bastardem, který byl nasazen jako vlakový. Bylo to příjemné překvapení na závěr mé cesty na zajímavé závody.


383.002 dorazila do České republiky © Jiří Řechka

Prameny a odkazy:

  1. Děčín – Wikipedie
  2. LAVDIS - Veřejné přístavy
  3. Klub železničních cestovatelů, spolek - KŽC
  4. Česko - saské přístavy, s.r.o. (Děčín I-Děčín) • Firmy.cz
  5. 5. ročník mezinárodního mistrovství ČR v jízdě pákových drezín
  6. Drezína – Wikipedie

Úvodní snímek: Smíšené polsko-česko-německé družstvo na trati © Jiří Řechka

Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy