Letné jazdy Kométy v Tatrách

25.9.2016 8:00 Mayo

Letné jazdy Kométy v Tatrách

Historická tatranská Kométa potešila návštevníkov Vysokých Tatier aj v počas nedávno skončeného leta. Počas júla a augusta sa z popradského depa vydala na trate Tatranských elektrických železníc každú druhú nedeľu aby previezla všetkých tých, ktorí zatúžili zažiť pocit z jazdy tak ako ho cestujúci v Tatrách prežívali pred 100 rokmi.

 

 

 

Aj keď počas prvých jázd počasie Kométe až tak neprialo, cestujúcich v historických vlakoch bolo dosť na každej jednej jazde. A keďže to najlepšie väčšinou príde na záver, Tatry si na poslednú augustovú nedeľu pripravili pre všetkých návštevníkov pravé letné počasie s azúrovo-modrou oblohou, na ktorej sa biely obláčik nedal nájsť aj keď by ste sa veľmi snažili.

Kométa s osobnými vozňami stúpa z Dolného Smokovca do Starého Smokovca - v pozadí s Lomnickým štítom

Kométa s osobnými vozňami stúpa z Dolného Smokovca do Starého Smokovca - v pozadí s Lomnickým štítom

Nedeľné letné jazdy sa začínali v stanici Poprad-Tatry, odkiaľ cez Veľký Slavkov, Novú Lesnú, Pod Lesom a Dolný Smokovec Kométa vystúpala do Starého Smokovca. V minulých rokoch sa historická električka s cestujúcimi vydávala zo Starého Smokovca aj na Štrbské Pleso. V tomto roku sa ďalšie jazdy odohrávali len medzi Starým Smokovcom a Tatranskou Lomnicou.

Kométa prechádza ponad šumiace vody Studeného potoka

Kométa prechádza ponad šumiace vody Studeného potoka

Z pohľadu prevádzky bol asi najnáročnejšou časťou súbor úkonov pri príchode do Tatranskej Lomnice, posun v Tatranskej Lomnici a následný odchod naspäť do Starého Smokovca. Počas letnej turistickej sezóny boli pravidelné osobné vlaky ZSSK tvorené dvojicou elektrických jednotiek 425.9. V Tatranskej Lomnici je na koľajisku TEŽ nástupište len pri jednej koľaji. To je svojou dĺžkou vhodné práve k dvojici elektrických jednotiek ZSSK, avšak s tým že jednotka zasahuje do výmeny č. 2 na zhlaví od Starého Smokovca. Aby do stanice mohla vojsť aj Kométa so svojou súpravou dvoch historických prívesných vozňov, musí dvojica jednotiek z pravidelného vlaku ZSSK potiahnuť smerom ku koncu trate, čím sa však skomplikuje prechod chodcov z jednej strany koľajiska na druhú.

Pravidelný osobný vlak mimoriadne stojaci z časti mimo nástupišťa čaká na príchod mimoriadného vlaku

Pravidelný osobný vlak mimoriadne stojaci z časti mimo nástupišťa čaká na príchod mimoriadného vlaku

Pri príchode historického vlaku do Tatranskej Lomnice musí vlak zastaviť pred vchodovou výmenou. Vlakvedúca z mimoriadneho vlaku odomkne výmenu a postaví cestu pre vjazd historického vlaku na 2. koľaj. Hneď ako mimoriadny vlak prejde výmenou nastáva čas odchodu pre pravidelný vlak, a tak vlakvedúca od mimoriadného vlaku vracia výmenu č. 2 do základnej polohy a pravidelný vlak ZSSK odchádza do Starého Smokovca. Keďže pri druhej koľaji nie je vybudovaná nástupná hrana, mimoriadny vlak musí hneď po odchode pravidelné vlaku prestaviť na prvú koľaj aby cestujúci mohli vystupovať na nástupište.

Kométa pri obiehaní súpravy na úplnom konci trate ŽSR č. 184

Kométa pri obiehaní súpravy na úplnom konci trate ŽSR č. 184 a Jano ako vedúci posunu

Po obehnutí súpravy a privesení rušňa sa musí súprava mimoriadneho vlaku opäť prestaviť na druhú koľaj tak aby mohol do stanice prísť pravidelný osobný vlak premávajúci v hodinových intervaloch. Po odchode pravidelného vlaku sa súprava mimoriadneho vlaku musí opäť prestaviť na prvú koľaj k nástupišťu, aby cestujúci mohli nastúpiť. Následne po prijatí odhlášky zo Starého Smokovca odchádza súprava historického vlaku z Tatranskej Lomnice.

Posun historického vlaku na druhú koľaj pred príchodom pravidelného vlaku

Posun historického vlaku na druhú koľaj pred príchodom pravidelného vlaku - Kométa vyrobená v roku 1912 je na tomto zábere zachytená v spoločnosti Grandhotela Praha z roku 1905 (v pozadí vľavo na kopci) a práve rekonštruovaného Hotela Lomnica z roku 1893 (za smrekmi vpravo)

Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že pre chlapov starajúcich sa o historickú električku je to oddych a zábava, celodenný sled nevyhnutných úkonov k zaisteniu bezproblémovej prevádzky a bezpečnosti dá zabrať aj silným chlapom. Výrazy na tvárach cestujúcich, pre ktorých je počas krásnych letných dní jazda v otvorenom vozni zážitkom, sú dôkazom toho že to má zmysel.

Kométa s historickou súpravou prechádza zastávkou Tatranská Lesná počas jazdy do Starého Smokovca.

Kométa s historickou súpravou prechádza zastávkou Tatranská Lesná počas jazdy do Starého Smokovca

Škoda len, že bez úsilia pár dobrovoľníkov z depa, by sa návštevníci Tatier pravdepodobne s historickou prevádzkou nestretli. Verím, že sú miesta a krajiny, kde by sa o podporu takejto atrakcie zaujímali mnohé subjekty zo súkromného aj verejného sektora pôsobiace v danom regióne.

Dovidenia pri ďalších jazdách Kométy v Tatrách!

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-183: Poprad-Tatry - Starý Smokovec - Štrbské Pleso
  • ŽSR-184: Starý Smokovec - Tatranská Lomnica

Súvisiace odkazy