Z Malaciek do Kútov a späť

13.10.2016 8:00 Braňo Lapčík

Z Malaciek do Kútov a späť

Jedného dňa mi prišiel mail, že som prijatý na pracovný pohovor do Kovotvaru Kúty. Tak som sa rozhodol ísť vlakom, spraviť si aj pekný výlet a pokúsiť sa zaznamenať jeho priebeh z pohľadu železničného fanúšika. Predpoveď počasia hlásila polooblačno a zimu, tak som sa príslušne vystrojil a vyrazil som. Ráno o siedmej som nasadol na autobus z môjho bydliska do Malaciek.

 

 

 

 

Na stanicu som prišiel o pol ôsmej. Zistil som si, kedy mi ide vlak do Kútov, bolo to o osem štyridsať. Tak som sa rozhodol preskúmal blízku vlečku a bola tam odstavená mašinka z Českej republiky. Potom som sa nudil a rozhodol som sa, že navštívim ešte príbuzných. Bolo pol deviatej, keď som šiel na stanicu došiel som presne pred odchodom vlaku, ale číslo som si zapamätal a mal som šťastie, že tá istá súprava šla aj naspäť, ale to predbieham.


Kúty: „bardotka“ © Braňo Lapčík

Cesta ubehla rýchlo, ani som sa nenazdal a boli sme v Kútoch, aj keď sme prišli s päť minútovým meškaním. Ale čo potom. Mal som akurát čas, aby som prišiel do tej firmy a všimol som si, že tam ide vlečka. Na vrátnici som sa opýtal, či je využívaná. Vrátnik mi povedal, že občas štátnym podnikom. Lesy SR, ale že ich firmou nie. Pýtal som sa aj majiteľky, či ju nejako neplánujú využívať. Ona odpovedala, že na to nemá zamestnancov. Že majú aj mašinu, len nemá na nej kto jazdiť. Je tam v remíze odstavený kocúr (žiaľ nedovolili mi ho odfotiť). Nakoniec som odtiaľ vyšiel ako úspešný uchádzač o zamestnanie. Len doriešim ubytovanie a bude vybavené.


Kúty: „Nejlepší je, kamarádi, kofola ...“  © Braňo Lapčík

Prišiel som na stanicu, bolo pol dvanástej a môj žalúdok ohlásil, že je prázdny, tak som zašiel do staničnej reštaurácie. Bola tam mladá slečna. Spýtal som sa, či majú menu. Odvetila mi, že áno. Tak som si vybral bravčový plnený rezeň zo zemiakmi a oblohou, polievka bola držková a k tomu som si dal originál čapovanú kofolu, a to prosím všetko len za 4 € čo je prepočte na české peniaze 108,08 CZK. Slečna mi povedala že mám šťastie, keďže tento týždeň im dodali čapovanú kofolu. Chodí im raz za mesiac, že inak ponúkajú len šofokolu. V Kútoch je WC spoplatnené - pisoár 0,10 € = 2,7 CZK a kabínka 0,20 € = 5,4 CZK. Dá sa platiť aj českými, len neradi ich berú, ako som sa dozvedel. Potom som zdokumentoval ruch na stanici, bola tam aj bardotka, ale aj orchestrión ČD.


Kúty: 263.006-9 © Braňo Lapčík

No a nakoniec som si kúpil lístok naspäť, odfotil som si súpravu, nasadol do vlaku a čakal na odchod. Súprava bola tá istá, čo ma sem doviezla, šla do Leopoldova. V Malackách som vystúpil a už ma čakal autobus k domovu. Rýchlym behom som sa teda presunul, nastúpil a odišiel domov.

Úvodná snímka: Kúty: smer Leopoldov © Braňo Lapčík

Prepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-110: Bratislava - Kúty - Břeclav (CZ)

Súvisiace odkazy