Třinecká starostka za volantem elektrobusu Škoda a další jevy z veletrhu Czechbus

25.11.2016 8:00 Jiří Řechka

Třinecká starostka za volantem elektrobusu Škoda a další jevy z veletrhu Czechbus

V úterý 22. 11. 2016 začal na pražském výstavišti 6. středoevropský veletrh autobusů, hromadné dopravy, garážové a servisní techniky. Asi jste překvapeni, cože se to stalo, že z něj přinášíme reportáž, když tento obor není zrovna naše kávička. Máte a nemáte pravdu. Ať se nám to líbí nebo ne, autobusy, tak jako vlaky, nás každý den provází naším životem.

 

 

 

 

A tak když přišla pozvánka na tento veletrh od Škody Electric na prezentaci elektrobusu pro město Třinec, byl jsem požádán o její reportážní zprostředkování. Musím říci, že autobusy ať dálkové nebo a hlavně městské jsou již někde jinde než kdysi, pohodlí pro cestující, ale i pro řidiče a ekonomika provozu jsou nezbytným předpokladem pro úspěšný prodej. Ale to víme, jen není vždy možno na jednom místě vidět tolik technické krásy. Tisková konference se konala při příležitosti dodávky elektrobusů Škoda Perun pro město Třinec v rámci veletrhu. Přitom to nebylo jediné vystavované vozidlo tohoto druhu.


SOR NS 12 - Electric © Jiří Řechka

Škoda Electric vyhrála výběrové řízení na dodávku elektrobusů pro společnost Arriva Morava, která bude tato vozidla provozovat v Třinci. Cena dodávky je přes 130 milionů korun. A jaké jsou parametry tohoto čistě elektrického autobusu, nesoucího název Škoda Perun? Ve vozidle je použita bezúdržbová baterie typu Li-Pol jmenovitého napětí 666 V. Celková energie je 200 kWh. Motor je asynchronní, typ Škoda Electric o nominálním výkonu 160 kW. Dojezd na jedno nabití je 110 až 150 km. Dobíjení trvá 4 až 5 hodin. Maximální rychlost je 80 km/h. Typové označení je Škoda Perun HE. Tolik asi ty nejdůležitější, technické údaje o tomto elektrobusu.


Škoda Perun HE pro Třinec © Jiří Řechka

Tiskové konference se za město Třinec zúčastnila starostka RNDr. Věra Palkovská, společnost Arriva Morava zastupovala ředitelka společnosti a předsedkyně představenstva Ing. Pavla Struhalová, Škodu Electric Ing. Karel Majer, viceprezident pro obchod a člen představenstva a Ing. Radek Svoboda, obchodní ředitel. Tiskovou konferenci zahájila Mgr. Tereza Hajná ze Škody Electric. Přivítala všechny pozvané hosty a poté předala slovo paní starostce. Ta vyjádřila radost, že mohla přijít na tuto výstavu a také, že bez problému projela přes D1. Vyjádřila přání, aby tento prezentovaný elektrobus jezdil v Třinci co nejdříve.


Hovoří starostka Třince RNDr. Věra Palkovská © Jiří Řechka

Řekla, že v Třinci je díky železárnám dost práce pro všechny, ale chtějí udělat také vše pro dobré životní prostředí. Město Třinec je obklopené zelení, ale také ve středu města má už zmíněné železárny. A tak vytvořit nějakou bezemisní zónu není možné. Jedna z možností, jak zlepšit životní prostředí, je podpora čisté mobility. A do toho zapadá elektromobilita. Město se snaží dostat občany do vlaků, železniční stanice je přímo na náměstí. Vliv na to má čistota vlaků a rekonstruované nádraží. A také krom dalších vylepšení v oblasti dopravy se naskytla možnost využít elektrobusy pro městskou dopravu a tak nahradit postupně dieselové autobusy.


Pokrokovost je zvýrazněna i na karoserii elektrobusu  © Jiří Řechka

Krajská doprava už používá autobusy na plyn. A snad od jara příštího roku bude běžně jezdit v Třinci deset elektrobusů. Zlepšení kvality ovzduší znamená zlepšení kvality života. Za dopravce Arriva Morava promluvila ředitelka společnosti. Řekla, že společnost Arriva podporuje tuto velkou vizi, že svými zkušenostmi přispěje k tomu, aby Třinec byl v tomto ohledu velmi unikátní a moderní. Jako poslední promluvil obchodní ředitel Škoda Electric. Řekl, že toto vozidlo by nevzniklo bez podpory partnerské firmy Solaris, neboť používá její karoserie. Tento elektrobus je již třetím typem, který byl vyroben.


Ing. Radek Svoboda, obchodní ředitel a.s. Škoda Electric © Jiří Řechka

Vůz je komfortní jak pro cestující, tak pro řidiče. Nabíjení baterií bude probíhat v noci v depu, každý elektrobus má mít zpočátku vlastní dobíjecí zařízení. V budoucnu se bude vůz dobíjet také na vybraných zastávkách. Tolik k samotné prezentaci elektrobusu pro město Třinec. Na závěr byly předány plakety. Paní starostka na závěr pozvala hosty na křest všech deseti elektrubusů v březnu příštího roku. Tím skončila jak tisková konference, tak také moje přítomnost na tomto veletrhu. Krátce jsem nahlédl do haly, kde byla prezentována zejména servisní technika a poté již následovala cesta domů. Jen jsem si ještě zvěčnil interiér Peruna.


Interiér elektrobusu Škoda Perun HE pro Třinec © Jiří Řechka

Na závěr musím ještě podotknout, že moje návštěva tohoto veletrhu začala vlastně na železniční stanici Praha-Holešovice, kde byl pro účastníky a návštěvníky veletrhu přistaven v roli jakési třešničky na dortu vystavovaných exponátů renovovaný motorový vůz M 260.001 zvaný stříbrný šíp. Takže i na tu naší železnici se nakonec něco málo dostalo. A dodám také vysvětlení k připojené galerii snímků. Coby někdejší řidič autobusu jsem pochopitelně neodolal příležitosti a zachytil to nejzajímavější, co veletrh nabízel ke shlédnutí. A do galerie jsem to pak přidal hlavně pro její zpestření.


„Stříbrný šíp“ na holešovickém nádraží © Jiří Řechka

Odkazy:

  1. Škoda Electric, a.s. – oficiální web
  2. Electrické a hybridní autobusy - Škoda Transportation, a.s. – oficiální web
  3. V Třinci bude jezdit 10 elektrobusů Škoda – VLAKY.NET – aktualita s tiskovou zprávou výrobce
  4. Škoda Perun, projekt Arriva Třinec – prospekt ve formátu JPG
  5. MHD Třinec – Arriva Morava, a.s. – oficiální web
  6. Czechbus - Incheba – oficiální web
  7. Výstaviště Praha Holešovice – oficiální web

Úvodní snímek: Starostka RNDr. Věra Palkovská za volantem prvního elektrobusu Škoda Perun pro Třinec © Jiří Řechka

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy