Den páry na Smíchově slovem a obrazem

29.11.2016 8:00 Jiří Řechka

Den páry na Smíchově slovem a obrazem

V sobotu 19.11.2016 se konala akce Výtopny Zlíchov pod názvem Den páry na Smíchově. Na akci mě před nějakou dobou upozornila moje sestra a mně již nezbývalo, než si pohlídat termín. V sobotu jsem se probudil do krajně nevlídného počasí, překvapený jsem nebyl, rosničkářům se předpověď povedla. Již od rána drobně ale vytrvale pršelo.

 

 

 

 

Začátek byl naplánován na desátou hodinu, rozhodl jsem se, že pojedu dříve a podívám se na smíchovské nádraží, odkud měly vyjíždět zvláštní vlaky. Po příjezdu na nádraží jsem v podchodu na nástupiště zaslechl zvuk lokomotivního motoru, po příchodu na nástupiště jsem již jen zahlédl vzdalující se zamračenou. Škoda, chtělo to být o pár minut dříve na nádraží. Ale nějaký vnitřní hlas mi našeptával, že zamračenou ještě uvidím. Zároveň jsem u prvního nástupiště ve šturcu spatřil a následně vyfotografoval prasátko, které jsem před nějakou dobou zachytil odstavené na nádraží  Praha-Vršovice. Nyní jsem si je mohl vyfotografovat podstatně lépe.


Praha-Smíchov: T 211.1707 © Jiří Řechka

Na smíchovském nádraží jsem se vzhledem k časové rezervě věnoval také běžnému provozu. Protože nic nenasvědčovalo tomu, že zvláštní parní vlak přijede dříve, rozhodl jsem se vydat pěšky směrem na Zlíchov a udělat nějaké fotografie v kolejišti odstavených lokomotiv, které jsem spatřil, a také vyfotografovat onu zamračenou, která stála u vlakové soupravy. Před deštíkem mne chránil deštník, po příchodu do míst, odkud se dalo přes plot fotografovat, jsem se o to pokusil. Bylo to dost na hraně, okolí plotu blátivé a kluzké a hlavně šikmé směrem k chodníku. Nakonec jsem nalezl příhodné místo, odkud jsem mohl nějaké snímky zhotovit.


Praha-Zlíchov: 700.770 a 701.700 © Jiří Řechka

Včetně oné zamračené, která byla připravené vykonávat nějakou dopravní činnost, jen jsem nevěděl jakou. Protože se blížil čas výjezdu prvního parního vlaku, směřoval jsem svoje kroky do oblasti, kterou jsem si vybral předchozího dne. A sice do Hlubočep, do míst, kde se trať SŽDC č. 173 směrem Rudná u Prahy odklání od tratě č. 171 do Berouna. Mohl jsem tedy čekání na ony parní vlaky vyplnit nějakým tím snímkem provozu na berounské trati. A protože v těchto místech také začíná tramvajová estakáda na barrandovské sídliště, mohl jsem si zhotovit i nějaký ten snímek pražských tramvají. Škoda toho počasí, mohlo ale být také hůř.


Praha-Hlubočepy: 15T4 ForCity Alfa ev. č. 9357 © Jiří Řechka

A také, to jsem si uvědomil až na místě, že zde ve svahu nad hlubočepským zámečkem vede trať pražského Semmeringu, jen díky časovému období, kdy jsou stromy víceméně opadané, je možné spatřit projíždějící vlak, což se mně také poštěstilo. Žádná převratná kvalita, ale mám Pražský motoráček. Tak tedy jsem zde vyčkal průjezdu parního vlaku směrem Hlubočepy výhybna a jeho zpáteční jízdy. Vlak vedla parní lokomotiva ř. 213 a na konci byl zařazen motorový vůz M 131.109. Hurvínek asistoval při všech jízdách sobotního dne. Jak jsem již předeslal, byl jsem rozhodnut zde počkat na všechny jízdy, které jsem chtěl zaznamenat.


Praha-Hlubočepy: 213.902 se zvláštním vlakem © Jiří Řechka

A onen volný čas mezi jízdami využít pro další fotografování železničního a tramvajového provozu. Tak se i stalo, jen s malou změnou v časovém plánu. Na oněch vlacích měla být řazena i lokomotiva 464.102 a nějak jsem nezaznamenal, kdy přesně bude jezdit. A tak jsem se před polednem rozhodl odejít do Výtopny Zlíchov, podívat se na tam vystavené železniční a jiné objekty a pokud možno zjistit, kdy ona lokomotiva pojede. Přes krajně nepříznivé počasí byla Výtopna Zlíchov v obležení zájemců a, jak při takovýchto příležitostech bývá, zejména dětí. 


Výtopna Zlíchov: parní vůz vyrobený v Anglii © Jiří Řechka

Bylo nutné dávat trochu větší pozor, kam člověk šlape, déšť udělal z plochy menší bahnisko. Na místě jsem zjistil, že zamračená byla přistavena do objektu výtopny jako statický exponát. Rozhodně zajímavým exponátem byl anglický parní nákladní automobil, v objektu výtopny schované tři parní lokomotivy a dvě rosničky. Dvě parní lokomotivy a rosničku bylo možné si prohlédnout i zevnitř. Pro děti byla připravená možnost svést se modelovým parním vláčkem. Venkovní exponáty, jak drážní, tak i silniční, bylo možné také si prohlédnout včetně interiéru, čehož bylo hojně využíváno.


Výtopna Zlíchov: 464.102 © Jiří Řechka

Pro mne bylo nejdůležitější, že jsem získal informaci o nasazení  lokomotivy 464.102. Pro můj další přesun do Hlubočep bylo příjemné, že přestalo pršet. Na místě jsem čekal na příjezd zvláštního vlaku a hlavně v očekávání, jaká parní lokomotiva bude v jeho čele. Nakonec jsem se dočkal, jela 464.102. Počkal jsem ještě na návrat vlaku zpět na Smíchov, na tramvajové zastávce jsem počkal na příjezd tramvaje, pěšky jsem se již přesunovat nechtěl, a odjel jsem zpět na Zlíchov. Zde jsem si ještě přes kolejiště vyfotografoval areál Výtopny Zlíchov a další tramvají jsem odjel na smíchovské nádraží.


Praha-Zlíchov: Výtopna Zlíchov © Jiří Řechka

U jeho třetího nástupiště čekal parní vlak na svojí další jízdu v obležení zájemců. Poslední snímek patřil Regionově, kterou jsem ještě neměl ve svém archivu, a mohl jsem odjet domů. Přes nepohodu to byl další ze dnů, který se povedl. Ještě malá poznámka: Kaluga, která je na fotografiích číslo 12 a 13, je technicky provozní, ale k reálnému provozování nemá nezbytný průkaz způsobilosti, což je škoda, řekl bych. Tak či onak, Den páry na Smíchově svou náplní jistě uspokojil většinu návštěvníků, ne-li všechny, za což jeho pořadatelům patří dík.


Výtopna Zlíchov: T 478.1146 © Jiří Řechka

Poznámka editora:

Redakce obdržela z této akce ještě jednu reportáž, ukazující převážně jen samotné dění ve Výtopně Zlíchov, z trochu jiného pohledu a doplňující tak příspěvek tento. Bude zveřejněna s odstupem několika dnů, což zde uvádím jak pro uklidnění jejího autora, tak jako avízo pro čtenáře.

-zz-

Odkazy:

  1. Zlíchov – Wikipedie
  2. Výtopna Zlíchov a ZABABA s.r.o.
  3. Kalendář - Městská část Praha 5
  4. Den páry na Smíchově - ČtiDoma.cz

Úvodní snímek: Praha-Hlubočepy: 464.102 se zvláštním vlakem © Jiří Řechka

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy