Vlaky InterCity spojili západ a východ Slovenska v najrýchlejšom čase

12.12.2016 8:00Zdroj: ZSSK

Vlaky InterCity spojili západ a východ Slovenska v najrýchlejšom čase

Vlaky InterCity spojili západ a východ Slovenska v najrýchlejšom železničnom čase. Predvianočné spojenia sa vypredali, ZSSK bude pridávať ďalšie vozne.

 

 

 

 

 


Vlaky InterCity Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) sa dnes (nedeľa, 11.12.) vrátili na koľajnice, už prvý nedeľný „turnus“ cestujúci vyťažili na 68%.

„ZSSK má ambíciu byť sebavedomým národným železničným dopravcom. Verím v budúcnosť vlakovej dopravy ako ekologickej a ekonomickej alternatívy individuálnej autodoprave. Želám IC vlakom, aby si rýchlo našli svojich cestujúcich a bezpečne a bez meškania spájali Bratislavu a Košice,“ povedal dnes pred odchodom prvého IC vlaku z Bratislavy generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký.


Na stanovišti rušňa IC vlaku pred odchodom z bratislavskej hlavnej stanice;
zdroj: ZSSK

„Som rád, že si toto najrýchlejšie vlakové spojenie západu a východu našej krajiny rýchlo nachádza svojich fanúšikov. Dnešný nedeľný spoj je vyťažený na 68 %. Predvianočné spojenia sú už teraz trinásť dní pred Štedrým dňom takmer vypredané, pred budúcim týždňom dáme do predaja ďalšie, dodatočné vozne tohto vlaku,“ dodal generálny riaditeľ ZSSK.

„Reagovali sme na hlasy ľudí, ktorým chýba rýchle spojenie medzi západom a východom Slovenska, a preto som sa rozhodol vrátiť IC vlaky na koľaje. Prioritou je rýchlosť a spoľahlivosť za rozumnú cenu. Chceme byť rýchlejší, čistejší a komfortnejší,“ konštatoval minister dopravy Árpád Érsek.


Minister dopravy Árpád Érsek vypravuje prvý IC vlak z bratislavskej hlavnej stanice;
zdroj: ZSSK

ZSSK tiež prvým trom cestujúcim IC vlaku z každej stanice odovzdalo 30 eurovú poukážku na služby ZSSK a jeden z cestujúcich prvých dvoch ranných spojení (11.12.) získal celoročný neobmedzený poukaz na cestovanie vlakmi InterCity.

S jazdným časom 4 hodiny 42 minút poskytnú IC vlaky verejnosti dvakrát denne najrýchlejšie železničné spojenie Bratislavy a Košíc. Cena cestovného lístka z hlavného mesta do metropoly východu bez zliav začína na 15,90 € v 2. vozňovej triede.

Vlaky budú štartovať z Bratislavy o 9:47 a 15:47. Opačným smerom z Košíc pôjdu v pondelok až sobotu o 7:31 a 15:31, v nedeľu o 9:31 a 15:31. Popoludňajší vlak z Bratislavy bude pokračovať ako priama súprava až do Humenného.


Pozornosť pre cestujúcich IC vlaku z Bratislavy; zdroj: ZSSK

Cestovné vo vlakoch InterCity závisí od toho, v ktorý deň záujemca pocestuje a ktorý spoj si vyberie. Najlacnejší lístok v 2. triede za 15,90 € je možné zakúpiť s odchodom o 9:47 h z Bratislavy v nedeľu až v stredu alebo 15:31 h z Košíc v pondelok až v stredu. Cestovné lístky s najvyššou cenou 21,50 € v 2. triede, naopak, platia v časoch najsilnejšej prevádzky – napríklad v piatok z Bratislavy do Košíc alebo v nedeľu na poobedný spoj z východného Slovenska do Bratislavy.

Zaregistrovaní zákazníci môžu aj pri nákupe lístkov na IC vlaky využiť výhody kreditného konta ZSSK, a to nielen v internetovom obchode, ale aj v každej pokladnici vybavenej systémom KVC na 85 predajných miestach na Slovensku.

Cestujúci v 1. triede IC vlaku majú k dispozícii noviny, kávu alebo čaj a balenú vodu. So spiatočným lístkom do 1. triedy kúpeným cez internet na vzdialenosť aspoň 90 kilometrov ponúka ZSSK aj možnosť rezervovať si bezplatné parkovanie na staniciach v Bratislave, Košiciach, Žiline a Poprade.


Cestujúci v IC vlaku z Košíc; zdroj: ZSSK

Pre rodiny s deťmi ZSSK zaradila obľúbený vozeň s obrázkami rozprávkových zvierat, hrou Človeče nehnevaj sa a prebaľovacími pultmi na toaletách. Vo všetkých triedach je možnosť pripojenia na internet prostredníctvom WiFi. V reštauračnom vozni si cestujúci vychutnajú jedlá z čerstvých surovín.

ZSSK prevádzkujú vlaky InterCity bez štátnych dotácií. Preto v nich platí osobitný cenník bez možnosti bezplatnej prepravy. Deti, študenti či seniori alebo verní zákazníci s kartami KLASIK RAILPLUS, JUNIOR RAILPLUS alebo SENIOR RAILPLUS majú nárok na ďalšie zľavy.

Súvisiace odkazy