Čínske VRT: projekt SHH

3.3.2017 9:00 František Smatana

Čínske VRT: projekt SHH

Po dlhšej prestávke sa vrátime znova ku koreňom, teda na stavbu. Budete sa môcť pozrieť na stavbu novej vysokorýchlostnej trate v Číne (však kde inde, že). Ako na Slovensku, tak i v Česku si na naozaj rýchle trate ešte nejaký deň počkáme. Keď som bol chlapec, tak sa v podobných prípadoch spomínal Svätý Dyndy. Ale teraz vládne nová doba a noví politici, a zrejme preto sa svätý už nespomína. Takže trať SHH alebo aj Shang-He-Hang.

 

 

 

 

Z môjho predchádzajúceho projektu (VRT Peking – ShenYang, skratka JS, Jing-Shen) vám neukážem nič, lebo mi to zmluva zakazuje. Nevadí, prežijete to aj vy, aj ja. Len je to škoda. Zaujímavá stavba (ako každá), pekná krajina na severe Číny. Tak som ho spomenul aspoň takto. Čo bolo, bolo, terazky SHH.

Projekt SHH na mape cinskych VRT. © archiv FS

Schéma projektu SHH. ©  archív FS

SHH teoreticky

Prvé články o tejto trati som našiel z roku 2012. V 2013 sa spomínalo jej dokončenie v roku 2018. Potom sa predpokladal začiatok výstavby v 2014, ale reálne sa začalo až v 2015 (s predpokladaným ukončením v r. 2020). To len na “margo” pre snívačov, ktorí si ešte stále myslia, že v Číne ide vždy všetko ako po masle.

Z jej názvu je domácim zrejmé, odkiaľ a kam povedie. Vám to prezradím ja: trať bude spájať mestá ShangQiu (provincia HeNan) a HeFei (hlavné mesto provincie AnHui), plus následne aj HangZhou (provincia ZheJiang). Ako je vidieť z mapy, dôjde k "zahusteniu" tratí v tejto oblasti. Momentálne jazdia expresy do HeFei (samozrejme), ShangQiu, ale aj HuaiNan.

Podrobné informácie o celej trati sú však dosť zahmlené (ako vždy, a za neúplné dáta sa ospravedlňujem), teda aspoň na mojej úrovni. Tu uvádzam hlavné údaje:

dÍžka trate – mám 2 rozdielne údaje: 797 km a 770 km (rozdiel malý, veď čo je to 27 km v pomere k veľkej Číne);
rýchlosť – projektová 350 km/h;
trať dvojkoľajná;
zvršok – bezštrkový, nový čínsky typ CRTS-III;
stanice – tu som našiel opäť dve čísla: 28 a 22, z toho má byť 16 novobudovaných.

Letecký pohľad na hotové piliere. 9.2016 © archív FS

Ako vždy, celá trať je rozdelená na niekoľko úsekov, ako stavebne, tak aj "dozorovo". Na skici vidíte úsek “náš” (JL-5 pre firmu IBV Ingenieurbuero Voessing) a “môj” (primárne som spoluzodpovedný za stavebnú časť ZQ-9, kolega v kancelárii za ZQ-8).

JL-4 JL-5 JL-6
ZQ-6 ZQ-7 ZQ-8 ZQ-9 ZQ-10

SHH prakticky

JL-5 má dÍžku 51,556 m (28,025 + 23,531 m), a jednu stanicu (YingShang). ZQ-9 má stavebne pod palcom firma CCCC Third Harbor Engineering Co., Ltd. (dokonca som našiel aj o tom link, viď dole). Organizačne tu mám 2 traťové úseky a jednu prefu - výrobňu mostných nosníkov.

Spojenie sa blíži, už chýba len kúsok. 12.2016 ©  F. Smatana

Zaujímavosťou isto je, že celý úsek ZQ-9 je jeden dlhý viadukt (nazvaný YingShang; ten je v skutočnosti ešte dlhší, začína už v ZQ-8 a pokračuje do ZQ-10)… V jeho rámci sú naprojektované tiež mosty, spolu 5:

- zavesený (95 + 220 + 95 m);
- s oceľovým oblúkom (84 + 150 + 84 m)
- a 3 “obyčajné” (48 + 80 + 48 m, 2x 32 + 48 + 32 m).

Miestne zaujímavosti

Otázkou je, čo je zaujímavé a pre koho. Mesto (alebo dedina?) YingShang, kde prebývam, je síce na naše pomery veľké, ale miestni videli cudzinca akurát tak v televízii. Takže pre nich som tou atrakciou ja. A ide mi to niekedy pekne na nervy, priznám sa, hoci som záujem o moju osobu vopred predpokladal.

Mesto má pekný park - teda ten, čo mám blízko bytu; síce malý, ale pekný, navyše s jazerom, pagodou a niekoľkými budovami v tradičnom štýle. Hneď vedľa parku je skanzen, tiež síce malý, ale tiež veľmi pekný. Aj keď má len 8 budov, ale o to vyššie vstupné (80.- rmb, teda cca 11 Eur, čo je veľa aj medzi bratmi).

YingShang - nová stará štvrť z veže. 8.2016 © F. Smatana

Oceňujem úsilie mesta – v centre mesta budujú novú štvrť zo starých tradičných domov. Z mapy je stále vidno, že kedysi malo mesto okolo vodný kanál. Teraz teda zbúrali ohavy v jednej časti popri ňom, a stavajú tam pás tradičných čínskych domov (na čo budú slúžiť, uvidíme). A vyzerá to super. Dobrovoľne im to “dozorujem” cez víkendy.

Kúsok za mestom sú 2 “atrakcie” – zábavný park (na čínsky spôsob) BaLiHe, a tohto roku 2016 dokončený vodný park (tiež na čínsky spôsob, bol som raz a stačilo).

Ešte kúsok ďalej je dedina, známa ako rodisko tofu. Píšu, že sú tam aj “hory” (dedina sa volá BaGongShan), ale v skutočnosti je to jeden kopec. Tofu tam však pripravujú naozaj fantasticky. Môžete mi veriť. Dôkazom je aj absencia fotiek jedla, lebo sme ho zjedli skôr, ako som ho stihol nafotiť.

Zaujímavosťou je aj to, že momentálne mesto nemá žiadnu železničnú stanicu. Kedysi tu bola, ale už je pár rokov zavretá. Takže keď cestujem, musím najprv zájsť autom do väčšieho mesta Fuyang (čo je asi 60 km).

Takže asi toľko ... a zvyšok nájdete na fotkách.

 

Odkazy:

Info o SHH na stránkach provincie AnHui http://english.ah.gov.cn/content/detail/55e555723182cde04412537f.html
Web firmy CCCC http://en.ccccltd.cn/newscentre/businessupdate/201511/t20151123_43127.html

Galéria

Súvisiace odkazy