Czech Raildays 2017 mojím objektívom

22.6.2017 8:00 Ondrej Krajňák

Czech Raildays 2017 mojím objektívom

V piatok 16.6.2017 tu bola uverejnená reportáž Jiřího Řechku z Medzinárodného veľtrhu dráhovej techniky, výrobkov a služieb pre potreby železničnej a mestskej koľajovej dopravy, ktorý sa konal v dňoch 13. až 15. 6.2017 v Ostrave. Aj ja som navštívil túto zaujímavú akciu. Po dlhých mesiacoch nič nerobenia, polihovania a maródovania, som sa vybral trochu na cesty.

 

 

 

Zvolil som si práve návštevu Ostravy. Dráhová technika ma celkom zaujíma. V mojej celoživotnej profesii som sa stretával s technikou jak traťovou, tak zabezpečovacou a oznamovacou. Ale poznám i opravy a údržbu vozňov a rušňov. Tak som bol zvedavý na to, ako napreduje vývoj. Moja reportáž je úplne stručná. Žiadne oficiálne prejavy, žiadne komentáre. Prikladám len obrazový záznam toho, čo som videl.


Areál výstaviska © Ondrej Krajňák

K niektorým exponátom som odfotil i tabuľku s jeho popisom, k niektorým nie, pretože buď tam nebola, alebo som ju jednoducho nezachytil. Preto pri niektorých exponátoch uvádzam jeho názov, pri niektorých nie. Na výstavisku boli exponáty vonku, ale malé exponáty, zväčša elektronika, boli vystavované v krytých halách. Hala A1 je pevná budova, zrejme bývalé sklady, hala A2 bol vlastne obrovský stan. Fotil som exponáty, ku ktorým som sa dostal a ktoré ma nejako zaujali.


„Emil Zátopek“ zo Škody Transportation pre DB © Ondrej Krajňák

Bolo tam veľa návštevníkov, stáť pri každom exponáte a čakať, kedy odstúpia ľudia, ktorí danú vec obdivujú, som jednoducho nemohol. Na to som nemal dosť trpezlivosti, ani dosť času. Tak som niektoré veci nefotil vôbec. Aj tak som strávil na výstavisku takmer tri hodiny. Chcel som sa pozrieť aj do centra mesta. V Ostrave som vždy bol len na stanici. Všetko som nakoniec stihol. Aj vyše hodinové fotenie na hlavnom nádraží pred odchodom domov.


Dvojcestné posunovacie zariadenie © Ondrej Krajňák

Na výstavisku som stretol aj nášho známeho kolegu reportéra Karla Furiša. Do Ostravy som cestoval z Košíc vlakom LEO Expressu s odchodom z Košíc o 5:01 hod. ráno. V Ostrave som bol s malým meškaním krátko po desiatej. Domov som sa vracal vlakom rovnakej spoločnosti s odchodom z Ostravy o 17:36 hod. Počasie bolo také akurátne. Fúkal vietor, takže nebolo veľmi horúco. Bolo aj slnečno, aj mraky sa občas prevalili. Výlet sa mi vydaril. Pozrite obrázky.


Tá istá jednotka, ktorou som prišiel ráno © Ondrej Krajňák

Odkazy:

Úvodná snímka: „EffiLiner 3000“ - v CZ LOKO rekonštruovaný rušeň ex SNCB © Ondrej Krajňák

Upravil a odkazy pridal PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy