Naše téma: Jména vlaků

25.9.2017 8:00 Luděk Šimek

Naše téma: Jména vlaků

Johan Gregor Mendel, Bezdrev, Košičan, Slovenská strela, Brněnský drak, PANTA RHEI.SK, Chopok ... Jména vlaků Českých drah i Železniční spoločnosti Slovensko. Již jsem se jimi zabýval v jednom článku, tehdy jsem se ale zaměřil jen na jména historických osobností. Dnes bych chtěl prodiskutovat i jména vlaků, převzatá z jiných oborů.

Nakolik jsou vhodná, jak je vnímá veřejnost, vnímá-li je vůbec, není-li jich zbytečně moc nebo naopak neměly-li by mít jméno i zastávkové vlaky ...

 


Bývaly doby, kdy vedle číselného označení měly i slovní jméno jen ty nejluxusnější a nejprestižnější expresy – Západní expres, Balt-orient, Meridian nebo aspoň nejdálkovější, i když nezářily přepychem – Ostravan, Košičan ... Dnes naopak dráhy opentlily vlastním jménem skoro každý rychlík, ba i spěšné vlaky. Po čem je pojmenovávají? Jak už jsem před časem uvedl – po významných osobnostech. Těch, které zasvětily svůj život budování dráhy či stavbě vozidel – Gerstner, Negrelli, Perner, Křižík... nebo vlakům věnovali svá umělecká díla – Hrabal, Bouda. Nebo naopak těch, v jejichž době ještě dráha neexistovala - Hus, Žižka, Jesenius, Komenský ...


Směrovka vlaku „Johannes Brahms“; zdroj: SŽDC

Nebo po zeměpisných útvarech – městech, řekách, horách, kam vlak směřuje nebo kolem nichž jede. I po celém regionu – Tekov, Vysočina, Liptov. Také po význačných stavbách: Barbora = chrám sv. Barbory v Kutné Hoře, hrady a zámky – Strečno, Lipnice. A vrátím se ještě k význačným umělcům – R 914/915 Jan Blažej Santini se jmenuje podle stavitele, jehož dvě význačná díla jsou k zahlédnutí z oken tohoto vlaku: Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Kutné Hoře-Sedlci a kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru n.S. Dochází ovšem i k paradoxům: Proč se R 976/977 jmenuje Porta coeli? Kdo neví, že je to jméno význačné pozdně románské stavby, kláštera v Tišnově, bude mu vrtat hlavou, proč se rychlík jmenuje Brána nebeská a připomene mu to ten vtip, jak přijde autobusák s farářem k nebeské bráně, což nebudí právě reklamu dopravci.


Směrovka vlaku „Porta coeli“; zdroj: SŽDC

ZSSK také zavedly jména komerční, tedy pronajatá firmám – HORALKY SEDITA, ANDREA SHOP.SK. Je i jméno vlaku, vyjadřující konstrukci vozidla, kterým je vlak veden: Pendolino. K nejstarším jménům vlaků ale patří jména bájných bytostí: Krakonoš, Radegast, Brněnský drak. Kupodivu, byly tak pojmenovány v dobách, které si potrpěly na materialismus, a jezdí dodnes. A taky nikoho asi ještě nenapadlo využít jména literárních postav: Barunka, Divá Bára, Švejk ... Otázka je, zda má smysl mít tolik jmen vlaků, když si je cestující asi nezapamatují. Zda nebylo účelnější, když slovní pojmenování měly jen ty nejprestižnější expresy.


Směrovka vlaku „Brněnský drak“; zdroj: SŽDC

Anebo naopak – zavést nikoliv pro každý pár vlaků zvláštní jméno, ale pojmenování spoje: Vlaky stejné výše kvality, jedoucí stejnou trasou, zastavující ve stejných stanicích, by měly stejné jméno, tak jako máme dvanáct Pendolin. Za tím jménem by eventuelně mohlo být číslo liché nebo sudé, podle toho, kterým směrem spoj jede. Pokud by jely v taktu, cestující by si snadno zapamatoval, že řekněme vlak jménem Sněhurka zastavuje tam a tam a tam... V tom případě by bylo účelné, aby svoje jméno měly i osobní zastávkové vlaky, i když bude na dané trati třeba pro všechny vlaky stejné. Zatím jsou takto některé vlaky označeny číslem linky IDS.


Směrovka na voze Os 4811 Jihlava - Brno hl.n. (23.7.2008, Jihlava) © PhDr. Zbyněk Zlinský

A co vy, milí čtenáři?

Jaká jména se vám líbí, jaká nelíbí?

Jaká jména a podle jakých kategorií byste dávali vlakům vy?

Nezapomeňte vyjádřit svůj názor v anketě.

Možná jste se na toto téma vyjádřili už k předchozím článkům (Po kolejích se prohání historie, zeměpis i leccos jiného, Čí jména nesou, Krásy Slovenska ako mená vlakov) nebo v našem diskusním fóru, ale to neznamená, že svůj názor nemůžete zopakovat v diskusi této.


Zajímá někoho, že se ten vlak jmenuje „Velehrad“? (4.11.2015, Olomouc hl.n.)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Prameny a odkazy:

  1. České dráhy, a.s. – osobní doprava
  2. Správa železniční dopravní cesty, s.o.
  3. Železničná spoločnosť Slovensko
  4. Železnice Slovenskej republiky
  5. Naše řeč – K názvům vlaků
  6. Vlastní jména vlakových spojů (porejonyma) na území ČR v letech 1993–2011, Bc. Michaela Ficnarová (formát PDF)
  7. Jména mezinárodních vlaků v Československu – Wikipedie
  8. Své jméno má 169 železničních spojů ČD, přibudou další - Pražský deník
  9. Jména vlaků jako billboard? Pozorně sledujeme slovenský experiment - Železničář
  10. Na Valašsko se bude jezdit vlaky s novými názvy - KIDSOK

Úvodní snímek: Směrovka a logo na Ex 10005 „Retro Ostravan“ (26.10.2016, Praha hl.n.) © Pavel Šmídek

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy