Na Švestkové dráze skončila sezóna

4.11.2017 8:00 Jiří Řechka

Na Švestkové dráze skončila sezóna

O víkendu 28 a 29. října 2017 společnost AŽD Praha ukončila první sezónu na turistické lince T4 Ústeckého kraje vedoucí po tzv. Švestkové dráze, tedy lokálce mezi Lovosicemi a Mostem. Jak je známo, větší část této trati, konkrétně úsek Čížkovice – Obrnice, tento náš světoznámý výrobce zabezpečovací techniky od loňského roku vlastní, když jej odkoupil od státu pro účely testování svých výrobků.

 

 

 

O tom jsem při spuštění této linky v režii nového dopravce na našich stránkách reportážně informoval. A když jsem si na nich nedávno přečetl informaci, že provoz bude ukončen jízdami mimořádné soupravy, bylo mně jasné, že se jich zúčastním. Jestliže tedy před několika dny jízdu po Švestkové dráze běžným vozidlem ukázal můj drážďanský kolega formou aktuality o rozloučení soukromém, tak moje reportáž pojednává o mimořádně nasazené soupravě při loučení oficiálním. Tu tvořila bardotka 749.039-4 se salonním vozem, postaveným z přípojného vozu někdejší řady 050 ČSD. Pro návštěvu této víkendové akce jsem si vybral sobotu 28. října. A vzhledem k počasí to bylo myslím dobré rozhodnutí. Lístek do Lovosic a zpět jsem si koupil v e-shopu ČD a v sobotu časně ráno jsem vyjel z pražského hlavního nádraží.


Salonní vůz 60 54 89 29 001-1, stvořený z „dlouhého balmu“, v Mostě © Jiří Řechka

Moji cestu z domova na nádraží i první minuty jízdy rychlíkem provázel drobný déšť. Když jsem po hodinové jízdě vystoupil v Lovosicích, bylo již jen zataženo, ale spíš nevlídno. Zůstal jsem v nádražní hale a očekával přistavení soupravy ke čtvrtému nástupišti, jak se objevilo na informační tabuli. Když jsem usoudil, že se čas toho úkonu blíží, vydal jsem se ke kolejím. Světla, také díky zamračené obloze, zatím moc nebylo. Po zhotovení záběrů přítomných Regionov jsem se už mohl věnovat očekávané soupravě, která právě přijížděla. Ale v tom mou pozornost upoutal motorový vozík pro diagnostiku geometrických parametrů koleje společnosti SŽDC s nálepkou zkouška. Po zhotovení několika snímků toho vozidla jsem přešel na čtvrté nástupiště a věnoval jsem fotografickému zaznamenání mimořádné soupravy.


Motorová měřicí drezína z produkce CZ LOKO © Jiří Řechka

Do jejího odjezdu zbývalo dost času a na nástupiště začali přicházet první cestující. Byl jsem zvědav, kolik se jich na první jízdu v předposlední den provozu dostaví. Myslím, že na počet cestujících mělo také vliv nepříznivé počasí. Přesto se první jízdy do Mostu zúčastnil slušný počet cestujících, alespoň podle toho, co jsem před odjezdem spatřil. Já jsem se během jízdy nacházel na jiném místě než v salonu, abych mohl zhotovit trochu zajímavé snímky; jak se mně to povedlo, můžete posoudit v připojené galerii. Na trase vlak doprovázela řada šotoušů. První jízda skončila v Mostě, kde bardotka objela soupravu a po několika minutovém pobytu se vlak vydal na zpáteční jízdu do Lovosic. Pro zpáteční cestu jsem se domluvil s vlakvedoucím na možnosti zhotovení dalších snímků pro změnu na zastávkách a stanicích.


Vlak při zastavení v Bělušicích © Jiří Řechka

Při zpáteční jízdě bylo cestujících méně a někteří také využili možnosti vyfotografovat si vlakovou soupravu při zastavení. Cestující také mohli během jízd využít služeb bufetové části salonního vozu a zakoupit si občerstvení. Po příjezdu do Lovosic a vystoupení cestujících došlo k opětovnému připravení soupravy na další cestu, tentokráte kratší, pouze do Třebívlic. Zvažoval jsem ještě i tuto jízdu, časově mi vše vycházelo a bez problémů bych mohl odjet svým rychlíkem zpět do Prahy. Nakonec jsem se rozhodl, že zůstanu v Lovosicích, a z mého pohledu jsem udělal dobře. Před objektiv mého fotoaparátu se tak totiž dostaly lokomotivy a motorové vozy, které jsem do toho okamžiku ve svém archivu neměl. V prvém takovém případě jsem trochu uspěchal odchod ze čtvrtého nástupiště a o kvalitní záběr tak přišel.


730.015-5 projíždí podél lovosického 4. nástupiště © Jiří Řechka

Naštěstí jsem se včas otočil nazpět, a tak jsem si mohl v předchozí mé reportáži zmiňovanou ponorku 730.015-5, která mě chyběla, vyfotografovat na vlaku, který kolem čtvrtého nástupiště projížděl. Není to přesně podle mé představy, ale konečně je v mém archivu. Po půlhodinové přestávce bardotka s vlakem odjela do Třebívlic, aby se po hodině opět vrátila. Do mého návratu do Prahy zbývalo něco přes dvě hodiny, a tak jsem se věnoval provozu na lovosickém nádraží. Po návratu domů jsem zjistil, že mám na kartě i další do té doby se mému objektivu vyhýbající hnací vozidla. Ale vraťme se ještě do Lovosic. Jaká byla obsazenost na odpoledních a nedělních jízdách nevím, nicméně si zde dovolím citovat z tiskové zprávy AŽD k závěru sezóny, že v jejím průběhu bylo linkou přepraveno téměř 4 500 cestujících.


Vystupování nečetných cestujících v Mostě © Jiří Řechka

Na Švestkové dráze byla uspořádána také řada kulturních akcí, zejména první ročník divadelních představení na kolejích. Podle této zprávy se chystají na příští sezonu další aktivity, které mají zpříjemnit cestu a také zvýšit bezpečnost na přejezdech. A snad se časem podaří obnovit každodenní provoz, jak si přeje i Ústecký kraj, alespoň podle jedné zprávy o nadcházejících světlých zítřcích lokálky. Příjezdem mého rychlíku, který o víkendech tvoří CityElefant, byl zakončen můj pobyt v Lovosicích a také moje rozloučení se Švestkovou dráhou. Nezbývá než jí popřát do příští sezóny množství spokojených cestujících a další úspěšné aktivity nejen kulturní a turistické, ale hlavně ty, které souvisí s vývojovou a výrobní činností společností AŽD Praha. Švestková dráha má být v první řadě zkušební tratí pro její nové výrobky.


Rekonstruované kolejiště v Třebenicích © Jiří Řechka

Prameny a odkazy:

  1. AŽD Praha – Wikipedie
  2. AŽD Praha s.r.o. – oficiální web
  3. Švestková dráha na Společném portálu soukromých železničních tratí v severních Čechách
  4. Železniční trať Čížkovice–Obrnice – Wikipedie
  5. Turistická linka T4 - AŽD Praha s.r.o.
  6. Renesance lokálky. AŽD chce vrátit na Švestkovou dráhu každodenní provoz – Zdopravy.cz
  7. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek. Souprava AŽD ve stanici Podsedice © Jiří Řechka

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy