ZSSK predstavila cestovný poriadok 2017 - 2018

5.12.2017 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský Zdroj: ZSSK - tlačová správa

ZSSK predstavila cestovný poriadok 2017 - 2018

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) včera predstavila cestovný poriadok, ktorý bude platiť od 10. decembra 2017. Prinesie zrýchlenie vlakov kategórií IC, R a RR, v úseku Bratislava – Púchov pôjdu 160 km/h, z Košíc do Viedne bude možné cestovať denným spojom bez prestupovania a obnovenie spojenia Petržalka – Rajka uľaví bratislavskej prímestskej cestnej doprave.

Železničnú dopravu v Bratislave a na trati Prešov – Košice čaká v prvom polroku 2018 malá revolúcia: vlakov bude viac, využijú aj novú trasu.

 

Diaľková a medzištátna doprava

Vyššie uvedené informácie sa môžeme dočítať na začiatku tlačovej správy, prvej zo série, ktorú včera odbor komunikácie ZSSK zaslal médiám. Síce ona samotná poslúži aj ako rázcestie k správam ďalším, ale my sme sa rozhodli zverejniť ich v našej vlastnej podobe, možno prehľadnejšej a snáď aj príťažlivejšej. Začíname tou, ktorá sa zaoberá predovšetkým diaľkovou vnútroštátnou dopravou, medzištátnymi vlakmi a načrtáva aj hlavné zmeny v segmente regionálnych spojov (ktorým sa budeme venovať samostatne po krajoch). Je pomenovaná príznačne Grafikon vlakovej dopravy 2017/2018 v kocke a okrem informácií v textovej podobe obsahuje aj tabuľky cestovných poriadkov IC vlakov, rýchlikov „južného ťahu“ či obnoveného spojenia medzi Petržalkou a Rajkou. Zo správy sa dozviete aj o zmenách názvov niektorých vlakov, stačí si ju otvoriť v originálnej podobe.


Mapa tratí ŽSR k cestovnému poriadku 2017 - 2018

Banskobystrický samosprávny kraj

ZSSK v kraji realizuje dohromady 248 prímestských vlakov, zastavuje v 130 staniciach/zastávkach, prevádzkuje dopravu na viac ako 500 km železničných tratí, najazdí v regionálnej (prímestskej) doprave viac ako 2,98 milióna vlakových kilometrov za rok. Hlavné novinky: Poobedňajší regionálny expres REX 1783 Kráľova hoľa z Banskej Bystrice do Margecian pôjde o dve hodiny neskôr. ZSSK posunutím vlaku vyhovela žiadostiam cestujúcich, ktorí teraz majú viac času na výstup na Kráľovu hoľu a výlety do Slovenského raja. Na tratiach Vrútky – Zvolen, Banská Bystrica – Zvolen, Banská Bystrica – Brezno – Červená Skala a Banská Štiavnica – Hronská Dúbrava budú jazdiť aj kompletne modernizované dieselmotorové jednotky radov 813/913.1, tzv. mravce, vybavené kamerovým systémom, klimatizáciou a wi-fi pripojením na internet. Podrobnosti nájdete v tlačovej správe.


ZSSK v Banskobystrickom samosprávnom kraji

Bratislavský samosprávny kraj

ZSSK v kraji realizuje dohromady 183 prímestských vlakov, zastavuje v 29 staniciach/zastávkach, prevádzkuje dopravu na viac než 130 km železničných tratí, bude realizovať viac ako 85 % výkonov v prímestskej (regionálnej) doprave novými jednotkami (elektrické poschodové jednotky a súpravy push-pull) financovanými prostredníctvom eurofondov. Hlavné novinky: Diaľkové vlaky vyššej kategórie budú v úseku Bratislava hl. st. – Púchov premávať rýchlosťou až 160 km/h, zvýši sa prestupný čas v žst. Bratislava hl.st. na medzinárodné vlaky v smere do Prahy i z nej, bude zavedená osobná doprava na linke Bratislava-Petržalka – Rajka – Hegyeshalom, zvýši sa počet vlakov zapojených v Integrovanom dopravnom systéme a zavádza sa nový regionálny expres v úseku Bratislava – Trnava. Podrobnosti nájdete v tlačovej správe.


ZSSK v Bratislavskom samosprávnom kraji

Košický samosprávny kraj

ZSSK v kraji realizuje dohromady 213 prímestských vlakov, zastavuje v 95 staniciach/zastávkach, prevádzkuje dopravu na 450 km železničných tratí a realizuje až 69 % regionálnej dopravy novými respektíve novými alebo modernizovanými vozňami. Hlavné novinky: Na trať Košice – Čierna nad Tisou sa vrátia moderné poschodové súpravy a zároveň dôjde na uvedenej trati aj k zmene obmedzení vlakov počas dní pracovného pokoja, priame vozne cez Zvolen budú zavedené medzi Humenným a Bratislavou, REX 1783 Kráľova hoľa pôjde o dve hodiny neskôr a takmer 70 % regionálnej dopravy bude realizovaných v nových, resp. modernizovaných vozňoch a jednotkách. Podrobnosti nájdete v tlačovej správe.


ZSSK v Košickom samosprávnom kraji

Nitriansky samosprávny kraj

ZSSK v kraji realizuje dohromady 252 prímestských vlakov, zastavuje v 91 staniciach/zastávkach, prevádzkuje dopravu na viac než 405 km železničných tratí a takmer 60 % z výkonov prímestskej (regionálnej) dopravy vykoná novými jednotkami (elektrické alebo dieselmotorové ucelené súpravy) financovanými prostredníctvom eurofondov. Hlavné novinky: Nové priame spojenie na linke Komárno – Nitra – Leopoldov uľahčí situáciu najmä študentom, z Nových Zámkov do Trnavy (cez Galantu) pribudne cestujúcim nový ranný vlak a na žiadosť vyššieho územného celku bol upravený čas odchodu vlaku podľa autobusového cestovného poriadku. Podrobnosti nájdete v tlačovej správe.


ZSSK v Nitrianskom samosprávnom kraji

Prešovský samosprávny kraj

ZSSK v kraji realizuje dohromady 367 prímestských vlakov, zastavuje v 126 staniciach/zastávkach, prevádzkuje dopravu na 400 km železničných tratí a bude realizovať až 87 % výkonov v prímestskej (regionálnej) doprave novými alebo modernizovanými vozňami. Hlavné novinky: Na trať Košice – Prešov – Lipany sa vrátia moderné poschodové súpravy. V úseku Snina – Stakčín bude v priebehu decembra – po ukončení rekonštrukčných prác na poškodenej trati – obnovená doprava z Humenného do Stakčína. Na trati Humenné – Bratislava (cez Zvolen) budú zavedené priame vozne. V Prešovskom samosprávnom kraji bude v rámci regionálnej dopravy nasadzovaných až 87 % moderných vlakov. Podrobnosti nájdete v tlačovej správe.


ZSSK v Prešovskom samosprávnom kraji

Trenčiansky samosprávny kraj

ZSSK v kraji realizuje dohromady 173 prímestských vlakov, zastavuje v 73 staniciach/zastávkach, prevádzkuje dopravu na 288 km železničných tratí, bude realizovať až 79 % výkonov v prímestskej (regionálnej) doprave novými, resp. modernizovanými vozidlami financovanými prostredníctvom eurofondov. Hlavné novinky: Zlepšili sa spojenia Žiliny s Považskou Bystricou a Púchovom. Osobný vlak zo Žiliny s odchodom o 14:28 bude po novom premávať o 2 hodiny neskôr ako vlak vyššej kategórie REX. Cestujúcim z Považskej Bystrice a Púchova tak pribudne chýbajúce rýchlejšie spojenie zo Žiliny medzi 16:00 a 17:00. Na trati Horná Štubňa – Prievidza – Topoľčany – Nitra sa počas víkendov zlepšili prepojenia jednotlivých vlakov. Podrobnosti nájdete v tlačovej správe.


ZSSK v Trenčianskom samosprávnom kraji

Trnavský samosprávny kraj

ZSSK v kraji realizuje dohromady 266 prímestských vlakov, zastavuje v 42 staniciach/zastávkach, prevádzkuje dopravu na 226 km železničných tratí, bude realizovať viac ako 67 % výkonov v prímestskej (regionálnej) doprave novými jednotkami (elektrické alebo dieselmotorové ucelené súpravy) alebo novými resp. modernizovanými vozňami financovanými prostredníctvom eurofondov. Hlavné novinky: Diaľkové vlaky vyššej kategórie budú v úseku Bratislava hl. st. – Púchov premávať rýchlosťou až 160 km/h. Prichádza k zavedeniu nového regionálneho expresu na relácii Bratislava – Trnava. Z Galanty do stanice Bratislava-Nové Mesto pôjde jediný vlak Os 4670 s príchodom o 06:18. Negatívnym dopadom kapacity železničnej siete je narušenie prestupných väzieb v smere Bratislava – Sereď a späť v železničnej stanici Trnava. Podrobnosti nájdete v tlačovej správe.


ZSSK v Trnavskom samosprávnom kraji

Žilinský samosprávny kraj

ZSSK v kraji realizuje dohromady 284 prímestských vlakov, zastavuje v 104 staniciach/zastávkach, prevádzkuje dopravu na 363 km železničných tratí, bude realizovať viac ako 50 % výkonov v prímestskej (regionálnej) doprave novými súpravami (elektrické poschodové jednotky, dieselmotorové jednotky), respektíve novými alebo modernizovanými vozňami financovanými prostredníctvom eurofondov. Hlavné novinky: Pre cestujúcich z obcí medzi Žilinou a Kraľovanmi sa zlepšili spojenia s Bratislavou. K zlepšeniu dôjde aj pri nedeľňajšom spojení Čadce a Kysuckého Nového Mesta s Bratislavou cez Žilinu. Zlepšili sa spojenia Žiliny s Považskou Bystricou a Púchovom. Podrobnosti nájdete v tlačovej správe.


ZSSK v Žilinskom samosprávnom kraji

Kompletný cestovný poriadok na obdobie 10. decembra 2017 – 8. decembra 2018 nájdete vo forme tabuliek pre jednotlivé trate na stránkach Železničnej spoločnosti Slovensko. (Na webe Železníc Slovenskej republiky v dobe uzávierky tejto aktuality k dispozícii nie je.) Hodnotenie jeho obsahu, ako aj spôsobu prezentácie národným železničným dopravcom Slovenskej republiky v tlačových správach ponechávame do nasledujúcej diskusie.


Ilustračná snímka ZSSK

Zdroje a odkazy:

  1. Železničná spoločnosť Slovensko – Wikipédia
  2. ZSSK Slovakrail – oficiálny web slovenského národného dopravcu
  3. Nový grafikon verejnej dopravy 2017/2018 – ŽSR (tlačová správa)
  4. GVD 2017-2018 - ZSSK Slovakrail – nový cestovný poriadok
  5. Auto vs. vlak - ZSSK Slovakrail
  6. Vymeňte auto za vlak  Aktuality - ZSSK Slovakrail
  7. Auto alebo vlak - S Hudbou Vesmírnou - Železničná spoločnosť Slovensko - YouTube
  8. Kategórie vlakov - ZSSK Slovakrail
  9. Zoznam krajov na Slovensku – Wikipédia
  10. zdroje uvedené pod odkazmi v texte

S využitím textových a obrazových podkladov ZSSK pripravi

Súvisiace odkazy