Péefkárium 2018

3.1.2018 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Péefkárium 2018

Když jsem se před pěti lety na Silvestra rozhodl založit novou nauku pod názvem drážní pourfeliciterologie, bylo to samozřejmě míněno v žertu. Ale slib, že vývoj novoročenek s drážní tématikou budu sledovat, jsem myslel vážně – byť jsem pak na něj na nějakou dobu pozapomněl. Tentokrát tak tomu sice nebylo, ale zato jsem své poznatky opět nestihl zveřejnit v poslední den roku.

 

 

 

Popravdě řečeno, ten časový posun způsobilo krom jiných, objektivních vlivů také mé subjektivní očekávání příchodu nějakého zajímavého „péefka“, protože v redakční poště bylo takových zatím nepříliš. Asi bychom měli na příště založit podobnou galerii, jako má náš partnerský portál, jenže k tomu by musel náš administrátor vytvořit nezbytné technické podmínky. V letech předchozích jsem příklady rozmanitých novoročenek čerpal také z  příslušných diskusí, ale tentokrát se v nich obrázkových přání k Vánocům a novému roku mnoho neobjevilo – a odkaz na vinšování s obrázky pohyblivými žádný. Aspoň jedno takové ovšem jistily České dráhy, tentokrát s využitím reklamy, notoricky už známé všem televizním divákům:


ČD rozesílaly odkaz na stránku svého webu, zprostředkující video z YouTube
(kliknutí do náhledu je spustí)

Národní dopravce slovenský si to tak nekomplikoval, „péefko“ umístil na úvodní stranu svého webu a spřízněné obci novinářské žádná přání neposílal. Na rozdíl od slovenského správce železniční infrastruktury, na jehož oficiálních stránkách jsem sice žádné přání nenašel, ale zato je dostal poštou od tiskové mluvčí. Jistě bylo upřímně míněné, ale esteticky nepříliš vychytané. Správa železniční dopravní cesty prostřednictvím své tiskové mluvčí obci novinářské popřála o poznání decentněji, ale bez obrázku. Nehodlám zde rozebírat přání všech společností a institucí, které si na nás vzpomněly, ale prozradím, že nejvíc se mi líbilo to od Drážní inspekce, které tvoří úvodní obrázek. A pak další pohyblivá prezentace, tentokrát firmy soukromé:


Přání ve formátu MPG prezentuje JKV Depo s.r.o. (kliknutí do náhledu je otevře)

Pokud jde o přání členů našeho klubu a příznivců internetového magazínu VLAKY.NET, ta si můžete prohlédnout v připojené galerii. Závěrem už jen pár nových poznatků pourfeliciterologické teorie. Vývoj v roce 2017 potvrdil stávající tendence k naprostému vyhynutí vánočních a novoročních přání v papírové podobě. Ale zdá se, že i relativně nová forma „pohlednic“ rozesílaných elektronickou poštou má svůj zenit za sebou, a to vzdor skutečnosti, že se s jejich tvorbou nemusíte osobně namáhat a můžete si je opatřit na internetu. Na rozdíl od komunikace na sociálních sítích a prostřednictvím mobilních telefonů, které zjevně v naší čím dál tím uspěchanější době posilují. Ale pamatujme: Veškeré lidské kvaltování toliko pro hovada dobré jest, psal už kdysi dávno moravský mudřec.  


Ať se vám všem v novém roce daří! © PhDr. Zbyněk Zlinský

Prameny a odkazy:

  1. Novoročenka - Wikipedie
  2. Pour féliciter - Wikipédia
  3. redakční pošta VLAKY.NET
  4. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Titulní obrázek: PF 2018 © Drážní inspekce

Galéria

Súvisiace odkazy