Jak se otvírala sezóna na „Švestkové dráze“

4.4.2018 8:00 Jiří Řechka

Jak se otvírala sezóna na „Švestkové dráze“

V pátek 30.3.2018 byla zahájena další turistická sezóna na Švestkové dráze, trati mezi Lovosicemi a Mostem. Když jsem dostal nabídku akreditovat se na tuto akci, neváhal jsem. Jednak jsem zde už reportážně informoval o prvním zahájení sezóny v minulém roce i o jejím ukončení. A dalším lákadlem byla jízda mimořádným parním vlakem vedeným všudybylkou 354.195.

 

 

 

Součástí pozvánky bylo upozornění, že nabídka bezúplatného svezení pro novináře je limitována deseti místy, rezervovanými pro ty nejrychlejší. Neváhal jsem a ocitl se mezi nimi. Akce měla začít v půl osmé na nádraží v Mostě a já jsem musel řešit problém, jak se tam včas dostat. Ať jsem při studování jízdního řádu kombinoval spoje, jak jsem chtěl, stále mně vycházel první příjezd z Prahy právě v půl osmé. Protože zahájení se měl zúčastnit generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle a hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, nechtěl jsem přijet v případě nějakého zdržení na trati pozdě. Naštěstí jsem nakonec mohl v Mostě využít přespání u rodiny, a tak jsem vyrazil už předchozího dne. A když už jsem někdy na cestách, chci jich vždy využít co nejlépe, takže jsem se rozhodl svůj program poněkud rozvinout.


Pozvánka na akci (kliknutí do náhledu otevře celou ve formátu PDF)

V roce 2017 jsem měl možnost zvěčnit si všechny vlečkové lokomotivy společnosti Lovochemie Lovosice, které se nacházejí po celé republice, a o kterých jsem také reportážně informoval (viz níže Súvisiace odkazy). Zároveň jsem věděl, že dojde k určité obnově lokomotivního parku tohoto dopravce. A tak jsem se rozhodl, že pokud to bude možné, využiji cesty do Mostu k návštěvě Lovochemie a doplnit svou galerii o nové lokomotivy řady 741.7. Následovala telefonická domluva s příslušným pracovníkem, který tuto možnost potvrdil. Byl jsem spokojen, zbývalo vyřešit následující část cesty do Mostu. Nechtěl jsem využít tradiční trasu přes Ústí nad Labem, nakonec jsem v ten den nikam nepospíchal, a tak se ke „slovu“ dostala mapa železniční sítě. Nabízely se dvě cesty, jedna směrem na Teplice a druhá přes Louny.


Výřez z mapy sítě SŽDC s dotčenými tratěmi

První možnost byla limitována výlukou s nahrazením vlaků v části trati NAD, a to jsem absolvovat nechtěl. Druhá možnost, přes Louny, jak jsem posléze zjistil, mi nabízela příležitost projet trať, po níž jsem ještě nejel. A to rozhodlo, nebylo co řešit. Ve čtvrtek ráno jsem se ocitl na pražském hlavním nádraží a nastoupil do přistaveného rychlíku do Děčína. Při kontrole jízdenky průvodčím se pak ale vyskytl jeden relativně podstatný problém. Používám In-kartu a po vzniku možnosti nahrát si ji jako virtuální do mobilu jsem tak učinil. Chybička se ale vloudila a nemám ji kompletní, takže průvodčí z ní nezjistí, jestli mám slevu na jízdném čili nic. A musí tedy volat do Prahy pro ověření. Tak se i stalo, sleva byla potvrzena, ale představa, že mě tento problém bude čekat do mého návratu ještě třikrát, mne vůbec netěšila.


29.3.2018 - Lovochemie Lovosice: 741.739 © Jiří Řechka

Po příjezdu do Lovosic jsem nějakou dobu věnoval zachycení železničního provozu na stanici, abych v domluvenou dobu přišel na vrátnici společnosti Lovochemie. Po nutných procedurách jsem odešel v doprovodu pověřeného pracovníka k vlečkovému kolejišti, kde jsem si vyfotografoval ony dvě nové lokomotivy. Při zpáteční cestě jsem si ještě zvěčnil na místě přítomnou lokomotivu společnosti Strabag. Po návratu na lovosické nádraží jsem si zakoupil nějaké to občerstvení a vyčkal jsem přistavení osobního vlaku do Loun. Mezitím jsem ještě zhotovil nějaké další snímky lokomotiv na nádraží. Během následující cesty do Loun jsem se věnoval fotografování výpravních budov pro svůj archiv. Zaujala mne zejména ta se jménem Pátek a zalitoval jsem, že jsem jí projížděl zrovna ve čtvrtek a ne o den později.


29.3.2018 - Pátek: výpravní budova © Jiří Řechka

V Lounech jsem přestoupil na vlak do Mostu. Přesto, že po celý den bylo zataženo, do deště se nedalo. Po příjezdu do Mostu jsem měl dostatek času, než jsem odjel k rodině, a tak nastala má obvyklá činnost, dokumentace železničního provozu. Do hledáčku se mně dostaly mj. rychlíky společnosti GWTR, která obsluhuje linku do Plzně. Protože bylo celkem chladno, rozhodl jsem se zajít do jednoho obchodního centra poblíž nádraží koupit ke snědku a také se trochu se ohřát. Pak jsem se vrátil na nádraží zjistit, kdy mi jede autobus. Stále jsem měl ještě čas, a tak jsem se šel podívat i na nástupiště. A zjistil jsem, že ve šturcu stojí souprava parního vlaku se všudybylkou 354.195, kterou dovezla bardotka T 478.1004. Čirou náhodou jsem tak mohl pořídit neplánované snímky k hlavnímu tématu reportáže.


29.3.2018 - Most: T 478.1004 se soupravou parního vlaku © Jiří Řechka

Velký pátek pro mne začal velmi časným vstáváním, moje rodinná ubytovatelka šla do práce a po čtvrté hodině nám odjížděl autobus na nádraží. Jeho odbavovací hala byla již přístupná cestující a také tak trochu jiné veřejnosti. A tak i moje maličkost v ní skončila, ráno bylo poněkud mrazivo a v hale bylo příjemněji. Před rozedněním jsem šel k parnímu vlaku udělat si nějaký ještě noční snímek. Byl jsem nucen trochu improvizovat, neměl jsem s sebou stativ. Při návratu do haly projel okolo vzdálenějšího nástupiště Vectron společnosti UNIPETROL, škoda, že nejel odpoledne předchozího dne. Snad příště. Když nadešel čas k pořizování fotodokumentace, odešel jsem na první nástupiště, kde se začala chystat jízda parního vlaku, který zaujal spousty obdivovatelů, ať již cestujících nebo jen přihlížejících.


30.3.2018 - Most: atmosféra na nástupišti © Jiří Řechka

Žádné oficiality na zahájení se nekonaly, jen dva rozhovory pro TV magazín Pozor vlak, které poskytli generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle a hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Jinak slavnostní atmosféru utvářela jen přítomná hudební skupina. Před samotným odjezdem došlo k úsměvnému okamžiku, kdy byla pro potřeby fotografů zaranžována dobová výprava. Výpravka v rukou příslušně oděného výpravčího a píšťalka v jeho ústech přiměla některé cestující k urychlenému nástupu, aby jim vlak neujel. Zbývalo ale ještě několik minut. Vlak se zcela zaplnil a myslím, že někteří cestu absolvovali ve stoje. Ona sama probíhala bez problémů, jízda vlaku byla po celé trase sledována spoustou šotoušů, ve stanicích a zastávkách, kde souprava zastavovala, bylo velké množství čekajících zájemců o svezení.


30.3.2018 - Libčeves: mašinka a její obdivovatelé © Jiří Řechka

Představoval jsem si, že asi tak nějak byl vítán první vlak, který se objevil v době, kdy začínal provoz na trati. Všemu tomu zájmu nahrávalo i počasí, byl krásný slunečný den. Delší pobyt byl ve stanici Libčeves, a to kvůli čekání na protijedoucí motorový vlak turistické linky T4 z Lovosic. Po vykřižování náš vlak pokračoval do stanice Třebívlice, druhého nejhezčího nádraží roku 2017. Tamní delší pobyt byl plánován kvůli zbrojení všudybylky vodou. Čekalo se, čekalo, ale chybička se vloudila, hasiči s cisternou nedorazili. Vlak tedy pokračoval do Lovosic nedozbrojený. Během cesty došlo k několika krátkým zastavením, zejména pro výstup některých cestujících, a poté již následoval příjezd na nádraží v Lovosicích. Tam všudybylka odstoupila od soupravy k dobrání vody, s níž již hasiči opravdu čekali.


30.3.2018 - Lovosice: „všudybylka“ odjíždí na zbrojení  © Jiří Řechka

Vlak byl sledován velkým počtem jak cestujících, tak i dalších zájemců, kteří se přišli jen podívat. Jeden pracovník SŽDC konstatoval, že když přijede rychlík, tak zde bývá také velké množství cestujících, ale cosi takového ještě neviděl.. Zpět do Mostu se vlak vydal také plný, k čemuž nepochybně přispěla právě parní mašinka. Osobně nemám tušení, kdy naposledy po této trati projel parní vlak. Na druhou stranu je vidět, že veřejnost má o této dráze informace a lze si jen přát, aby se povedlo opět zavést pravidelnou dopravu. Uvidíme, co ukáže budoucnost. Po odjezdu parního vlaku mi zbývala hodina do příjezdu rychlíku do Prahy, který je o víkendech, tvořen CityElefantem. Po příjezdu do Prahy a přesunu domů, mi zbývalo probrat se spoustou fotografií a zpracovat z oněch dvou dnů reportáž. Snad se to povedlo.

Úvodní snímek: 30.3.2018 - Třebívlice: příprava na zbrojení a čekání na hasiče © Jiří Řechka

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy