Dubnový víkend u kolejí

10.4.2018 8:00 Jiří Řechka

Dubnový víkend u kolejí

Po delší době, zaviněné mimo jiné záruční opravou mého fotoaparátu, jsem se rozhodl v pátek 6. dubna udělat si výšlap ke kolejím. A to na místo v Praze-Libni, jemuž se, jsem zjistil podle GPS, říká psí louka Libeň. Nevím, jak je to označení přesné či reálné, nicméně jsem se ocitl u dvojkolejné tratě, která se nachází mezi stanicemi Praha-Holešovice, Praha-Libeň a hlavním nádražím.

 

 

 

Tam jsem strávil v krásném slunečním počasí necelé tři hodiny. Není to moc, ale já jsem byl spokojen, po dlouhé době se mně před objektiv dostala velmi pestrá flotila lokomotiv. Po příchodu k trati jsem si vybral místo, tak říkajíc pod dohledem bezpečnostních kamer, které jsou zde namontovány v nevelké vzdálenosti od sebe. Od mé poslední návštěvy tam došlo k úpravě terénu okolo tratě, dá se lépe fotografovat. Než jsem si stačil připravit fotoaparát, projel okolo mne Vectron ČD na hlavní nádraží. Byl jsem trochu rozladěn, ale následující minuty mně to měly vynahradit. Když okolo mne projela žehlička se dvěma osobními vozy, byl to dobrý začátek mého „fotosafari“. Poprvé jsem měl možnost spatřit a vyfotografovat diagnostickou jednotku DJ NDT na širé trati.


Praha-Libeň: diagnostická jednotka DJ NDT © Jiří Řechka

Ve všední dny je to trať, kde se dají fotografovat poslední žabotlamy v provozu na lince ze stanice Praha-Libeň do Roztok u Prahy; nebude to asi trvat dlouho a přijde jejich poslední jízda. Trochu mi vadilo, že během mého pobytu jezdila na trase pouze jedna a táž jednotka. Ale v okamžiku, kdy jsem se už chystal k odchodu, projela okolo mne do stanice Praha-Libeň jednotka jiná, poskládaná z vozidel k sobě původně nepatřících. Dočkal jsem se tedy obou právě provozovaných žabotlam. V současné době, kdy se provádí rekonstrukce Negrelliho viaduktu, je v daném úseku možno zaznamenat si na paměťové médium i CityElefanty, které vyjíždějí a konči na Masarykově nádraží. Měl jsem štěstí také na poměrně silný provoz nákladní dopravy, což bylo možno dáno právě tím, že byl poslední pracovní den týdne.


Praha-Libeň: 386.028 s nákladním vlakem a.s. Metrans © Jiří Řechka

Dalším vozidlem, které jsem měl možnost spatřit poprvé na traťovém výkonu, byl Vectron ČD Cargo inventárního čísla 007, možná zatím poslední ve stavu tohoto dopravce. Příjemným překvapením byl průjezd jedničkové bobiny 012, už historické babičky. Když jsem si posléze doma kontroloval fotografie, napadlo mne, jaká byla škoda, že jsem neměl štěstí na soukromníky, třeba něco nového od Unipetrolu nebo reklamní 130 společnosti SD. Ale i tak jsem byl s průběhem pátečního lovu velmi spokojen. Během předchozích dní jsem dostal zprávu, že na tanvaldském R 1148 má v sobotu jet z Neratovice přípřež bleskovky 750.308, přičemž vlakovou měla být pražská bleskovka 754.049. Tak jsem se rozhodl, že si to nemohu nechat ujít a vydal se zmíněným rychlíkem z Prahy-Vršovic do Neratovic, abych u toho byl.


Neratovice: 754.049+750.308 v čele R 1148 © Jiří Řechka

Po příjezdu R 1148 do Neratovic mně zbývalo jen pár minut do jeho odjezdu, tak jsem rychle cvakl záběry obou bleskovek v kolejišti a zrychleným přesunem se vydal po trati na vyhlédnuté místo.. Chtěl jsem si totiž ten vlak vyfotografovat na výjezdu z mostu přes Labe. Po dosažení „fotofleku“ jsem jen stačil zapnout fotoaparát a vlak již duněl na mostě. Konečné snímky nejsou úplně podle mé představy, chtělo to jiné sklo. Nevadí, snad příště. Po průjezdu rychlíku jsem se v klidu vrátil na stanici a měl jsem štěstí na příjezd osobního vlaku z Čelákovic v oblouku před nádražím. Tyto vlaky musí vykonat úvrať k příjezdu do stanice. Do příjezdu mého spoje zbývalo dost času na to, abych pořídil snímky dalších vlaků, které do stanice přijely. Velmi příjemným zpestřením byl příjezd rychlíku KŽC do Mšena, vedeného bertou.


Neratovice: T 478.2065 přijíždí v čele R 1572 KŽC © Jiří Řechka

Neratovické nádraží sousedí s areálem známé chemičky, ale nikdy jsem tam neměl štěstí na její vlečkové lokomotivy. Také tentokrát jsem jenom zdáli zahlédl obsluhu vlečky, ale nic víc se pořídit nedalo. Kolejový výjezd z areálu Spolany do kolejiště stanice není zrovna „po ruce“, a tak jsem nikdy žádný záběr nestihl. Snad to napraví nějaká budoucí cílená návštěva. Pak už přijel můj zpáteční vlak a dopolední sobotní pobyt v Neratovicích skončil. Při zpáteční cestě se mi povedlo vyfotografovat výpravní budovu v Kojeticích u Prahy. Nebylo by to nic zvláštního, ale sídlí v ní Radio Dechovka, možná jediné rádio, které má svou základnu na nádraží. Při zastavení ve stanici Měšice u Prahy jsem zahlédl a vyfotografoval pracovní vlak firmy Skanska. Čímž to aprílové šotoušství, jehož plody najdete v galerii, skončilo.

Úvodní snímek: Praha-Libeň: 193.292 na EC 173 © Jiří Řechka

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy