Naše téma: Státní sleva z jízdného a její dopady

16.4.2018 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Naše téma: Státní sleva z jízdného a její dopady

Není to tak dávno, co jsme se v této rubrice zamýšleli nad vládním nápadem zavést „vlaky zadarmo“ pro studenty a seniory. Původní, kdekým odmítaná idea byla od té doby transformována, posouzena i schválena a my dnes můžeme diskutovat o tom, jaké výhody a nevýhody do veřejné dopravy přinese tříčtvrteční sleva pro ony dvě skupiny obyvatel, už neomezená pouze na železnici.

 

 

 

Podívejme se nyní na vývoj této myšlenky, jak se odvděčit seniorům a juniory nalákat do vlaků (a později i autobusů), trochu podrobněji. Poprvé se objevila v programovém prohlášení vlády Andreje Babiše začátkem letošního ledna. Zatím jen načrtnutý záměr zanedlouho podrobněji objasnil její ministr dopravy v rozhovoru pro Lidové noviny, který doporučujeme k přečtení, neboť dává nejúplnější představu o tom, co představitelé hnutí ANO v tomto směru původně zamýšleli. Mělo jít víceméně o kopii systému, který funguje na Slovensku od 17. listopadu 2014, ovšem s vyloučením některých jeho zásadních nedostatků..Ministr tehdy mimo jiné vyvrátil některé námitky kritiků a zejména odmítl nařčení z populismu: Kdybychom chtěli být populisté, zavedeme volné jízdné až před dalšími volbami, ne krátce po nich.


Ministr dopravy České republiky Ing. Dan Ťok; zdroj: www.mdcr.cz

O tři měsíce později jsme se mohli v médiích dočíst: Na ministerstvu se rodí plán na zavedení jízdného zdarma, i když tak úplně zdarma nebude. Místo něj sleva 75 procent ve vlacích i autobusech. Za šest miliard ročně studenti do 26 let, děti a mládež od 6 do 18 let a senioři nad 65 let mají jezdit vlaky a autobusy po celém Česku o 75 procent levněji, než ostatní platící cestující. A v zápětí také kritiku, kterou známý dopravní web shrnul do sedmi bodů. No shrnul, ve skutečnosti jen oprášil článek, jímž zavrhl původní plán. Oba už v titulku operují pojmem „populismus“, který se na naší politické scéně stal spíš nadávkou, používanou zhusta těmi, kdož zjevně ani nechápou jeho skutečný význam. Tak či onak, těch sedm výtek stojí za přečtení, protože víceméně soustřeďují na jednom místě kritické názory zaznívající z více zdrojů.


Podle kritiků sleva vytlačí ze spojů plně platící cestující (12.7.2011, Hradec Králové hl.n.)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Nejde však pouze o předpokládané přeplnění vlaků a autobusů studující mládeží i důchodci či další zatím spíš jen hypotetické hrozby, spojované se schváleným zavedením státní slevy (k nimž se nově řadí i opačná teoretická možnost vylidnění spojů MHD), ale také o reálné kolize s už existujícími tarifními systémy. České dráhy musí v předstihu řešit zejména dopad státní slevy na držitele In Karet a problémy čekají také jednotlivé integrované dopravní systémy, jak si mezi prvními uvědomili v Plzeňském kraji. Ačkoliv na stránkách našeho magazínu není „politika“ vesměs příliš vítána, v tomto případě o ni pochopitelně jde „až na prvním místě“, jak premiérovi v demisi připomněli opoziční poslanci, když se jej rozhodli „grilovat“ dotazy, proč peníze na slevu nedá třeba na vědu a vzdělání, což Andrej Babiš odmítl jako demagogii.


Předseda vlády České republiky Ing. Andrej Babiš © Jiří Vítek; zdroj: cs.wikipedia.org

Jestliže tedy původní kritika vládního opatření směřovala, jak zaznělo i v naší předchozí diskusi, proti tomu, že jízdné bude zdarma a jen ve vlacích, po ztrátě svého hlavního ostří se zaměřuje na tyto jeho hlavní údajné nedostatky: jde o populistické a nesystémové opatření, vláda v demisi by taková rozhodnutí neměla vůbec činit, kompenzace dopravcům budou příliš drahé, jejich skutečné nároky nebude mít kdo kontrolovat, potřebné finance by měly být vynaloženy na cosi jiného, dojde ke zkreslení údajů o vytíženosti spojů VHD, tím a „umlčením soukromých dopravců“ bude ohroženo soutěžení dopravní obslužnosti, stávající kapacita vlaků i autobusů nové cestující nepojme a cestující se slevou znechutí cestování těm plně platícím. A zejména ty poslední dva uvedené rysy jsou strašákem, vyčnívajícím ze všech kritik.


Odpůrci slevy věští dobu přeplněných příměstských vlaků (22.9.2007, Liberec)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Nepochybujeme o tom, že každý z vás má nějaké vlastní názory a mnozí i osobní zkušenosti se zvýhodňováním vybraných skupin cestujících ve veřejné hromadné dopravě, nakonec podobné (věkem či jinými atributy limitované) slevy v ní nejsou nic nového. Ale v tomto případě jde přece jen o cosi trochu jiného, asi ne jednoznačně přijímaného. Proto otvíráme diskusi, která by se mohla odvíjet například v těchto okruzích:

Je pro vás myšlenka státem poskytované tříčtvrteční slevy z jízdného pro seniory a studenty přijatelná?

Měla by tato sleva být v zájmu sjednocení tarifní politiky rozšířena i na městskou hromadnou dopravu?

V čem vidíte možné nedostatky takovéhoto zvýhodňování některých skupin cestujících v systému VHD?

Úvodní snímek: Hrozí nám spoje přeplněné důchodci? (28.10.2011, Jihlava - prezentace vozu 841.001-1)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy