Do Ostrihomu elektricky

13.4.2018 8:00 Jozef Gulík

Do Ostrihomu elektricky

Rozsiahla modernizácia prímestskej trate z Ostrihomu do Budapešti sa po niekoľkých rokoch konečne blíži do svojho finále. Jeden z najdôležitejších míľnikov prekročila na prelome nedele 8. apríla a pondelka 9. apríla 2018, kedy na nej, v celej jej dĺžke, začala elektrická prevádzka.

 

 

 

 

V južnej časti trate, v úseku Budapešť - Pilisvörösvár, sa tak stalo už o čosi skôr, a to v decembri minulého roku, avšak elektrickú energiu začal využívať iba jediný pár ranných vlakov. Ten, ktorý má konečnú a východziu stanicu práve v Pilisvörösvári, keďže na elektrifikácii horného úseku trate sa v tom čase ešte pracovalo. Celá trať si na svoj veľký deň musela počkať do apríla tohto roku. Pre upresnenie - pravidelná elektrická prevádzka začínala pondelňajším ránom (9.4.), ale z dôvodu návozu súprav bola šťava z trolejového vedenia servírovaná už v nedeľu večer (8.4.).

Osobnú dopravu, v súčasnosti už teda v celej dĺžke trate, namiesto doterajších motorových jednotiek Desiro začali pokrývať jednotky typu Flirt, ktoré boli do Maďarska konkrétne na tento účel dodané už s predstihom. Aby však nestáli bez využitia, do času dokončenia elektrifikácie obsluhovali dočasne iné linky v okolí hlavného mesta. Pre úplnosť dodajme, že inak jednoliatu skladbu vozidlového parku na trati Budapešť - Ostrihom narúša jediný ranný obrat, vedený stále v motorovej trakci a pokrývaný Desirami.

Pre uvoľnené Desirá sa nové využitie našlo prakticky okamžite. Viac-menej sa dalo predpokladať a v rámci neho sa nesťahovali ďaleko od svojho doterajšieho pôsobiska. Väčšina z nich v súčasnosti kompletne zabezpečuje všetku osobnú dopravu na trati z Budapešti smerom na juh, do Lajosmizse. Do apríla tam počas pracovných dní hrali prím klasické súpravy so 418-tkami. "Klasika" teda skončila a do Lajosmizse sa pozrie už len v prípade mimoriadnosti. Menšia časť Desir pre zmenu začala slúžiť na trase Budapešť - Székesfehervár - Tapolca.

Ako už zaznelo v úvode, začatie elektrickej prevádzky je významným krokom, ktorý vníma najmä cestujúca verejnosť - ešte výraznejšie od 20. mája, kedy by malo prísť k úprave cestovného poriadku a elektrické vlaky si vďaka lepšej dynamike jazdy vyslúžia kratšie cestovné časy. Obrovská investícia tým však nekončí. Na plné obrátky beží momentálne napríklad rekonštrukcia staničnej budovy v stanici Dorog, montáž a oživovanie zabezpečovacích zariadení, výstavba novej autobusovej stanice v Ostrihome, ktorá sa presťahuje z mesta ku železničnej stanici...

Nasledujúce fotografie vznikli v pondelok 9. apríla 2018, teda v prvý deň pravidelnej elektrickej prevádzky. Za nimi potom nasleduje zopár starších záberov pre porovnanie s obdobím, kedy všetky vlaky na tejto trati pálili naftu.

Flirty 415 091 a 080 bok po boku na konečnej stanici v Ostrihome.

Novotou žiari aj prijímacia budova. V posledných rokoch sa v Maďarsku držia trendu prinavracať železničným stavbám ich niekdajší vzhľad. Asi sa zhodneme, že im naozaj pristane.

415 096 opúšťa Ostrihom s vlakom do Budapešti.

V stanici Dorog sa rovnakým smerom rozbieha Flirt s číslom 415 082.

Pred necelými dvoma rokmi sa v Dorogu pravidelne núkal iný pohľad a iný sluchový zážitok. Konkrétne 21.6.2016 sa pred objektívom ukázal riadiaci vozeň č. 102 tlačený rušňom 418 149 za hlasného rachotu motora Pielstick. Už vtedy išlo v rámci Maďarska o zriedkavú kombináciu.

V Ostrihome ešte v tom čase ani stopy po modernizácii... Dňa 28.6.2016 vedľa motorovej jednotky 426 031 zastavila klasická súprava s rušňom 418 163.

Pohľad z opačnej strany na pôvodný vzhľad budovy a koľajiska v Ostrihome. Opäť s rušňom 418 163. (28.6.2016).

Snímky autor.

 

Súvisiace odkazy