Historickými vlaky na Slavnosti Pernštejnského panství

30.6.2018 8:00 -zz- Zdroj: České dáhy, a.s.

Historickými vlaky na Slavnosti Pernštejnského panství

Na Slavnosti Pernštejnského panství do Nedvědice se můžete v pátek 6. července tohoto roku svézt historickými vlaky našeho národního dopravce ze dvou směrů. V čele vlaku z Brna pojede parní stroj 433.001 zvaný skaličák, jemuž bude na konci soupravy pomáhat dieselová lokomotiva bardotka 751.001-9 (T 478.1001). Z Havlíčkova Brodu povede nostalgický vlak její sestra 751.002-7 (T 478.1002).

 

 

 

Letošní ročník oblíbené nostalgické akce „Slavnosti Pernštejnského panství“ se uskuteční v pátek 6. července 2018. Prestižní festival zábavy na hradě Pernštejn a jeho podhradí doprovází tradičně také jízdy zvláštních vlaků, vedených parními lokomotivami v trasách Brno hlavní nádraží – Nedvědice a Havlíčkův Brod – Nedvědice. Mimořádný spoj z Brna poveze tentokrát parní lokomotiva 433.001 z roku 1948. Extrémně suché počasí posledních týdnů si bohužel vynutilo nezbytné protipožární opatření ke snížení jejího výkonu, proto bude na konci soupravy vypomáhat motorová lokomotiva T 478.1001. Zvláštní vlak z Havlíčkova Brodu měla podle původních plánů pořadatele odvézt parní lokomotiva 475.179 vyrobená taktéž v roce 1948. To se píše na webu Chornického železničního klubu, jehož informace pokračují:

Na nasazení tohoto stroje se však nepodařilo nalézt dostatečné množství finančních prostředků a mimořádný spoj tak odveze historická motorová lokomotiva T 478.1002. Po úspěšné loňské premiéře zvláštního nočního vlaku z Nedvědice do Brna bude tento spoj vypraven i letos, ovšem tentokrát již z Havlíčkova Brodu. Pro návštěvníky festivalu je připraven bohatý program nejen na hradě Pernštejně, ale i v jeho podhradí. Mimořádné spoje v trase Brno hlavní nádraží – Nedvědice – Bystřice nad Pernštejnem budou doprovázet naši kolegové z brněnského parostrojního spolku Brunensis. Na zvláštních vlacích v trase Havlíčkův Brod – Nedvědice zajistí vlakový personál náš spolek. Společně s pořadateli, kterými jsou Regionální obchodní centrum Českých drah v Brně a městys Nedvědice, zveme všechny příznivce železniční nostalgie na tuto akci.

Během jízdy si můžete v historických vozech zvaných rybáky vychutnat atmosféru, jakou zažívali cestující v 50. letech minulého století. V Nedvědici i na hradě Pernštejně bude probíhat bohatý program pro malé i velké návštěvníky, o němž se můžete dovědět více na letáku vydaném k oslavám, jejichž součástí jsou akce nejen sobotní:


Leták k oslavám (kliknutí do náhledu otevře celý ve formátu PDF)

Na tomto místě uvádíme jen zjednodušené jízdní řády zvláštních vlaků:

Brno hlavní nádraží (09.30) – Tišnov (10.27) – Nedvědice (10.49)
Havlíčkův Brod (08.50) – Žďár nad Sázavou (09.30) – Nedvědice (11.00)
Nedvědice (11.20) – Rožná (11.42) – Bystřice nad Pernštejnem (11.52)
Bystřice nad Pernštejnem (12.25) – Rožná (12.38) – Nedvědice (12.50)
Nedvědice (16.28) – Tišnov (16.55) – Brno hlavní nádraží (17.35)
Nedvědice (17.00) – Žďár nad Sázavou (18.25) – Havlíčkův Brod (18.58)
Havlíčkův Brod (20.05) – Nedvědice (23.00) – Tišnov (23.26) – Brno hlavní nádraží (23.59)

Jízdní řády úplné i s tarifními podmínkami najdete na plakátě Českých drah:


Plakát ke zvláštním vlakům (kliknutí do náhledu jej otevře ve formátu PDF)

Národní dopravce připravil také leták, zahrnující navíc informace o programu sobotních oslav:


Leták Českých drah (kliknutí do náhledu otevře celý ve formátu PDF)

Na závěr pozvánky ještě něco málo o tradičních slavnostech samotných, jak jsou popsány na známém webu pro výletníky: Každoročně probíhají na začátku letních prázdnin několik dní nejen na hradě samotném, ale i v přilehlých obcích velkolepé slavnosti Pernštejnského panství. Na hradě Pernštejn bývá připraven každý den celodenní program na všech nádvořích. Hrad se na krátký čas vrátí do doby své největší slávy. Na hlavním pódiu a na třech scénách se střídají šermířská představení různých skupin historického šermu. Můžeme si prohlédnout rytířský tábor nebo také ukázky středověkých řemesel. Na nádvořích najdeme množství stánků se suvenýry i občerstvením. Děti si mohou vyzkoušet například střelbu nebo jízdu na koni. Samozřejmě si také můžeme prohlédnout hradní interiéry.

Slavnostmi žije také Nedvědice. I zde můžeme najít množství stánků se suvenýry. Na prostranství u rybníka se střídají především populární hudební skupiny a ve večerních hodinách jsou na tomto místě pořádány taneční zábavy. Je zde také možno spatřit vystoupení místních zájmových skupin. Ve dnech slavností je také možno navštívit Štěpánovské železárny, kostel v Černvíře, hrobku Mitrovských v Doubravníku nebo vidět historický parní vlak. Ve většině blízkých obcí je také možno navštívit celou řadu zajímavých výstav. A vzhledem k tomu, že centrem oslav je hrad Pernštejn, přidejme ještě odkaz na jeho oficiální stránku i na příslušné wikipedické heslo.

Úvodní ilustrační snímek: 433.001 v čele nostalgického vlaku na brněnském hlavním nádraží (5.6.2004) © Radek Hořínek

Súvisiace odkazy