Na hradeckém nábřeží se opět sejdou paromilové

4.8.2018 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský Zdroj: Nábřeží paromilů

Na hradeckém nábřeží se opět sejdou paromilové

Stejně jako po předchozích patnáct posledních prázdninových sobot, také 25. srpna 2018 se labská nábřeží u královéhradeckého Tyršova mostu zahalí do exhalací vyvíjených nesčetnými parostroji coby exponáty exhibice známé jako Mezinárodní nábřeží paromilů. Pod tradičním názvem se ovšem už tradičně scházejí tvůrci a provozovatelé mechanických výtvorů poháněných i jinými médii.

 

 

 

16. mezinárodní Nábřeží paromilů se uskuteční v sobotu 25. srpna na Smetanově a Eliščině nábřeží a také v parčíku na náměstí 5. května, na obou březích řeky Labe v Hradci Králové, v době od 10:00 do 16:00 hodin. Jde o svým zaměřením a rozsahem ojedinělou letní evropskou akci, určenou vlastníkům parních strojů či jejich replik jako vystavovatelům, i široké veřejnosti, kterou historie páry zajímá. Návštěvníci tu uvidí parní válec, lokomobily, hasičské stříkačky, lokomotivy, modely parních strojů – také pak stabilní stroje a auto i moto veterány. Akce bude proti minulým létům rozšířena o řadu novinek – nechte se překvapit! Každoročně je přitom zpestřena flotilou parníčků i dětskou železnicí, které mohou využít návštěvníci k projížďkám. Tak letošní ročník prezentuje město na svých stránkách o cyklu Královéhradecká nábřeží.


Leták akce (kliknutí do náhledu jej otevře ve formátu PDF)

Z propagačního letáku, který je k dispozici v městských informačních centrech, se o novinkách sice také nic nedovíte (zřejmě po zkušenostech z let minulých, kdy se cosi avizovaného nakonec neobjevilo), ale najdeme v něm seznam vystavovatelů. který může zasvěcenci lecco naznačit. Nechybí mezi nimi Muzeum starých strojů Žamberk, obvyklý „dodavatel“ těch největších pohyblivých parostrojů, či Antonín Pavelka, jehož repliky silničních klenotů jsou lákadlem každoročním. Lákadlem bývá i stánek firmy Merkur Toys s.r.o., ale jen za předpokladu, že nezapomene na modelovou železnici, jako se stalo loni. Přítomnost silničních veteránů má letos zajistit účast Klubu historických vozidel Metuje. Samozřejmě nebude chybět ani železnice, byť jenom miniaturní – jedna se skrývá třeba pod jménem Petr Vidner.


Mašinky sbližují generace (26.8.2017) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Nejen jeho vozidla obohatí provoz na Dětské železnici se splítkou rozchodů 5 a 7,25 palce, která je jednou ze dvou stálých atrakcí Mezinárodního nábřeží paromilů, nabízejících své služby hlavně mimo jeho rámec. Tou druhou jsou výletní plavby po Labi s přidruženou půjčovnou veslic i motorových člunů pod hlavičkou Hradecké paroplavební společnosti. A komu by se výše nastíněný program na Smetanově nábřeží omrzel, může přejít po Tyršově mostě na nábřeží Eliščino, kde na něj čeká nejen sekce historické hasičské techniky, ale také dvě možnosti zábavy a poučení neparomilné: vyhlídková jízda turistickým vláčkem DPMHK a návštěva informačního centra Obnovitelné zdroje skupiny ČEZ, popřípadě jen vnější obhlídka historické malé vodní elektrárny Hučák, od níž je to kousek parkemsoutoku Labe s Orlicí,


Přístupová trasa a hlavní zájmové body Mezinárodního nábřeží paromilů na mapě;
zdroj: mapy.cz

Na předchozí inovativní mapce najdete nejen všechny výše zmíněné body zájmu (s výjimkou onoho soutoku, který je od Hučáku téměř na dohled), ale také trasu pěšího přesunu od hlavního nádraží na „paromilné nábřeží“. A těm místně neorientovaným, pro něž by oněch 1,2 kilometru chůze představovalo neúměrnou zátěž, může posloužit MHD. Z přeslušného stanoviště zastávky Hlavní nádraží na zastávku Muzeum se mohou bez přestupu přemístit linkami číslo 3, 7, 11, 13 a 16, jejichž spoje mezi 9. a 10. hodinou jsme pro pohodlí obecenstva stáhli a uložili. Takže už nic nebrání tomu, aby se na tradiční akci vypravili i ti, kdož tak zatím neučinili. Inspirací pro zcela neznalé může být množství našich reportáží z minulých ročníků, dostupných níže v sekci Súvisiace odkazy. Nashledanou na Nábřeží paromilů!


Pára na Labi i obou březích (26.8.2017) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Odkazy:

  1. Nábřeží paromilů
  2. Dětská železnice
  3. Hradecká paroplavební společnost
  4. Hradec Králové – oficiální stránky města
  5. Královéhradecký kraj – oficiální stránky
  6. Královéhradecká nábřeží, Hradec Králové - přehled akcí na nábřežích
  7. Hradec Králové - Smetanovo nábřeží – turistická informace
  8. Hradec Králové - Eliščino nábřeží – turistická informace
  9. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní ilustrační snímek: Roztápění parní mašinky v depu Dětské železnice (26.8.2017) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy