Uplynulý rok na železnici v okolí Regensburgu

20.9.2018 8:00 Libor Peltan

Uplynulý rok na železnici v okolí Regensburgu

Blízkost města schovaného za šumavským hřebenem ilustruje dosah platnosti jízdenky Celodenní+Německo. Pojďme se podívat, v jakém stavu je železnice v jeho okolí a dotkněme se i jejího vývoje během uplynulého roku. Německá železnice může být pro tu naši téměř nevyčerpatelným zdrojem inspirace, i když raději ne tak úplně vzorem. Abychom mohli soudit, musíme především znát.

 

 

 

Regensburg leží na břehu Dunaje skutečně odnepaměti. Má o něco méně obyvatel než Plzeň, ale každoročně je citelně zmnoží nájezd studentů univerzity a technické školy. Známý kamenný most je o dvě století starší než pražský Karlův, ale teď se poněkud leskne novotou.


Regensburg Hbf: ICE-T na spoji do Vídně 22. 10. 2017 © Libor Peltan

Hlavním nádražím prochází hlavní trať Nürnberg - Passau (- Rakousko). Ve své západní části se vine náročným terénem, který si kromě mnoha oblouků vyžádal i stavbu několika vyšších viaduktů, naopak po dosednutí do dunajské nížiny snadno nabízí stošedesátkovou maximálku. Celý hlavní tah je dvojkolejný a elektrifikovaný. Na jih z Regensburgu vede spojovací trať do Landshutu (odbočuje z trati do Passau vlastně až v Obertraublingu), která má pohříchu trasování hodné lokálky, i když jde o důležitou spojnici s hlavním městem Bavorska. Alespoň že je také zdvojkolejněná a vybavená trakční soustavou 15 kV, 16,7 Hz.

Na sever vychází méně významná hlavní trať do Hofu (dále s pokračováním směr Plauen, Zwickau, Chemnitz a Dresden), která tak poměrně těsně obkružuje české hranice. Je dvoukolejná a neelektrifikovaná. Přestože nevede do žádného podstatného cíle, propojuje několik železničních uzlů - třeba hned Schwandorf, z nějž na západ míří stará, ale dnes už vedlejší trasa přes Amberg do Nürnbergu, a na východ přes Cham (s odbočkami do Lamu a Waldmünchenu) do Domažlic a Plzně. Poslední tratí z Regensburgu je elektrifikovaná podunajská jednokolejka do Ingolstadtu, po úvrati pokračující přes Donauwörth do Ulmu.


Přibližné schéma železnic v okolí Regensburgu © Libor Peltan

Na zmíněných tratích se pochopitelně setkáme s osobními vlaky státních Deutsche Bahn. Prochází tudy jediná linka vysokorychlostních vlaků ICE v relaci Wien - Frankfurt (- Köln - Hamburg), netypická dvouhodinovým intervalem a nasazením jediného typu souprav, navíc sólo. Jednotkám ICE-T bylo v průběhu minulého roku postupně opět povoleno naklápění, což znatelně zkrátilo jízdní časy. Přesto trvá jízda Wien - St. Pölten - Linz - Passau - Plattling - Regensburg - Nürnberg - Würzburg - Hanau - Frankfurt - Mainz - Koblenz - Bonn - Köln - Solingen - Wuppertal - Hagen - Dortmund - Münster - Osnabrück - Bremen - Hamburg, spojující města s úhrnem 9,371 miliony obyvatel, přesně 13 hodin.

Dálkovou dopravu doplňují dva páry nekaždodenních IC v okrajových časech v dlouhých relacích ze západu do Passau, a pár nočních vlaků Nightjet v trase Wien - Hamburg/Düsseldorf (jeho rýnské rameno se vlivem výluk různě měnilo, leckdy končil v Kölnu, či ho naopak bez zastavení projížděl, nebo alespoň míjel Hbf).


Regensburg-Burgweinting: Dosto tlačené Traxxem 146 díky výluce jen do Freisingu 5. 9. 2018 © Libor Peltan

Deutsche Bahn ještě provozují regioexpresy na třech linkách (vyjma různých netaktových spojů). München - Regensburg - Nürnberg  v režii vratných netrakčních patrových souprav Dosto hnaných zprvu řadou 111, kterou během roku postupně vystřídaly Traxxy řady 146. Soupravy nic nevystřídalo, Dost mají DB dost (ale cestující jich už kolikrát mají taky dost). Druhá linka Regensburg - Schwandorf - Nürnberg (zřídka i (- Hof)) je vedena naklápěcími motoráky řady 612. Nakonec München - Plattling - Passau kompletně zajišťovaná Continentaly řady 440. Jako kategorie RB jezdí motoráky známé řady 628 v trase Neufahrn - Straubing - Bogen.

Dopravce Die Länderbahn, mimochodem nepřímo vlastněný italskými státními drahami, provozuje pod značkou Alex kromě linky München - Lindau/Oberstdorf také trasu München - Regensburg - Schwandorf - Hof s odbočkou do Prahy. Na úvodní elektrizovaný úsek nasazuje pětici Taurů řady 183, jinak jsou v čele vlaků Herkuly 223, pročež se úvrať v Regensburgu provozně hodí.


Regensburg Ost: Alex ve výlukové relaci Freising-Regensburg 5. 9. 2018 © Libor Peltan

Skvadra osobních vozů Alex je však pestrá. Častá jsou stará Bm, kdysi všudypřítomná řada na západoněmeckých rychlících. Vagony ABvmz zase vznikly přestavbou z východoněmeckých Amz210, v první třídě mají po pěti sedačkách v kupé. Podobného původu jsou různé varianty vozů Bomz/Bomdz, různě i s párem oddílů první třídy či místem pro kola; sedačky po šesti v kupé jsou proti sobě poněkud uskočeny. Vagony ABvmdz byly upraveny z luxusních Avmz zrušením dvou kupé ve prospěch cyklistiky a dosazením ex-východoněmeckých lavic do čtyř kupé, čímž vznikla směšně velká rozteč. Moderní patrové vozy DBpz jsou nasazené po jednom téměř na každém vlaku, neboť jsou potřebnou kapacitní posilou a navíc nízkopodlažní. Italská matka podarovala vozy B 21-90, které byly buďto po revitalizaci interiéru označeny jako Bmz, nebo po kompletní přestavbě jako ABbmdz s ambicí pokrýt všechny speciální služby vlaku: bar, kola, děti, invalidy, první třídu.

Kromě zmíněných vozů má Alex v záloze další zajímavé historické řady. Předně bistrovozy BRmz, kdysi slavné jídeláky Intercity vybavené pantografem, které do roku 2017 jezdily na většině spojů do Hofu, pak ale jako mávnutím proutku z provozu zmizely. Dále Silberlingy Bn, které jsem zahlédl jen dvakrát na podzim 2017 na spojích do Oberstdorfu. Nakonec Avmz v roli nehrajícího kapitána a další různé atypy jako BRmh. Snímky Alexího vozového parku jsem zařadil na konec fotogalerie, která se jinak zaměřuje na pestrost a charakter osobní i nákladní dopravy kolem Regensburgu.


Regensburg Hbf: soukromému Vectronu s auty sekunduje Agilis a Alexí Taurus 27. 1. 2018 © Libor Peltan

Přelom (železničního) roku 2017 s sebou přinesl změnu provozní koncepce vlaků München - Praha: místo vedení v následu několik minut za spojem do Hofu je s ním spojen. Hlavně však došlo k zahuštění taktu do Prahy ze čtyřhodinového na dvouhodinový. Zároveň vyvstaly (ne nutně tímto způsobené) značné provozní potíže této linky. Předně se projevilo zpoždění v nasazení ex-italských vozů vlivem technických závad, vozovou krizi řešily ČD stažením modernějších vagonů z jiných svých linek, takže na rychlících Praha - Klatovy kralovala Béčka a expresy Praha - Linz byly doplněny zapůjčenými Bmz od ÖBB. Alexu chyběly i Herkuly, takže v Plzni měla lokomotiva obratový čas teoreticky asi 10 minut, prakticky často záporný, čímž se na všech vlacích množila zpoždění i přes půl hodiny. V provozu se objevily i různě zapůjčené lokomotivy. Během jara 2018 se oba problémy postupně vyřešily, ale zase nastala dlouhodobá výluka u Plzně, takže soupravy z Německa končily v Nýřanech. Po jejím ukončení v červenci zase linku postihla celoletní úplná výluka München - Freising, v souvislosti s níž bylo navíc vozební rameno rozlomeno v Regensburgu a pražská část mnohdy i ve Schwandorfu, takže se ČD rozhodly raději vůbec jízdenky (na e-shopu) tímto směrem neprodávat. Podzim 2018 snad konečně nabídne stabilizaci nešťastné linky…?


Regensburg: LINT Oberpfalzbahn na spoji z Marktredwitz 6. 4. 2018 © Libor Peltan

Die Länderbahn ještě provozuje pod značkou Oberpfalzbahn regionální vlaky na tratích Regensburg - Marktredwitz (některé spoje jsou zrychlené jako kategorie OPX) jednotkami Coradia LINT a na lokálkách v okolí Chamu motoráky RegioShuttle. Pod značkou Waldbahn pak jezdí RegioShuttly na lokálkách s uzlem v Zwieselu.

Posledním důležitým osobním dopravcem je Agilis. Zcela unifikovaným vozovým parkem (tří- a čtyřvozové Coradia Continental) pokrývá regionální linky Plattling - Regensburg - Neumarkt a Landshut - Regensburg - Ingolstadt - Ulm. Přesto je jejich provoz samá dřina a odříkání - tím myslím samozřejmě odříkání vlaků, které je vlivem nedostatku pracovních sil čím dál častější. O víkendu vede také zrychlené spoje “Agilis Schnellzug” Regensburg - Ulm, ty však stejně musejí zapadnout do uzlů v Ingolstadtu a Donauwörthu. Stejný dopravce navíc jezdí s RegioShuttly na lokálkách v okolí Hofu.


Regensburg Hbf: Taurus ÖBB v čele nákladu 5. 9. 2018 © Libor Peltan

Nákladní dopravou je nejvíce (a to značně - každou chvíli něco jede) vytížen hlavní tah z Nürnbergu do Rakouska, v čelech vlaků nalezneme převážně soukromé převážně Traxxy řady 185, ale třeba i rakouské státní Taury a Vectrony. Zřídka se sem podívá i západoněmecký šestikolák ř. 151. Na trati do Hofu se mezi soukromými Herkuly prohánějí i proslulé Ludmilly. Na staničních posunech a manipulačních vlacích vládnou čtyřnápravové lokotraktory řady 294, často pak také třínápravové spojnicové 363. Zhusta se využívá poloautomatických spřáhel.

Odkazy:

Úvodní snímek: Regensburg Hbf: 185 DB jako Lv 5. 9. 2018 © Libor Peltan

Galéria