Klotzsche

19.9.2018 18:00 Helmut Böhme

Klotzsche

Železničná stanica Dresden-Klotzsche leží na tratiach, ktoré smerujú do Görlitz, Zittau a na drážďanské letisko. Staničná budova ležala veľa rokov v rozvalinách, než ju kúpil pán Probst, ktorý vlastní usadlosť Vorwerk Podemus a predajne pre Bio výrobky.

 

 

 

 
 
Pri príležitosti Dňa európskeho dedičstva, 9. septembra 2018, majiteľ robil zaujímavé hodinové prehliadky. Je totiž nielen zástancom ekologického jednania, ale aj trochu železničný fanúšik a preto úzko spolupracuje s členmi domovského spolku, v ktorom sú aj bývalí železničiari.
 
Skoro by sa mu budovu nepodarilo získať, pretože pôvodne ju Nemecké železnice chceli predať galéristovi za symbolickou cenu 1 € a ten ju chcel využívať na vystavovanie obrazov. Potom sa však vymenilo vedenie DB a noví manažéri sa domnievali, že by z takej veľkej budovy mohli dostať väčší zisk. Prišli makléri, videli pleseň a veľké náklady na obnovu, predaj zamietli a zmizli. Potom sa pánovi Probstovi nakoniec podarilo budovu odkúpiť.
 
Hovoril, že najväčším problémom bolo nakoniec vykurovať budovu s výškou priestorov 8,95 m, čo riešil inštalovaním solárnych panelov.
 
V Klotzsche sa vlastne nachádza:
 
Obr.1 ... stará budova …
 
Obr.2 … a nová budova so stanovišťami MHD.
 
Kedysi tu začínala úzkorozchodka do Königsbrücku. Na žiadosť vojska bola roku 1907 prerozchodovaná na normálny rozchod a vlaky odchádzali za budovou, ako ostatné.
 
 
Obr. 3  Opravovňa bicyklov s bezplatnou hustilkou.
 
V starej budove je reštaurácia a predajňa Bio výrobkov. V novej zas byty, opravovňa bicyklov, predajňa hračiek a kníhovňa.
 
 
Obr. 4  Štít, písaný aj v azbuke, upozorňuje, že prechádzanie cez koľaje je zakázané.
 
Do roku 1993 sa na stanici objavovali aj vojaci Červenej armády. Chudáci, museli ručne vyhadzovať uhlie z nákladných vozňov.
 
 
Obr. 5 Maketa mosta cez údolie Nesselgrund.
 
V predajni Bio výrobkov je model mostu, ktorý sa nachádza priamo pred vjazdom do stanice.
 
 
Obr. 6 Majiteľ budovy cituje z knihy.
 
Pán Probst potom ešte prednášal anekdoty z knihy. Posledný saský kráľ mal vo zvyku cestovať inkognito vlakom do Klotzsche a potom sa prechádzať v lese. Kedysi prosil muža o oheň pre cigaru. Obaja potom besedovali a po odchode toho muža pristúpil ku kráľovi prednosta stanice a povedal mu: Vie Vaše Veličenstvo, s kým sa práve rozprávalo? To bol vodca nemeckej sociálnej demokracie August Bebel – teda strany, ktorá vôbec nebola kráľovstvu naklonená.
 
 
Obr. 7 Historická fotografia.
 
V predajni sa nachádza aj fotografia z 19. storočia, ktorá ukazuje všetkých zamestnancov stanice. Fotograf bol aj vtipkár, pretože do záberu umiestnil aj dve ženy na streche budovy :-)
 
Fotogalériu nájdete na:
https://abload.de/gallery.php?key=cYxYUPQ3
a video z prehliadky sa nachádza
https://www.youtube.com/watch?v=4RDH8JgnU_0 .
 

 

 

Súvisiace odkazy