Vlakom sa počas Európskeho týždňa mobility odveziete za polovicu

15.9.2018 8:00Zdroj: ZSSK - tlačová správa

Vlakom sa počas Európskeho týždňa mobility odveziete za polovicu

Od 16. do 22. septembra 2018 ponúkne ZSSK cestujúcim motivujúce 50-percentné zľavy. Európsky týždeň mobility stavil na heslo „Kombinuj a choď!“. Ľudí by do vlakov mohla prilákať aj významne posilnená regionálna doprava.

 

 

 

 

Približne desať kilogramov oxidu uhličitého. Toľko vyprodukuje vaše auto po absolvovaní vzdialenosti 58 kilometrov, čo je dĺžka trasy z Bratislavy do Trnavy. Ak sa vám to javí ako bezvýznamný údaj, na ilustráciu možno doplniť, že s takýmto množstvom CO2 si jeden strom poradí zhruba za rok. Na to, že emisie sú naozaj vážnym problémom modernej doby, chce aj tento rok upozorniť kampaň Európsky týždeň mobility (ETM). Príznačné heslo roku 2018 „Kombinuj a choď!“ poukazuje na fakt, že cestovať sa dá oveľa ekologickejšie aj bez výrazného obmedzenia komfortu cestujúceho. Veď možností je hneď niekoľko, stačí ich správne skombinovať. 

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) bude aj tento rok partnerom kampane a pre cestujúcich opäť pripravila atraktívne 50-percentné zľavy. Od 16. do 22. septembra budú môcť cestovať za polovicu obyčajného cestovného v 2. triede všetkých osobných vlakov a regionálnych expresov. Na tratiach Tatranských elektrických železníc a Ozubnicovej železnice poskytujeme cestujúcim 50-percentnú zľavu na jednorazové štandardné lístky, v prípade SMS lístkov uznáme zľavnené aj dvojhodinové a jednodňové. Národný dopravca myslel aj na cyklistov a počas týždňa mobility im ponúka možnosť prepraviť bicykel bezplatne. (Poznámka: Bezplatná preprava sa vzťahuje na jeden bicykel na osobu a kapacita na prepravu bicyklov môže byť obmedzená.) Viac informácií o kúpe lístka nájdete aj na našom webe.

„Moderný Európan sa nemusí úplne vzdať svojho komfortu. Stačí, ak z neho trochu poľaví. Aj počas Európskeho týždňa mobility chceme upozorniť na možnosť ekologickej, ale aj ekonomickej alternatívy, ktorú predstavuje jazda vlakom,“ zdôrazňuje Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK. „Tento rok v júni sme navyše intenzívne posilnili dopravu vo viacerých regiónoch Slovenska, pričom hlavné mesto prepojilo s okolím až o 56 vlakov viac. Na linkách Bratislava – Trnava a Bratislava – Senec vznikol celodenný 30-minútový interval spojov. Snažíme sa teda v maximálnej možnej miere vyjsť v ústrety všetkým, ktorí denne dochádzajú za prácou či do školy. Radi by sme vodičov motivovali, aby aspoň počas Európskeho týždňa mobility skúsili nechať auto doma a dali šancu vlaku,“ dopĺňa Filip Hlubocký.  

ZSSK sa podobným spôsobom do kampane zapojila aj vlani a zvýhodnené cestovné využilo od 18. do 22. septembra 2017 takmer 150-tisíc cestujúcich. V porovnaní s rovnakým obdobím roku 2016 vzrástol celkový počet prepravených cestujúcich o viac ako 33 %. Cestujúci najviac využívali mimoriadne zľavy v Bratislavskom samosprávnom kraji vo vlakoch z hlavného mesta do Pezinka, Trnavy, Malaciek a Senca. Záujem o železničnú dopravu počas minuloročného ETM bol aj o vlaky na regionálnych tratiach v okolí Žiliny a Košíc. 
 
Úvodná ilustračná snímka: Najmodernejší rušeň ZSSK (26.7.2018, Bratislava hl.st.) © Jiří Řechka

Súvisiace odkazy