Naše téma: Zrušení Včasných jízdenek Česko

17.9.2018 8:00 Dominik Havel

Naše téma: Zrušení Včasných jízdenek Česko

České dráhy si na cestující připravily pořádné překvapení – v pátek 14. září 2018 kompletně zrušily Včasné jízdenky Česko. Jejich náhradou má být rozšířená nabídka SuperAkčních jízdenek, které však mají řadu omezení a nelze je koupit u pokladny.

Veřejnost sice změnu tarifu očekávala (v podobě avizovaného rozšíření 75% slevy na levnější jízdenky), na konec dlouholeté tarifní nabídky ale státní dopravce dopředu neupozornil.




Změnu jsem zaznamenal mezi vůbec prvními. Pár minut po půlnoci mezi čtvrtkem a pátkem jsem naštívil web ČD, abych dopředu koupil Včasné jízdenky na cesty, které mě čekají, a měl je tak za co nejvýhodnější cenu. A ejhle – nic takového už neexistuje. E-shop mi nabízí pouze SuperAční, Akční a kilometrické jízdenky. Pojem „Včasná jízdenka Česko“ sice Google vyhledá, po rozkliknutí stránky se však objeví jen „Chyba 404“. Dopoledne si novinky všiml portál Zdopravy.cz.

Stará Včasná jízdenka Česko se nabízela mezi více než 100 městy v Česku a měla několik (obvykle tři) cenových úrovní podle včasnosti nákupu nebo počtu prodaných jízdenek. S IN25 nebo IN50 dostal zákazník slevu. Výhodou jízdenky bylo, že ji šlo do 15 min před odjezdem zadaného vlaku bezplatně vrátit a že vedle uvedeného spojení bylo možné použít i jakékoli pozdější v rámci dne (před zavedením možnosti vrácení jízdenky na poslední chvíli jste mohli použít i dřívější spojení). Po 100 km bylo možné přerušit jízdu. Podobná spojení v ten samý den stála tu samou částku.

Zato SuperAkční jízdenka je už „loterie“ západního střihu – snad jen s tou výjimkou, že ji lze do 15 min před odjezdem bezplatně vrátit. Jinak je ale vázaná na uvedené vlaky, s čímž přirozeně souvisí dynamické ceny jízdného, pracující s daty o vytížení daného vlaku. Dalším omezením je, že jízdenky nelze koupit u pokladny – u okénka pořídíte pouze „Akční jízdenky“, dostupné pouze pro několik relací a platící bez vázanosti na vlak. SuperAkční jízdenky už dříve (se stejnými podmínkami) existovaly na trasách z Prahy na Moravu a v pátek se tarifní body rozšířily přibližně do rozsahu Včasné jízdenky Česko.



Seznam stanic, mezi kterými šlo koupit Včasnou jízdenku Česko (pouze nad 49 km). V případě SuperAkční jízdenky je seznam podobný. (zdroj: ČD, Archiv Google)

Ve výsledku se tedy cestování některým cestujícím zlevní a jiným prodraží – tedy zvláště těm, kteří využívali flexibility Včasné jízdenky Česko. Pokud nemají štěstí na vyvolenou relaci s Akční jízdenkou, jsou odkázáni na kilometrický tarif, případně nákup v mobilní aplikaci a doufání, že na ně nějaká SuperAkční jízdenka ještě zbyla. Zároveň lze do budoucna čekat zdražování, jelikož SuperAkční jízdenka nemá na rozdíl od Včasné jízdenky Česko žádný ceník. Není tedy nic jednoduššího než upravit kontingent nebo pozvolna měnit cenové hladiny…

Nulová pružnost se však netýká pouze těch, kteří nevědí, kdy pojedou. Na vytížených relacích jako Praha–Pardubice bývá zvykem přijít na nádraží a jet tím, co odjíždí nejdříve (tedy klidně i tři čtvrtě hodiny zprožděným EuroCity) nebo co vypadá nějak na úrovni (v humanizovaném B jako náhradě za InterPanter opravdu zásuvka ani Wi-Fi není). To teď nelze, cestující budou povinně čekat na svůj zpožděný vlak, a když se v Praze zpozdí tramvaj, o jízdenku přijdou úplně. Tedy nelze – lze, ale s kilometrickým tarifem… Přijde mi, že ČD se tímto krokem samy připravily o jednu ze svých předností – dobrou cenu a zároveň flexibilitu pro cestujícího. Šanci teď mají soukromí dopravci, protože když si musíte jízdenku fixovat na určitý vlak, už je vám jedno, zda dopravce jede jednou nebo šedesátkrát denně.

Mě se zatím dění moc netýká (za kilometrický tarif si případně připlatím pár korun), ale až se mi jednou ceny zněkolikanásobí, očekávám, že obyčejné jízdné se mi nebude chtít platit. Pátek 14. 9. 2018 lze tedy brát jako den vítězství „slevistů“ nad běžnými cestujícími…

Využívali jste Včasné jízdenky Česko? Jak se vás změna dotkne?

Považujete aplikaci praktik leteckých dopravců na železnici za správnou?

Přijde vám cena kilometrického jízdného přiměřená?

Úvodní snímek: Dnešní podoba internetové stránky o Včasné jízdence Česko

Súvisiace odkazy