Nenechte si ujít knihu mapující století našich státních drah

16.9.2018 8:00 Mgr. Petr Šťáhlavský

Nenechte si ujít knihu mapující století našich státních drah

Křtem nové knihy „Historie státních drah 1918–2018“ byla završena práce na publikaci ke stému výročí založení samostatné Československé republiky a Československých státních drah. Její vznik iniciovaly České dráhy jako nástupce bývalých státních drah v České republice.

 

 

 


Projekt podpořil také slovenský národní dopravce Železniční společnost Slovensko (ZSSK) a oba národní správci železniční infrastruktury Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) a Železnice Slovenské republiky (ŽSR) i obě národní ministerstva dopravy a další instituce.


Ukázka z 1. kapitoly

„Kulaté výročí sta let od vniku Československé republiky i Československých státních drah nás inspirovalo ke vniku nové reprezentativní publikace, která shrnuje vývoj železniční dopravy na území bývalého Československa a po roce 1992 v obou našich nástupnických republikách. Dobré vztahy a spolupráce železničářů i po roce 1992 se pozitivně odrazila v dohodě připravit tuto publikaci jako společnou česko-slovenskou. Je nutné poděkovat všem odborníkům, kteří se zapojili do přípravy obsahem a rozsahem jedinečné knihy, i všem partnerům, kteří vznik této publikace podpořili,“ zdůraznil Jiří Ješeta, ředitel Odboru obchodu osobní dopravy Českých drah.


Ukázka z 2. kapitoly

Kniha „Historie státních drah 1918–2018“ představuje komplexně historii železnice po vzniku Československa. V devíti kapitolách jsou chronologicky představena jednotlivá dějinná období společné historie i období, kdy se české a slovenské železnice vyvíjely samostatně, například v letech světové války nebo po roce 1992. Závěr knihy je věnován také perspektivám a vizím budoucího rozvoje v České i ve Slovenské republice. Jednotlivé kapitoly představují různé oblasti železnic, především infrastruktury a železničních vozidel. Čtenář najde na stránkách množství faktických údajů, přehledných grafů a tabulek, a také fotografií včetně dobových snímků z provozu železnice např. v meziválečném období nebo z období výstavby socialismu. Zcela unikátní je poprvé publikovaný Seznam ministrů, do jejichž kompetence železnice v období 1848 – 2018 spadala.


Ukázka z 6. kapitoly

Křest knihy se uskutečnil 13. září v Bratislavě v rámci mezinárodní konference „Kulatý stůl“ k rozvoji železniční dopravy mezi Českou a Slovensko republikou za účasti zástupců železničních podniků, státní správy a také samosprávy z obou republik. Knihu pokřtili ředitel Odboru obchodu osobní dopravy ČD Jiří Ješeta, náměstek generálního ředitele SŽDC pro modernizaci dráhy Mojmír Nejezchleb, předseda představenstva ZSSK Filip Hlubocký, náměstek generálního ředitele ŽSR pro provoz Igor Polák, ředitel oboru drážní a vodní dopravy MD ČR Jindřich Kušnír a ředitel sekce železniční dopravy a drah Ministerstva dopravy a výstavby SR Ján Farkaš.


Obálka

Prodej nové knihy bude zahájen u vybraných knihkupců a v několika informačních centrech ČD v příštích týdnech. Cena publikace je 790 Kč.