Vlakom do Zádielskej tiesňavy

29.9.2018 8:00 -zz- Zdroj: OZ Detská železnica Košice

Vlakom do Zádielskej tiesňavy

V sobotu 6. októbra 2018 o 8:15 hod. odíde z košickej železničnej stanice nostalgický motorový vlak občianskeho združenia Košická detská železnica, ktorého cieľom je zastávka Dvorníky. Odtiaľ sa cestujúci vydajú na peší pochod k unikátnej Zádielskej tiesňave (alebo doline), ktorú prejdú až k Zádielskej chate, kde ich čaká oddych a štýlové občerstvenie.

 

 

 

Zádielska tiesňava je typická krasová 3 km dlhá dolina pri obci Zádiel. Nachádza sa v národnom parku Slovenský kras a leží medzi planinou Horného vrchu a Zádielskou planinou. Vytvorila ju intenzívna erozívna činnosť potoka Blatnica, je miestami len 10 metrov široká a jej vápencové skalné útesy dosahujú výšku vyše 300 m. Na začiatku úžľabiny nazývanej Rajská brána sa vypína skalný útvar Cukrová homoľa. Dolná časť tiesňavy má výrazne skalnatý charakter a jej horná časť má tiež skalnatý, ale menej výrazný a jemnejší krajinný ráz. V jaskyniach nachádzajúcich sa v Zádielskej tiesňave boli objavené archeologické nálezy, ktoré podávajú cenné dôkazy o našom praveku. Zádielska tiesňava predstavuje málo narušený krajinný celok s veľmi bohatou horskou a stepnou kvetenou a reliktnými druhmi fauny. Dokumentuje vývoj rastlinstva a živočíšstva v poľadovej dobe a vplyv reliéfu na výskyt druhov. To sa píše na webe o Gemeri.


Zádielska dolina – Zádielska tiesňava ● Cestujeme po Slovensku

Program podujatia

08:15
09:07
40 min.
60 min.
11:00 - 12:30
15:00
15:17
16:10
odchod z hlavnej železničnej stanice Košice
príchod na zastávku Dvorníky
chôdza k Zádielskej tiesňave
trasa Zádielskou tiesňavou k Zádielskej chate
Zádielska chata
odchod vlaku zo zastávky Dvorníky
odchod vlaku zo zastávky Turňa n. Bodvou
príchod do Košíc


Plagát so základnými informáciami

Kúpiť lístok

na nostalgický motorový vlak Košice - Dvorníky a späť cez internet môžete prostredníctvom týchto odkazov:

Kto dáva prednosť kúpe tradičnou formou, má možnosť využiť služieb poskytovaných v Regionálnom informačnom bode, Hlavná 48, Košice.


Zádielska dolina na turistickej mape

Ak sa rozhodnete využiť našu ponuku, určite nebudete ľutovať. Zažijete nezabudnuteľné chvíle pri cestovaní motoráčikom aj na pešom výlete v nádhernej prírode Slovenského krasu. Členovia občianskeho združenia Detská železnica Košice sa tešia na vašu účasť!

Úvodná ilustračná snímka: Motorová súprava KDŽ © Košická detská železnica, o.z.