Lokomotiva 380.004-2 nese motiv „Společné století“

26.10.2018 8:00 Jiří Řechka

Lokomotiva 380.004-2 nese motiv „Společné století“

Agentura CzechTourism a České dráhy, a.s. uvedly u příležitosti oslav 100 let republiky do neobvyklého propagačního designu lokomotivu 380.004-2, která dopravuje vlaky do Budapešti, Bratislavy, Vídně nebo Lince. Stroj tak bude propagovat Českou republiku u našich sousedů. Tolik úvodem ke včerejší tiskové konferenci a následnému křtu lokomotivy.

 

 

 

Redakce internetového magazínu VLAKY.NET, stejně jako další média, dostala na tuto malou slavnost pozvánku, a tak vám její průběh může zprostředkovat. Tisková konference proběhla na prvním nástupišti pražského hlavního nádraží před vládním salonkem. Za národního železničního dopravce na ní promluvil Michal Štěpán, člen představenstva a náměstek generálního ředitele pro obchod. Zdůraznil, že České dráhy slaví 100. výročí vzniku Československé republiky jako nástupce Československých státních drah, které vznikly ve stejný okamžik jako nová republika. České dráhy úzce spolupracují s agenturou Czech Tourismus na propagaci naší země doma i v zahraničí. Zmínil další akce, které České dráhy připravují k oslavám.


Hovoří náměstek generálního ředitele ČD pro obchod Michal Štěpán © Jiří Řechka

Zejména mimořádnou nostalgickou jízdu na trase z Rakouska přes České Budějovice do Prahy, připomínající příjezd T.G.Masaryka po vzniku republiky. Byl prý překvapen nadšenou reakcí obcí a měst, jimiž vlak bude projíždět, které chystají jeho slavnostní vítání tak, jak proběhlo v roce 1918. Vlak pojede 20 a 21. prosince. V neděli 28. října pojede mimořádný nostalgický vlak do Lužné u Rakovníka přes Beroun a Rakovník. Připomenul, že na oslavy budou posíleny vlakové spoje a také je možné využít zvýhodněné slevy, které budou platit na tyto oslavy. Od včerejšího dne jsou také pro veřejnost otevřeny výstavy ve vládním salonku na prvním nástupišti železniční stanice Praha hlavní nádraží nazvaná „100 let republiky a železnice“.


Výstava ve Vládním salonku © Jiří Řechka

Druhým řečníkem byl Lukáš Bajer z agentury CzechTourism, vedoucí projektu Společné století. Železnice patří k historii našeho státu, jak řekl, a proto České dráhy ve spolupráci s jeho týmem ozdobily jednu ze svých moderních lokomotiv, vyrobených v naší republice, grafikou zmíněného projektu. Také on vzpomněl akce, které se chystají v těchto dnech. Otevřena budou muzea, Národní muzeum bude až do konce roku přístupno zdarma, přístupné budou vládní budovy, uskuteční se řada koncertů, výstava ke sto letům automobilismu. Připomenul také ohňostroj, jaký ještě v Praze nabyl a který se uskuteční 28. října, začne symbolicky v 19.18 hod. a bude trvat 10 minut a 10 sekund. Všechny akce jsou pro občany zdarma.


Lokomotiva 380.004-2 od předního čela © Jiří Řechka

Posledním řečníkem byl Václav Rubeš, autor výše zmíněné výstavy. Jak řekl, tato expozice nemá jen připomenout klíčové okamžiky roku 1918, ale také ukázat, jakou významnou roli hrála železnice při jejím vzniku a budování. Má zdůraznit, že železničáři stáli při všech významných událostech. Republika a železnice stály vždy bok po boku. Vždyť drážní telegrafie byla první, která šířila zprávy o vzniku republiky. Výstava má přinést lidský pohled na všechny události. Uvedl, železnice sama je jen mrtvé železo a jsou to železničáři a cestující, kteří jí vdechují život železnici. Připomenul, že před sto lety v prostorech vládního salonku vítal tehdejší ministerský předseda Kramář prvního prezidenta T.G.Masaryka slovy Ať žije republika!

4
Lokomotiva 380.004-2 od zadního čela © Jiří Řechka

Po projevech, které si můžete poslechnout v úplném znění ze zvukového záznamu, se jejich pachatelé zhostili slavnostního „křtu“ lokomotivy, která ovšem nový vzhled na našich i zahraničních kolejích předvádí už nějakou dobu. Akt probíhal už obligátním způsobem za pomoci sektu (nepochybně českého původu), který skončil dílem na bočnici vozidla, dílem v zažívacím traktu křtitelů. Poté si novináři a další pozvaní hosté prohlédli (pokud tak neučinili už při čekání na začátek tiskové konference) právě zahájenou výstavu. Doufejme, že výstava bude mít úspěch u hojných návštěvníků a čtvrtý Emil Zátopek si svého nového hávu užije – než ho, spolu s celým jeho týmem, ministr dopravy nechá vrátit do šatny, jak vyhrožuje.


Křest stroje 380.004-2 © Jiří Řechka

Prameny a odkazy:

  1. Sto let republiky připomene lokomotiva, která bude propagovat Českou republiku u nás i v zahraničí - tisková zpráva (formát PDF)
  2. Zvukový záznam tiskové konference (formát MP3, 25,4 MB)
  3. Československé státní dráhy – Wikipedie
  4. České dráhy – Wikipedie
  5. Výstava Železnice a republika 1918–2018 - České dráhy
  6. CzechTourism – Wikipedie
  7. Vládní salonek na hlavním nádraží. Secesní skvost je pouze pro vyvolené - iDNES.cz
  8. ČD připomínají století republiky na lokomotivě, kterou mají podle Ťoka vrátit – Zdopravy.cz
  9. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: Motiv na bočnici lokomotivy 380.004-2 © Jiří Řechka (redakčně upraveno)

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy