Modellbau Viedeň 2018

11.11.2018 8:00 Juraj Földes

Modellbau Viedeň 2018

Pre mňa je, čo do vzdialenosti, najbližším modelárskym veľtrhom Modellbau Messe vo Viedni na tamojšom výstavisku. Tradične sa koná v dňoch okolo rakúskeho štátneho sviatku 26. októbra. Tento rok to bolo 25. - 28. októbra, v súbehu s ďalšími tromi akciami. Železničné modely sú na Modellbau ťažiskové, ale silne zastúpené sú aj autíčka, resp. rôzna kolesová technika, lode a letecké modely. Vzhľadom na zameranie tejto stránky, aj vzhľadom na moje záujmy sa v článku obmedzím na tie prvé.

Keď som pred niekoľkými rokmi objednával zľavnené vstupenky cez internet, vtedy si ma systém zaevidoval a v predstihu som dostal email s vyrozumením o tohoročnej výstave. Rozhodol som sa využiť prvý deň konania, 25.október, ktorý bol aj v Rakúsku pracovným. Napriek tomu bolo návštevníkov po nejakej hodine po otvorení naozaj dosť, aj tých zo Slovenska. Ja som cestoval vlakom z bratislavskej Hlavnej stanice po viedenský Stadlau a ďalej metrom U2 po zastávku Messe Prater. Náš REX cestou na miesto prestupnej zastávky Hirschstetten zastavil na novej stanici Aspern Nord, tam som sa potom zaviezol pri spiatočnej ceste.


Čakajúci vo vstupnej hale pred deviatou ráno © Juraj Földes

Zľavnený denný seniorský lístok stál presne toľko, 9,50 €, ako obyčajný pri kúpe cez internet. To sa rovnalo aj cene za celodenné parkovanie pre tých, čo sa rozhodli pre cestu autom. Prví návštevníci sa po otvorení výstavy o deviatej zaujímali aj o rôzne zľavnené a akčné ponuky v niektorých firemných stánkoch. Okrem výrobcov boli hojne zastúpení aj miestni obchodníci s modelmi a tradične aj nemecké a rakúske vydavateľstvá.


Kontajnerové prekladisko v H0 firmy Faller © Juraj Földes

Pri vstupe do haly B zaujme už opakovane vystavované malé koľajisko s industriálnym námetom firmy Busch a s funkčnou poľnou železničkou v mierke 1:87. O kúsok ďalej bola vystavená novinka, kontajnerová stanica s funkčnými vláčikmi aj nákladnými autíčkami systému Faller. Zvlášť impozantne tam pôsobili portálové žeriavy v mierke 1:87.

V prehliadke som pokračoval okolo modulového koľajiska veľkosti N viedenského Authentic Modellbau Clubu, AMC ktoré som zachytil na záberoch aj v roku 2013. Použité koľajivo bolo podľa vyjadrenia člena klubu Peco, Code 55 a vyhovuje aj starším vlakom.


Modulové koľajisko N klubu AMC Wien © Juraj Földes

Popri železničných moduloch tu bol vystavený aj samostatný modul s pekným modelom svätoštefánskej katedrály v centre mesta. Na koľajisku bolo vidieť najmä rakúske súpravy, ktoré boli aj inde stredobodom záujmu domácich návštevníkov.

Po krátkom výpadku býva koncern Märklin zase pravidelne zastúpený na viedenskom Modellbau so všetkými svojimi značkami, od Trixu po LGB na rozchodoch od 6,5 do 45 mm.

Niektoré koľajiská vo veľkosti Z, N a H0 tu vystavovali aj v minulosti, zato vo vitrínach sa objavili aktuálne novinky. Vo veľkosti H0 sa už bežne paralelne objavujú novinky Märklin/Trix, ktoré sa líšia len spôsobom napájania a typu koľajiva.


Koľajisko LGB - Märklin © Juraj Földes

Svojim výstavným koľajiskom H0 + H0e zaujali aj značky Fleischmann + Roco. Kým značka Roco má vraj v budúcnosti dominovať v mierke 1:87, tak Fleischmann sa stáva lídrom trhu v mierke 1:160. Vystavené koľajisko veľkosti N síce novinkou nebolo, ale svojim horským charakterom, s okruhmi v rozdielnych úrovniach si nachádzalo stále obdivovateľov. Na rozdiel od Minitrixu má Fleischmann o čosi širšiu ponuku aj cenovo relatívne dostupnejších analógových lokomotív bez ozvučenia.

Spomedzi veľkosériových výrobcov boli na výstave ďalej zastúpené firmy Piko, Tillig, aj Hornby, naopak chýbalo Kato, Merkur a mnohé iné zahraničné mimo tých nemeckých.


Obliehané koľajisko Fleischmann - Roco 1:87 © Juraj Földes

Snáď každý rok je na Modellbau zastúpené veľké rakúske modulové koľajisko H0 + H0e pod značkou ARGE mSSm - Liesbauer, kde sa stretáva normálny rozchod s úzkym na motívy Mariazellerbahn. Premávajú na ňom dlhé vlaky a tomu zodpovedajú svojou dĺžkou aj staničné koľaje. Pod touto značkou bolo o čosi ďalej aj americké koľajisko veľkosti N, s badateľnými zmenami oproti minulým rokom.


Modulové koľajisko H0 + H0e združenia ARGE mSSm © Juraj Földes

Kým väčšina modulov/koľajísk zobrazuje teplejšie obdobie roka a len občas sa niektoré odvážia aj do bielej zimy, tak prakticky unikátnym je zobrazenie neskorej jesene, respektíve holomrazu na koľajisku H0 Stammersdorf lineckých modelárov pod značkou MIGL.


Koľajisko "Stammersdorf" lineckých modelárov MIGL © Juraj Földes

Kombináciou lodného a železničného modelárstva je tradične stánok IG. Kaiserliche Marine s prístavom a koľajiskom z čias cisárskeho Nemecka. Voda v bazéne bola pravá a modely v H0 zodpovedali epochám I-II.

Iným vzácnym hosťom výstavy bola dioráma Pabrik Gula Jairuba v H0e z Holandska s motívom z Jávy. Perfektná práca bola ocenená podľa pripevnených tabuliek aj na utrechtskom Ontraxse v roku 2015.


Holandská dioráma Pabrik Gula Jairuba na motív z Jávy v mierke 1:87 © Juraj Földes

Opätovne ma nadchla aj malá dioráma v mierke 1:87 s motívom parnej zubačky Schafbergbahn. Silne boli zastúpené aj modely električiek, napríklad od Hödla, ale aj domáce, malosériové viedenskej firmy Sedlacek.

Pekné, ale zato extrémne drahé boli súpravy v darčekových kazetách v stánku Fine Scala München, tu som zbadal aj také s logom ČD, ZSSK a ČSD.


Tri moduly H0 s viedenskou koľajovou dopravou © Juraj Földes

V hale C boli vláčiky v menšine, ale dráhovým modelom bol aj lyžiarsky svah s tromi lanovkami, upravovaný ratrakmi na RC ovládanie. Väčšiu plochu zaberala aj detská železnička 1.ÖSEK, premávajúca medzi vianočnými stromčekmi, v neprístupnom strede s muzeálnou lokomotívou z Prátru, za ktorou sa chystali pravé parné lokomotívy na svoje prvé účinkovanie.


Lanové dráhy nad umelým snehom upravovaným ratrakmi © Juraj Földes

Modelári MEC z Bregenzu doviezli 48 modulov západnej rampy Arlbergbahn s tromi stanicami, a množstvom mostov, tunelov a galérii v H0. K asi 70 m trate patrí aj ďalších 6 m odstavného koľajiska za kulisami. Zobrazená je neskorá epocha III, po elektrifikácii, aj so zastúpením nezávislej trakcie.


Modulové koľajisko Arlbergbahn v H0, MEC Bregenz © Juraj Földes

Na záver som sa zastavil pri stánku so sortimentom firmy Polák a susednom s výrobkami od Dúhy. Tu som sa na niečo pokusne popýtal po slovensky, predávajúci pán mi aj poradil, ale po nemecky. Vo vitríne tu mali vystavené aj naše staré mechaniky v H0.


Dioráma firmy Polák © Juraj Földes

Keď mi už taška oťažela, najmä od papiera a mal som už chodenia po halách dosť, vyšiel som na opačnom konci veľtrhu ku stanici U2 Krieau. Odviezol som sa metrom smerom na Seestadt a bol som zvedavý na zmeny na regionálnej trati smerom na Marchegg, lebo iba nedávno som písal o nej reportáž. Na stanici Aspernstraße moja súprava U2 končila a musel som do Aspern Nord počkať 5 minút na ďalšiu. Vyťaženosť posledného úseku po konečnú Seestadt je zrejme nízka a preto tam pokračuje iba každá druhá súprava.

Regionálne vlaky do Marcheggu a do Bratislavy zastavujú od tohto októbra v prestupnej stanici Aspern Nord, keď bola zrušená dovtedajšia prestupná stanica Hirschstetten. Po zmene cestovných poriadkov v decembri bude po Aspern Nord premávať každú polhodinu už aj S80-ka. Druhá koľaj a elektrifikácia od Stadlau zatiaľ končia tu, ale prípravné práce pre druhú koľaj ďalej smerom na Marchegg už pokračujú.


Sanica Aspern Nord, pohľad smerom na Marchegg, druhá koľaj končí krátko za stanicou
© Juraj Földes

Vo viedenských reklamných novinách zo stanice som sa okrem iného dočítal, že jednou z noviniek nového cestovného poriadku bude ÖBB railjet z Bratislavy do Zürichu. Ten však pôjde zatiaľ cez Petržalku a Parndorf a snáď raz po dokončení modernizácie Marchegger Ostbahn aj tadiaľ.

Odkazy:

  1. Modellbau-Messe – oficiálny web (nemecky)
  2. Modellbau – Wikipedia (nemecky)
  3. Modellbaumesse Wien 2018 - YouTube
  4. zdroje uvedené pod odkazmi v texte

Úvodná snímka: Modulové koľajisko H0 + H0e združenia ARGE mSSm © Juraj Földes

Galéria

Súvisiace odkazy