Za Pavlem Šmídkem

12.11.2018 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Za Pavlem Šmídkem

Zatímco dobré zprávy jakoby nikdy nepřicházely dostatečně rychle, na doručení těch špatných člověk podle své přirozenosti nikdy nespěchá. Ale nakonec jim samozřejmě stejně neunikne. Tak tomu bylo i se zvěstí o tom, že řady příznivců internetového magazínu VLAKY.NET uprostřed minulého týdne navždy opustil jeho někdejší reportér Pavel Šmídek.

Ve středu 7.11.2018 utichlo navždy srdce Pavla Šmídka (50 let) - našeho přítele a velkého fanouška Mireille...poslední půl roku jsme si často telefonovali...měl velikou radost ze svého nového zaměstnání u hradní stráže na Hradčanech...moc se těšil na březnový koncert Mireille v Praze...bohužel jeho místo zůstane prázdné...nikdy na Vás Pavle nezapomenu...nemohu se s vaším odchodem stále smířit... Toto smutné sdělení včera na Facebooku objevil a do redakce poslal jeden z našich reportérů. Jeho neveselý obsah si zaslouží věcné upřesnění – Pavel ve skutečnosti pracoval pro jistou bezpečnostní agenturu, která zajišťuje mj. ochranu chrámu sv. Víta. Díky své profesi se občas setkal i s jinými celebritami.


Pavel na svém posledním známém snímku - s Hanou Zagorovou (20.10.2018)

Se svou francouzskou láskou, k níž se hlásil i v její rodné zemi, se naposledy setkal obdobně – při její červnové návštěvě Pražského hradu. Tehdy sice na focení nedošlo, ale aspoň mu (i jeho třem kolegům ve službě) potřásla rukou. Pavel svůj idol neváhal „pronásledovat“ i do jiných evropských zemí, v nichž Mireille Mathieu vystupovala. A k tomu vesměs využíval svou další lásku, železnici. Tuto jeho druhou stránku jsme poznali z reportáží, při jejichž tvorbě možná nebyl tak obratný jako někteří jiní autoři, ale mnohé převyšoval svou nápaditostí a obětavostí. Ocenit lze také skutečnost, že po svém (přinejmenším) kontroverzním vyloučení z řad členů klubu VLAKY.NET nezahořkl a s redakcí zůstal v kontaktu.


Poslední Pavlovy železniční snímky, zaslané redakci, zachytily z Prahy
vypravovaný „Orient Express“ (13.10.2018)

Pavel posílal nejen (stále se lepšící) fotografie, ale také zajímavé informace z tuzemska i Francie, s jejímiž železničními fanoušky byl díky znalosti jejich jazyka v čilém kontaktu. Měl plno plánů nejrůznějšího druhu a na svět nahlížel optimisticky, svými (nedávno úspěšně operovanými) lišáckými kukadly. A pak asi před dvěma týdny na ulici náhle zkolaboval, byl ošetřen v nemocnici, tuším že Vinohradské, ale ještě ten den ho pustili domů, takže mi volal. Asi dva dny na to se odmlčel zcela, nebral telefony, před týdnem mi přišla od něj SMS s jediným slovem MARODÍM. Od té doby už telefon není dostupný.


Tak bychom si měli Pavla pamatovat (3.6.2017, Praha-Braník)

To nám napsal jeden z jeho blízkých kamarádů, jimž bude Pavel chybět. Stejně jako všem, kdož jej znali a měli rádi.

Pavle, zůstaneš v našich vzpomínkách!