Estetická stránka vozidiel; design, nátery, kresby
Diskusná téma o subjektívnom pohľade členov na estetičnosť koľajových vozidiel. Radí sa k tým voľnejším, kde členovia majú možnosť okrem pasívnej chvály alebo kritiky (zväčša všetkého nového alebo "potvorenia" starého) predstaviť predovšetkým svoje návrhy na exterierové riešenie (designové aj náterové) nových, rekonštruovaných, ale aj pôvodných vozidiel a diskutovať o nich.
Verím, že téma, ktorej hlavnou úlohou je odľahčienie diskusných fór od emocionálnych debát "pekné-škaredé", si najmä u tých tvorivejších členov nájde svoje miesto. Ich grafické návrhy alebo pripomienky k vzhľadu vozidiel historických, súčasných aj vízií futuristických posunuté kompetentným by mohli v niektorých prípadoch aspoň sčasti ovplyvniť vzhľad toho, čo máme na očiach; či už denne, alebo pri nostalgických akciách..
Vláčiky očami detí.
Podtémou sú ilustrácie vaše, prípadne vaších ratolestí (nie len) z detských čias. Majú tu miesto všetky kresbičky krásy železnice očami detí, s ktorými by ste sa radi pochválili ďalším priateľom zaujímajúcich sa o železničnú problematiku. Veď napokon množtvo z nich by si určite zaslúžilo viac, ako skoncovať v zbernom papieri.
https://imhd.sk/transport/galeria-media/update/13195/Vyhladavanie/217391/Sutaz-o-graficke-stvarnenie-novych-vlakov-TEZ-navrh-c-2?&ref=transport%2Fdoc%2Fsk%2F18443%2FZeleznicna-spolocnost-vybrala-pat-grafickych-navrhov-pre-nove-zubacky
(bolo aj tu v **Krátkych správach** 29.4.2019 o 13:00)
Škaredé nie sú, len neviem či spĺňajú technické podmienky zadania:
**Použité majú byť maximálne 4 farby, zachovanie hlavnej farby RAL 3020, grafika sa premietne na vozidlo formou nástreku, preto treba mať na zreteli, že jemné linky či zložité tvary nie je možné realizovať.**
https://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/7219-Zapojte-sa-do-sutaze-ZSSK-o-graficku-podobu-novych-vlakov-pre-Tatry/
vďaka Tvojej poznámke som si spomenul na detstvo. Moja mama na obvodovú stenu našej izby v paneláku vyháčkovala pokrývku, bola tam celočervená laminátka s bielym pruhom... a s jedným vozňom štvorosým červeným...
Ale: Blonski už nie je dogma? Keď môže byť takto vyfintený nejaký vectron, nemôže sa biela/šedá/červená nejako nakombinovať aj na laminátku? Veď tá vodoryska sa s tou tvarovo členitou skriňou vyslovene bije.
K tomu polepu... ako fajn, vec vkusu, ale má ešte blonski vôbec nejaký zmysel a význam?
Pokiaľ ide o môj subjektívny názor, v dobe dnešných grafických možností sa mi zdá grafické stvárnenie republiky a vlajkovej stuhy na červenej ploche príliš plytké. Dalo sa z toho vyťažiť viac, vrátane sloganu; nič by nepokazili ani umelecké nákresy desiatich významných slovenských dominánt na jednotlivých strojoch.
A ak už aj grafika polepu mala byť strohá a jednoduchá, viac by sa mi na tej mašine páčilo dačo na spôsob SBB Cargo; niečo, čo by zatraktívnilo ten už takpovediac opozeraný vektronovský dizajn.
http://railcolornews.com/2017/05/16/ch-railcolor-design-presents-the-new-vectron-design-for-sbb-cargo-international/
Už ste toto videli? Názor za mňa: "Jdu blejt, velebnosti."
A šlo to urobiť omnoho jednoduchšie. Niekto by mal autorom povedať, že v jednoduchosti je krása a v láske bohatstvo. No a toto si ja osobne nemôžem zamilovať.
Staršie vozidlá normované logotypy doplnené o nápis www.zscargo.sk pri zachovaní pôvodných farebných schém, novovyrobené/rekonštruované vozidlá náter v kombinácii tmavomodrej a bielej. Nestačí?
Či Ti tu chýba k šťastiu ďalší fádny jednofarebný korporát?