ZSSK - Železničná spoločnosť Slovensko, a.s.
Diskusia o národnom dopravcovi ZSSK.
Šťastný človek.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925547/
Možno sa to medzitým zmenilo, ale ja som zatiaľ počul v hláseniach tety Mileny/uja Jana tieto dôvody:
-z prevádzkových dôvodov
-z technických príčin
-z dôvodu čakania na prípoj
-z dôvodu nehody na trati
-z dôvodu výlukových prác
-vplyvom nepriaznivého počasia
Ale dávno som necestoval vlakom počas väčšej mimoriadnosti, takže sa to mohlo zmeniť.
-z prevádzkových dôvodov
-z technických príčin
-z dôvodu čakania na prípoj
-z dôvodu nehody na trati
-z dôvodu výlukových prác
-vplyvom nepriaznivého počasia
Ale dávno som necestoval vlakom počas väčšej mimoriadnosti, takže sa to mohlo zmeniť.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925539/
Tomu rozumiem, no aby personal mohol podat informacie, tak ich musi mat. Casto potrebujes aj rozhodnutie dispecera a zazil som aj situaciu, ktoru som vlakveducej nezavidel, pretoze asi 4x sa menilo rozhodnutie, ci teda pripoje cakat budu alebo nebudu. No a obcas sa stane, ze maju nejake info a situacia nakoniec dopadne inak. Suhlasim, ze treba byt trochu splachovaci, lebo najma hlupi a frustrovani ludia si svoje problemy vyleju na toho najblizsie. Ale je to ako hovoris, niekto informacie poda a niekto nie, ako v tvojom pripade rusnovodic-nejazdia tam jazdili len miestny. No ak si zacul nieco o vyluke, vies ako sa hovori v CR, lina huba, hole nestesti, ked nie je vlakveduci, tak aj spolucestujuci moze pomoct.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925537/
dôvody meškania sú nahrané a medzi nimi čakanie na protiidúci vlak nie je.....pokial si pamätám sú tam len prevádzkové dôvody, z dôvodu výluky, z dôvodu nehody a možno ešte porucha
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925535/
Osobne aj ja radšej používam mapu polohy vlakov. Fakt je že IS na staniciach sú skôr dezinformácie ako informácie. Žiaľ je to obsluhujúcimi zamestnancami. Je zaujímavé ráno (kedy je veľký presun ľudí do práce či škôl) ako každý v mobile sleduje mapu pohybov vlakov, nakoľko tzv. Anče sa veriť nedá. Dôvod meškania by radšej nemali uvádzať, ako nekonečné prevádzkové dôvody.......aj to je len lajdáckosť obsluhujúcich zamestnancov.
Ale poviem jednu suprový vzor informácii. Cestoval v jeseni na Záhorie na hríby. V Trnave prípoj na preskoč. Moja chyba, že som si predtým, ako mám vo zvyku nepozrel plán výluk. V ten deň bola výluka Boleráz - Smolenice s NAD Boleráz - Jablonica. Nikde žiadne info, ani v panteri nič. Jedná sa samoobslužný systém....a na displeji nič. Zbysril som, keď jedny vo vlaku hovorili, že asi z Bolerázu pôjde NAD, ale nik nič nehovoril. Za Klčovanmi zhasol displej, v Bolerázi ani rušňovodič svojským spôsobom do rozhlasu nepovedal nič, hoci nič by ho to nestálo, len vypol svetlá. Poďme von, dozorca dopravne v Bolerázi schovaní v ''búde'' aby ho náhodou nik neobťažoval....pred stanicou jeden autobus, keď sme sa spýtali vodiča či a kam robí lnku, odpovedal, ''šak vás že vraj mám odvést do Jablonice''...... nech žije Slovensko.
Ale poviem jednu suprový vzor informácii. Cestoval v jeseni na Záhorie na hríby. V Trnave prípoj na preskoč. Moja chyba, že som si predtým, ako mám vo zvyku nepozrel plán výluk. V ten deň bola výluka Boleráz - Smolenice s NAD Boleráz - Jablonica. Nikde žiadne info, ani v panteri nič. Jedná sa samoobslužný systém....a na displeji nič. Zbysril som, keď jedny vo vlaku hovorili, že asi z Bolerázu pôjde NAD, ale nik nič nehovoril. Za Klčovanmi zhasol displej, v Bolerázi ani rušňovodič svojským spôsobom do rozhlasu nepovedal nič, hoci nič by ho to nestálo, len vypol svetlá. Poďme von, dozorca dopravne v Bolerázi schovaní v ''búde'' aby ho náhodou nik neobťažoval....pred stanicou jeden autobus, keď sme sa spýtali vodiča či a kam robí lnku, odpovedal, ''šak vás že vraj mám odvést do Jablonice''...... nech žije Slovensko.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925534/
Ja len do pléna doplním vlastné skúsenosti:
Plechovej Anči (ako už zbehlý vlakový cestovateľ/laik) zo zásady neverím. Dôvody pomerne jednoduché:
1. Nehovorí skutočný čas meškania - Ak sa vlak pokazí v ZA, tak v CA nadhodia 5 minút, ktorých každých 5 minút zvyšujú. Ešte som nevidel, že by nejakým zázrakom sa niekedy niekomu podarilo zohnať náhradné HKV/EMJ tak, aby bolo meškanie len 5 minút. Pre bežného cestujúceho to musí byť úžas byť konštante ťahaný za nos.
2. Všeobímajúci dôvod - Som fascinovaný čo všetko sa dá skryť za formulku ''z prevádzkových dôvodov''. To už rovno môže byť táto časť hlásenia vynechaná, ak železnice odmietajú povedať skutočný dôvod.
Vždy radšej pozriem mapu žsr, ak ide o zahraničný vlak tak appku Muj Vlak, alebo socky ZSSK/ČD. Zo skúseností potom už človek vie na základe situácie odhadnúť, koľko bude vlak meškať.
Príklad: R 3xx mešká ''z prevádzkových dôvodov'' 15 minút, čo je (samozrejme ''úplne náhodne'') rovnako ako mešká EC 14x z opačného smeru. Pretože dať do hlásenia ''čakanie na protiidúci vlak'' je prilíš komplikované.
Plechovej Anči (ako už zbehlý vlakový cestovateľ/laik) zo zásady neverím. Dôvody pomerne jednoduché:
1. Nehovorí skutočný čas meškania - Ak sa vlak pokazí v ZA, tak v CA nadhodia 5 minút, ktorých každých 5 minút zvyšujú. Ešte som nevidel, že by nejakým zázrakom sa niekedy niekomu podarilo zohnať náhradné HKV/EMJ tak, aby bolo meškanie len 5 minút. Pre bežného cestujúceho to musí byť úžas byť konštante ťahaný za nos.
2. Všeobímajúci dôvod - Som fascinovaný čo všetko sa dá skryť za formulku ''z prevádzkových dôvodov''. To už rovno môže byť táto časť hlásenia vynechaná, ak železnice odmietajú povedať skutočný dôvod.
Vždy radšej pozriem mapu žsr, ak ide o zahraničný vlak tak appku Muj Vlak, alebo socky ZSSK/ČD. Zo skúseností potom už človek vie na základe situácie odhadnúť, koľko bude vlak meškať.
Príklad: R 3xx mešká ''z prevádzkových dôvodov'' 15 minút, čo je (samozrejme ''úplne náhodne'') rovnako ako mešká EC 14x z opačného smeru. Pretože dať do hlásenia ''čakanie na protiidúci vlak'' je prilíš komplikované.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925533/
Určite keď čítam tie nezmysly o Tom, čo nám roluje po displejoch, čo sa hlási a čo za blbiny sa píše i na webe dopravcu, je veľký priestor pre zlepšenie. Informovanosť v roku 2025 nemôže byť na úrovni 1955.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925532/
Jencik, hovorca dnes nemôže byť len odborník na komunikáciu s médiami. To sme sa za posledných 40 rokov kúsok posunuli od tlačových tajomníkov a podobných oných. Samozrejme, záleží vždy na to, ako si konkrétna firma nastaví procesy a rozdelí kompetencie, ale v mnohých +/- normálne fungujúcich firmách sa už dlho spája hovorcovský post s postom šéfa externej komunikácie. A ten by mal mať záujem na tom, ako za firmu komunikujú zamestnanci, ktorí dennodenne komunikujú priamo s klientmi. Také jednoduché to je. A samozrejme, tam, kde sú tie posty odlíšené a hovorca je naozaj len mluvka, majú obvykle niekoho, kto má v kompetencii veliť externej komunikácii. Potom by to malo byť v záujme práve tohto človiečika, ak teda nie hovorcu. To hádam nechceš spochybňovať.
A teraz, čo sa vlastne očakáva? Tu nejde o to, aby rušňovodič, ktorému pod zadkom kľakne mašina, formuloval nejaké odhady pre cestujúcich. Tu ide o to, aby vlakový personál, keď sa zorientuje v situácii a splní si dôležitejšie povinnosti, dokázal ľuďom zrozumiteľne vysvetliť, čo sa zhruba stalo, usmerniť ich, ale zároveň prejaviť empatiu, že sa im to cestovanie tento raz trocha skomplikuje. A oplatí sa tento personál naučiť aj to, ako zvládať, že tí cestujúci nebudú nadšení, ba niektorí budú aj dosť pyskovať. Ako sa to zvláda u nás, si si mohol za posledné roky párkrát prečítať na na VN a teda, nie je to dobrá vizitka.
Ďalšia vec, ktorú tu v spojitosti s celkom konkrétnym príkladom nadhodil Nadler, je využívanie komunikačných kanálov v reálnom čase. Aj taký staničný rozhlas je jedným z kanálov. Samému sa mi pár rokov nazad stalo, že som mrzol na stanici, kde som si vypočul oznam, že vlak mešká z prevádzkových dôvodov a najprv to bolo 5 minút, potom azda 15, potom 30 a nakoniec zahlásili, že je z prevádzkových dôvodov odrieknutý. Pritom mašina im kľakla už vo východzej stanici, museli vedieť, že zrejme nemajú čo poslať miesto nej... A mohol by som pokračovať manželkinou nedávnou skúsenosťou, keď sa dialo s tými časmi čosi podobné, že tie minúty nabiehali pre nejakého skokana. Pritom museli vedieť, že pre skokana sa nestojí pár minút, ale pár desiatok minút, nezriedka aj dve hoďky... Skrátka, dá sa to robiť aj inak, lepšie. Ani to nestojí veľa peňazí, len to chce iniciatívu a know-how. A neobsadzovať kľúčové posty ako trafiky kadejakými pusipajtášmi a ich blízkymi.
A teraz, čo sa vlastne očakáva? Tu nejde o to, aby rušňovodič, ktorému pod zadkom kľakne mašina, formuloval nejaké odhady pre cestujúcich. Tu ide o to, aby vlakový personál, keď sa zorientuje v situácii a splní si dôležitejšie povinnosti, dokázal ľuďom zrozumiteľne vysvetliť, čo sa zhruba stalo, usmerniť ich, ale zároveň prejaviť empatiu, že sa im to cestovanie tento raz trocha skomplikuje. A oplatí sa tento personál naučiť aj to, ako zvládať, že tí cestujúci nebudú nadšení, ba niektorí budú aj dosť pyskovať. Ako sa to zvláda u nás, si si mohol za posledné roky párkrát prečítať na na VN a teda, nie je to dobrá vizitka.
Ďalšia vec, ktorú tu v spojitosti s celkom konkrétnym príkladom nadhodil Nadler, je využívanie komunikačných kanálov v reálnom čase. Aj taký staničný rozhlas je jedným z kanálov. Samému sa mi pár rokov nazad stalo, že som mrzol na stanici, kde som si vypočul oznam, že vlak mešká z prevádzkových dôvodov a najprv to bolo 5 minút, potom azda 15, potom 30 a nakoniec zahlásili, že je z prevádzkových dôvodov odrieknutý. Pritom mašina im kľakla už vo východzej stanici, museli vedieť, že zrejme nemajú čo poslať miesto nej... A mohol by som pokračovať manželkinou nedávnou skúsenosťou, keď sa dialo s tými časmi čosi podobné, že tie minúty nabiehali pre nejakého skokana. Pritom museli vedieť, že pre skokana sa nestojí pár minút, ale pár desiatok minút, nezriedka aj dve hoďky... Skrátka, dá sa to robiť aj inak, lepšie. Ani to nestojí veľa peňazí, len to chce iniciatívu a know-how. A neobsadzovať kľúčové posty ako trafiky kadejakými pusipajtášmi a ich blízkymi.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925524/
Niektoré veci sa oproti okolitým krajinám neriešia vôbec. Napríklad priame vozne/vlaky. Keď sa všetci tvária, akoby nič. Potom vlakvedúci musí rad radom upozorňovať, že v Skalitom sa do Zwardońa neprestupuje. Pretože infosystém v Skalitom všetkých vyhadzuje z vlaku :-(
Mimochodom, na čo asi myslel dizajnér infosystému v panteroch. Nie je nad to, keď do zastávky prichádza vlak, ktorý ma na čele namiesto smeru jazdy napísané ''meškanie z dôvodu výluky''. To sa malo zobrazovať iba vnútri, ale niekto asi nemyslel.
Mimochodom, na čo asi myslel dizajnér infosystému v panteroch. Nie je nad to, keď do zastávky prichádza vlak, ktorý ma na čele namiesto smeru jazdy napísané ''meškanie z dôvodu výluky''. To sa malo zobrazovať iba vnútri, ale niekto asi nemyslel.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925515/
Trochu som zabudol, že najväčší problém je presne taký proces nastaviť a ešte aby ho ľudia dodržiavali. Ďalší môže byť aj komunikácia, aby sa vedel vôbec rušňovodič s niekým spojiť, keďže nie všade je ten spôsob rovnaký. Všetko toto by mali riešiť procesy, ale s ľuďmi je to často komplikované, majú kopec zbytočných rečí a ideálne tie procesy sabotovať, lebo to len obťažuje.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925511/
Sám si si na to odpovedal, hovorca je odborník na komunikáciu s médiami. Ale zďaleka nie každý hovorca je odborník na vnútro podnikové procesy a vnútro podnikovú komunikáciu, často je to skôr agenda niektorého riaditeľa. Osobne si myslím, že tá komunikácia u štátneho nie je veľmi vyriešená, ale ani u súkromných to často nie je ono. Posledne napríklad meškal RJ v Košiciach, lebo meškali vozne z Copu. Tak nahodili nejaké meškanie, len tie vozne privezie iná loko než tá, ktorá následne pokračuje do Prahy, takže ešte výmena rušňa, do toho skúšky, ale presne meškanie sa napríklad pri tomto ťažko odhaduje, niekto stihne za pár minút, iný za 20. Nie vždy sa aj ten odhad dá urobiť presne. Zažil som aj na SNBB, strhli sme trolej v Bruseli, museli sme čakať na ľudí, ktorí priniesli schody a potom nás museli dostať z koľajiska. Rušňovodič vedel dať približne odhady, ale presne to tiež nevedel. No a teraz si zober, rušňovodič nahlási, kde strhol vedenie, musia prísť trolejari, skontrolovať odhadnúť, posunúť info ďalej niekomu na infra, ktorý by to mohol zverejniť na webe alebo iných kanáloch a odtiaľ by sa to dalo zdieľať ďalej.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925510/
**by mal byť odborník v oblasti externej komunikácie**
Clansman, môže byť odborník v komunikácii, ale príde nový hovorca nevie čo má povedať, lebo daná problematika mu je neznáma. Prax je taká, že hovorca príde za šéfom daného rezortu a spýta sa ako má odpovedať na pripravené otázky. Niekedy to pretlmočí médiám ako-tak, väčšinou však tak, že zasvätený sa chytajú za hlavy..... Vypracovať sa dobrého hovorcu, čo už má šajnu o tej, ktorej firme trvá dlho. U nás je to tak, že pokiaľ sa hovorca vypracuje, už ho odvolajú a začína od nuly inej firme, kde zase prvé roky tápa.
takže hovorcovia sú u mňa irelevantný.
Clansman, môže byť odborník v komunikácii, ale príde nový hovorca nevie čo má povedať, lebo daná problematika mu je neznáma. Prax je taká, že hovorca príde za šéfom daného rezortu a spýta sa ako má odpovedať na pripravené otázky. Niekedy to pretlmočí médiám ako-tak, väčšinou však tak, že zasvätený sa chytajú za hlavy..... Vypracovať sa dobrého hovorcu, čo už má šajnu o tej, ktorej firme trvá dlho. U nás je to tak, že pokiaľ sa hovorca vypracuje, už ho odvolajú a začína od nuly inej firme, kde zase prvé roky tápa.
takže hovorcovia sú u mňa irelevantný.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925500/
Súhlasím. Pred časom bývalý hovorca ZSSK na otázku novinára, kedy naposledy cestoval vlakom, sa zamyslel a po chvíli odpovedal, že pred asi pol rokom IC-čkom z Bratislavy do Žiliny. Ďalej som ho nepočúval. Ak vlak stojí z akéhokoľvek dôvodu desiatky kilometrov odo mňa, svetelná tabuľa a ''plechová Anča'' tvrdia, že bude meškať asi 10 minút, je mi hneď jasné, že to nebude pravda a podľa toho sa zariadim.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925499/
Jencik, prečo nie (aj) hovorca? Ak máš niekoho, kto je šéfom komunikácie, niekoho, kto by mal byť odborník v oblasti externej komunikácie, tak máš človeka na to, aby na tom zapracoval. Samozrejme, v súčinnosti s ďalšími pracovníkmi. Na to fakt netreba platiť externé agentúry a podobne...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925498/
Nemyslím si, žeby procesy nastavoval hovorca. Skôr je otázkou celý proces, ako tie informácie tečú, kedy sa kde dostanú a ako hovoríš, ako to je s informovaním verejnosti. Rozumiem tomu, že nechcú niekedy streliť rovno 60, keď to tak nemusí byť, ani smrtak nemusí trvať 120+. Niekedy je to fakt také, že nevieš, napríklad vyradujes vozeň, ale meškanie sa môže skrátiť, zle odhadnes a ľuďom ujde vlak. Radšej teda nahadzovať postupne.
Minule som bol v Nemecku a tam jasne označený vylukovy vlak so zmenou GVD, ženy pokračovali až niekde na Slovensko a vôbec nevedeli vlak nájsť, pritom to číslo bolo rovnaké aj destinácia. Len mal neskorší odchod. Pokiaľ cestujúci ani nesleduje výluky a potom chce, aby chytil prípoj. To nie je chyba železníc , veď aj keď si kúpiš letenky, musíš zmeny sledovať. Nie všetci dopravcovia/agentúry posielajú zmeny.
Minule som bol v Nemecku a tam jasne označený vylukovy vlak so zmenou GVD, ženy pokračovali až niekde na Slovensko a vôbec nevedeli vlak nájsť, pritom to číslo bolo rovnaké aj destinácia. Len mal neskorší odchod. Pokiaľ cestujúci ani nesleduje výluky a potom chce, aby chytil prípoj. To nie je chyba železníc , veď aj keď si kúpiš letenky, musíš zmeny sledovať. Nie všetci dopravcovia/agentúry posielajú zmeny.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925492/
Si na Slovensku, čo by si chcel? Na to, aby sa k tebe (alebo k iným cestujúcim) v reálnom čase dostala akurátna informácia o mimoriadnosti, musia byť nejako nastavené štandardy. Tie štandardy musí niekto nastaviť a musí vyhodnocovať, ako sa dodržiavajú. A teraz sa pozri na hovorcov a hovorkyne ŽSSK a ŽSR, súčasných aj tých predošlých, a povedz mi, kto z nich by asi tak tieto štandardy mohol zavádzať?
Samozrejme, z hľadiska krízovej komunikácie, keď nastane tento druh mimoriadnosti, dôraz sa tradične kladie na internú komunikáciu, ako čo najrýchlejšie túto mimoriadnosť odstrániť, kým vyrozumenie verejnosti sa obvykle považuje sa druhoradé. Druhoradé sa ale nerovná nepodstatné. Samozrejme, inak sa človek dokáže zariadiť, ak v reálnom čase zistí, že mu minimálne polhodinu žiadny vlak nepríde, než keď márne čaká 5 minút, 10 minút a potom ďalších 10... Nehovoriac o tom, že prevádzkové dôvody sa dajú použiť aj ako eufemizmus a človek nevie, či nejde o skokana, keď všetko stojí podstatne dlhšie a k tým 30 minútam sa môžu nabaliť ďalšie...
Samozrejme, z hľadiska krízovej komunikácie, keď nastane tento druh mimoriadnosti, dôraz sa tradične kladie na internú komunikáciu, ako čo najrýchlejšie túto mimoriadnosť odstrániť, kým vyrozumenie verejnosti sa obvykle považuje sa druhoradé. Druhoradé sa ale nerovná nepodstatné. Samozrejme, inak sa človek dokáže zariadiť, ak v reálnom čase zistí, že mu minimálne polhodinu žiadny vlak nepríde, než keď márne čaká 5 minút, 10 minút a potom ďalších 10... Nehovoriac o tom, že prevádzkové dôvody sa dajú použiť aj ako eufemizmus a človek nevie, či nejde o skokana, keď všetko stojí podstatne dlhšie a k tým 30 minútam sa môžu nabaliť ďalšie...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925490/
ja sa spýtam
v Novom Meste na stanici dve minuty pred odchodom vlaku zanie hlásnie ....bude meškať z prevádzkových dôvodov asi 10 minút....'' a pritom tento vlak stojí pokazený v Leopoldove....ON NEMÓŽE prísť do NMnV za 10 minút., no a potom po desiatich minútach tam nahodia meškanie 30 minút
aká je to logika?
prečo tam už 20 minút pred odchodom nenapíšu že bude meškať a mali by vyhlásiť z akej príčiny a predpokladaný možný príchod, poprípadne i nepríchod....
v Novom Meste na stanici dve minuty pred odchodom vlaku zanie hlásnie ....bude meškať z prevádzkových dôvodov asi 10 minút....'' a pritom tento vlak stojí pokazený v Leopoldove....ON NEMÓŽE prísť do NMnV za 10 minút., no a potom po desiatich minútach tam nahodia meškanie 30 minút
aká je to logika?
prečo tam už 20 minút pred odchodom nenapíšu že bude meškať a mali by vyhlásiť z akej príčiny a predpokladaný možný príchod, poprípadne i nepríchod....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925488/