Zahraničné HDV na koľajách ŽSR
Toto môže byť tiež atraktívna téma pre našich členov. Oceniť by ju mohli najmä tí kolegovia, ktorí fotografujú, prípadne tí, ktorých poteší, ak uvidia nejakú neobvyklú lokomotívu. Podľa môjho skromného názoru má opodstatnenie, lebo sa nachádzame v situácii, keď k nám začnú prichádzať zahraničné rušne aj z tých železničných správ, s ktorými Slovensko nesusedí. Založenie tejto témy vo mne urýchlila udalosť, ktorá sa stala dnes, 25. 1. 2005.
Do Bratislavy-Petržalky prišla lokomotíva firmy Railion Deutschland 185.045! Urobila obrat s nákladnými vlakmi 44609/44606 z a do Wien Kledering Zvb. Ak nepočítame nostalgické vlaky (bola tu z Nemecka legendárna 103.001 a Eurorunner Dispoloku) ide o prvú lokomotívu nemeckých železníc, ktorá prišla na naše územie s pravidelným vlakom. Ak má niekto inú informáciu, nech ma prosím opraví.
Zaujímalo by ma, či sa niekomu z Vás podarilo túto historickú udalosť vyfotografovať?
Podradené diskusné témy
Nemontuj do toho tú prvoaprílovú Novejšu, na rozdiel od nej je v Hidaši posun sprevádzaný a keby celkom, rušňovodiči maďarské ručné návesti musia poznať.
Ja tiež mám poznanie do jednej poľskej prihraničnej stanice, pritom oficiálne po poľsky by som nemal vedieť ani slovo. Tak to je, tak sa to v prihraničnej vozbe obojstranne akceptuje a hotovo.
Došli sme, hneď prišiel maďarský posunovač/sprievodca rušňov nás vyvesil, vyliezol na mašinu, povedal "móóže", potiahli sme kde bolo treba, za zriaďovačkou povedal "dóóbre, stoj", stiahli cepy, jak skočila zelená a na filtri bola nula, povedali sme zas my jemu "môžme", zmenili sme stannovište, jak sa rozsvietila biela, zas povedal on "móóóže".. a tak prebehol celú sprevádzaný posun. Ak sa dačo zmenilo, maďarsky pomontokal s výpravcom, naznačil na ktorú stranu pôjdeme a povedal "móóóže", keď bolo treba zastaviť, tak zas "dóóbre, stoj".. no všetko fungovalo. Samozrejme mašinisti už sami dobre vedeli, a po dvoch týždňoch aj ja, čo sa bude diať už aj bez Maďara.
Techniku a ÚSB nám urobil slovenský vozmajster. Ani ceknúť tam nebolo treba vedieť a spravilo sa všetko.