RD Prešov [ARCHIV]
Túto diskusiu zakladám na žiadosť kolegu mašiňáka, ktorý má len asi 750 bodov,teda nemohol nič založiť, takže ma poprosil, aby som to urobil za neho ja...V prípade, ak by ste mali nejaké pripomienky k téme, tak sa obráťte k masinakovi...
A teraz k vlastnej reportáži:
Reportáž je z "ranného prebúdzania" v depe Prešov. Je sobota 04.03.2006 asi 7.00 a depo Prešov sa po menej náročnej nočnej prevádzke prebúdza do víkendovej prevádzky. Na začiatok trochu z histórie depa Prešov. Staré depo je už 26 rokov minulosťou a ostalo po ňom už len torzo. Aj to sa možno v blízkej budúcnosti stane minulosťou (po začiatku peronizácie ŽST Prešov). Do priestorov nového depa ktoré sa stavalo cca 10 rokov sa zamestnanci sťahovali začiatkom roku 1980.
ešte pridám pár fotiek, ktoré mi poslal mašiňák...
V krátkosti z histórie RD Prešov. Vznik Rušňového depa Prešov sa datuje niekde okolo roku 1950. Do tohto roku depo ako také, slúžilo ako výtopňa a to do vzniku Slovenského štátu ako výtopňa RD Košice a počas Slovenského štátu ako výtopňa RD Spišská Nová Ves. Ako už bolo spomínané vznik samotného depa Prešov sa datuje niekde okolo roku 1950. Stálo v priestoroch oproti starej budove Železničnej stanice Prešov. V novembri roku 1969 sa začalo s výstavbou terajších priestorov RD Prešov. Tieto boli dokončené koncom roku 1979. Do nových priestorov sa začalo sťahovať od 01.01.1980. Depo prešlo niekoľkými organizačnými zmenami, čo sa týka príslušnosti k železničnej správe a to: do roku 1993 bolo súčasťou Československých Štátnych dráh (ČSD) , od roku 1993 Železníc Slovenskej Republiky (ŽSR), po odčlenení prevádzky od dopravnej cesty k 01.01.2002 depo patrí pod Železničnú spoločnosť a.s. a od 01.01.2005 je pričlenené k Železničnej spoločnosti CARGO Slovakia a.s. A práve táto spoločnosť, lepšie povedané predstavitelia terajšieho vedenia spoločnosti ZSSK Cargo Slovakia, majú najväčší podiel na likvidácii RD Prešov. Ktoré svoju prevádzku ukončí dňa 31.01.2008.
Fotografie k tejto problematike si môžete pozrieť z reportáži "Zánik alebo vzkriesenie RD Prešov" ktorá sa nachádza taktiež na stránke vlaky net.
dal by sa urobit nejaky sumarny prehlad co ako a kam z depa odislo?
Ake technologie sa presunuli, ak je to nakoniec s rusnami, privesakmi, motormi,... Co s ludmi, atd...
Mozno to tu uz aj niekde bolo, ale chcelo by to trochu to zosumarizovat ako to nakoniec dopadlo a ako to bude fungovat od 1.2.2008 :) Mozno aj formou nejakej reportaze ak mas chut
atlas.sk
http://dnes.atlas.sk/ekonomika/166839/presovske-rusnove-depo-skoncilo-po-29-rokoch
http://www.plus1den.sk/aktuality/presov-rozluckovy-kar-pre-zelezniciarov-z-presovskeho-depa.html
http://archiv.markiza.sk/?31337d=28.01.2008&31337p=14&31337v%5B%5D=32189
lebo sú veľmi drahé hlavne cargo...a z toho plynie,že sa depa rušia rad radom....
a u nás v depe bude nejaká firma,ktorá bude zarábať na oprave ruskych a ukrajinskych masin......a nasi pracovnici z depa nemaju robotu alebo dochadzaju desiatky kilometrov......