Wien - Bratislava a železnice medzi nimi
Toto pravdepodobne budúce súmestie (Twin City) spája železnica cez Gänserndorf už od 20. VIII. 1848, neskôr (žiaľ dátum v súčasnosti neviem) aj cez Leopoldsdorf po Marchegger Ostbahn, od 18. XII. 1897 - zatiaľ len jednokoľajkou - cez Parndorf a od 22. I. 1914 cez Hainburg an der Donau. V blízkej dobe bude zrealizované aj prepojenie oboch letísk Schwechat a M. R. Štefánika, avšak nie obnovou najkratšej trasy (Schwechat - Fischamend - Hainburg an der Donau - Wolfsthal - Ba-Petržalka), ale rekonštrukciou trate Fischamend - Götzendorf a jej zaústením smerom na Parndorf. Počet vlakov spájajúcich obe mestá utešene raste, a tak rastie počet zážitkov z prevádzky na týchto tratiach, ktoré sú tu očakávané.
Ďalšie informácie o tratiach:
Bratislava - Kopčany - Wolfsthal - Wien
Bratislava - Kittsee - Parndorf - Wien
Bratislava - Marchegg - Wien.
Rakúsko - ÖBB
Zaujímavé články a odkazy:
Prepojenie bratislavského letiska so železnicou
Wien Hauptbahnhof
Samostatné diskusie o niektorých staniciach:
Bratislava Hlavná stanica
Bratislava Filiálka
Bratislava - Nové Mesto
Stanica konskej železnice
A ešte raz, ri tom PZB je ten postup optikou doby, kedy vzniklo v poriadku, pretože bezpečnosť je zaistená náležitým predimenzovaním, tak ako napr. pri elektromechanicke, ktorej tu máme kopu. Ale dnes už vieme, že aj značná predimenzovanosť náležite testovaná predpísaným spôsobom "s tým pravítkom musíš takto desaťkrát dobre j*bnúť o stôl a nesmie sa ani zohnúť, ani na ňom nesmieš nájsť jedinú prasklinu, a potom keď ho vyrežeš, musíš to zopakovať" má svoje limity, a to pravítko, alebo orech sa tu a tam vylomí (a potom sa výpravca čuduje, čo všetko mu to zrazu dovolí postaviť). A takisto sa dá čakať, že sa tu a tam poškodí nejaký ten magnet.
V čom presne majú byť riešenia s ETCS krkolomné?
Len pri podobnych zariadeniach je vzdy otázka z akej logiky vychadzaju.
To je aj dnes pri najmodernejsich systemoch. Jedny povolia jazdu, t.j. len vtedy mozes pokracovat ak dostanes povolovaci povel, druhy zakázu t.j. vozidlo moze pokracovat v jazde kym nedostane zakázajuci povel.
Ale takych veci je na zeleznici mnozstvo napr kolajove obvody verzus pocitadla nápravy atd. A delsie krkolomne riesenia len pribudaju aj s ETCS.
A čo sa týka bezpečnosti konštrukcie, čo sa stane keď niekto ten odnese ten magnet, odpadne alebo sa nejak preruší kábel, prípadne niečo ten magnet zaruší? No nič... Základný stav je "voľno" a do toho sa "snáď" podarí chytiť nejaký signál, že je stoj, a to je v priamom rozpore s postupmi pri konštrukcii bezpečných zariadení. Mobilná časť môže byť konštruovaná bezpečne (napr. ako redundantné procesorové zariadenie), ale to základné rozhranie stojí len na princípe predimenzovania, a každé predimenzovanie ale niekde skončí...
A on to bol nakoniec posun, takže PZB by mohlo robiť čo chce a prd platné...
Cmelak: Ja som som sa vsade docital iba navestidlo na stoj preto som sa cudoval... Ked svihol trpazlika tak to je jasne...
https://svet.sme.sk/c/20509737/vo-viedni-sa-zrazili-dva-primestske-vlaky-zranili-sa-najmenej-tri-osoby.html?ref=trz
https://uloz.to/!k4mQUUaurszH/wien-hausfeldstrase-2017-04-09-mov
Osobne som pouzil IC z Viedne po Zilinu niekolko raz.
Jazdil cez Petrzalku a bola to statna otrava - 2 preprahy v BA, casova strata obrovska. Pre mna to malo iba jednu vyhodu, ze som bez presadania mohol cestovat Wien - Zilina.
Kedze v useku Wien-BA to nebolo povinne miestenkove, neboli mi v Bratislave schopni vydat miestenku na cely usek Wien - Zilina, musel som kombinovat ako zlatnicky ucen a miestenku som si musel zakupovat vo Viedni.
Kym je takyto kombinovany povinne/nepovinne miestenkovy paskvil na svete a ZSSK nebola schopna operativne prisposobit predaj miesteniek pre cestujuceho tak, aby nemusel v ramci miestenkovych sachov presadat v ramci jedneho a toho isteho rychlika pri kombinacii listkov Wien- Bratislava hl. a Bratislava hl. - Zilina, tak je to nepouzitelne.
Druha vec, 99,5% cestujucich koncilo svoju cestu v BA a dalej sme pokracovali par ludi. Snad do 10....
Rozumne riesenie je akurat vhodny pripoj ku vlakom REX dalej na ZA - KE.
Ak uz niekedy riesit priame vlaky, tak bez toho miestenkoveho rosamba ZSSK a trebars v 2-hodinovom takte. (Ako su napr. zataktovane do vnutrostatnej dopravy nemecke vlaky EC/IC/ICE v Rakusku, alebo vlaky RJ na linke Budapest - Zurich.)
Medzicasom vysli aj ciastocne vysledky vysetrovania. Je teda definitivne, ze posun presiel posunovacie návestidlo. Este sa presne nevie preco. Viaceri tvrdia, ze na vine je trpazlik (nejak nie su vo velkej láske u ÖBB personalu), ktory stoji cca 50 m od miesta zrazky. Zatial nevedno, ci z chyby rusnovodica alebo personalu stavadla - tachnicku chybu viacmenej vylucili.
U ÖBB je typicke, ze navestidla sa daju velmi rychlo zmenit (hl. u st. podobnych Meidlingu, kde casy su velmi kriticke, takze aj pocas jazdy posunu sa návestidlo moze zmenit na stoj).
Zial rakuske media (APA, ORF atd) pletu pojmy a dojmy a neraz aj manipuluju spravy - zial ani v tomto pripade nie je to inak, behom jednej hodiny vydali 4 rozne verzie, napriek tomu, ze ÖBB vydalo uz oficialne predbezne stanovisko - co sa im podarilo precitat az na stvrtykrat ).