GVD ŽSR aktuálny a pripravovaný
Diskusia o Grafikone vlakovej dopravy. Vaše postrehy, návrhy a pripomienky.
Podradené diskusné témy
Vo Vrutkach je zmenou gvd priamo zasiahnutych minimalne 5 okresov.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925508/
Aspoň to má ZSSK na webe, že je potrebné si miestenku zaobstarať vopred online, aby bola aspoň 2x denne free. Ale pri takom prémiovom produkte je to naozaj blbé. Keby to bolo aspoň tak, že tri vlaky/dva prestupy pri jednej ceste, neberie ako 3 cesty, ale berie to ako jednu cestu, tak by to bolo OK. Zas keď sa na to pozriem z iného uhla, tak na ČD držiteľ In Business respektíve In 100 s Časovým doplatkom do 1. triedy, tam kde je povinná rezervácia, si túto riadne zaplatí už pri 1. vlaku. Avšak pri nepovinne miestenkových vlakoch ju netreba samozrejme vôbec.
Ja mám napríklad železničný preukaz 2.tr. ČD a zatiaľ čo tu na ČD mi stačí zaobstarať si Časový doplatok do 1. triedy, na ZSSK z nejakého dôvodu musím využiť úplne opačný postup ako ty, t.j. som odsúdený vystáť si rad, aby som si kúpil vnútroštatny doplatok do jednotky, kde v cene už rezervácia je, avšak doteraz od mája 2021(kedy sa povinná rezervácia v jednotke zaviedla) nie je možné si tento kúpiť online. No je. Cez appku Můj vlak s medzinárodnou tarifou. Takže nie si prvý, kto objavil obrovské rezervy online predajného kanála ZSSK. A ak sa bavíme všeobecne o doplatku do jednotky ako takom, tak to nie je záležitosť iba režinkárov. Aj platiaci cestujúci sa môže počas cesty rozhodnúť zmeniť triedu na vyššiu. Za rezerváciu ale zaplatíš prirážku 3€. Doslova zlodejina. Na ČD zaplatíš doplatok bez prirážky. Dokonca na ČD si môžeš kúpiť namiesto jednorázového doplatku u vlakvedúceho rovno Časový doplatok do jednotky, i keď len na týždeň, ale i o princíp, že keď sa tak rozhodneš, tak ako keby si ten doplatok mal a nezaplatíš nič navyše.
Po zavedení 1h taktu vlakov Košice - Bratislava je úplná blbosť, aby boli vozne 1. triedy povinne miestenkové, tie prepravné prúdy sa rozložia. Na Urpínoch kvôli výluke tá jednotka teraz zíva prázdnotou a rezerváciu tam potrebuješ iba preto, lebo na hlavu postavené PP ZSSK. Pri priamych medzinárodných vlakoch v rámci medzinárodnej prepravy tú rezerváciu v jednotke doslova ani nepotrebuješ, pretože sa riadi inými podmienkami. Takže de facto Ostravany, Kysučany, Valachy, Metropolitany v medzinárodnej preprave nemajú povinnú rezerváciu. Čiže kvôli jednej linke Košice - Bratislava sa zaviedla povinná rezervácia do jednotky na celom území SR(vo vnútroštatnej preprave). Úplne choré a od stola bez riadnej analýzy. Som ochotný akceptovať to, aby Tatrany tie povinné rezervácie mali, ale ostatné linky(a tým mám na mysli aj Považany), by povinnú rezerváciu v jednotke mať rozhodne nemali. Naopak tam, kde ten vozeň 1. triedy zíva prázdnotou, tak súčasné (už nejaký čas) prepravné podmienky ZSSK doslova zamedzujú cestujúcim vo vlaku prepadnúť do vyššej triedy kvôli prirážke 3€. O tom, že cez web za 4 roky od zavedenia povinne miestenkových jednotiek, stále nie je možné si tieto zaobstarať online, ale musíš si vystáť rad, radšej pomlčím.
A to, že cena za 1. triedu už na 1km tarifnej vzdialenosti, začína na sume 5,20€ a čisto samotný doplatok na sume 3,10€, kde ďalšie 3€ zaplatíš ako prirážku, ak si tento nestihneš zaobstarať pri pokladni... Nekomentujem.
Bol som pár rokov dozadu svedkom prípadu, keď si chcel cestujúci zo zastávky Horná Štubňa obec do Žiliny kúpiť 1. triedu priamo vo vlaku (hlásená cesta), pretože tá zastávka nemá nič. Tam si lístok nekúpiš. Nebol to najstarší pán ale rozhodol sa podľa PP ZSSK, že si lístok bez prirážky zaplatí až vo vlaku. Vlakvedúca mu na to povedala, že nie je problém, len bude musieť priplatiť 3€ za rezerváciu, pretože si ju kupuje až vo vlaku. Vznikla z toho teda celkom nepekná situácia a pán si to radšej samozrejme nasmeroval do dvojky. Nespokojný cestujúci a ZSSK stratené tržby.'Win-Win'
Takto to tu funguje. A nikto z kompetentných toto nebude nikdy riešiť, pretože taký snáď v tej spoločnosti ani neexistuje. Dôležité je dôchodcom predávať lístky na pošte. A keď si budeš chcieť vyzdvihnúť neprebratú poštu, tak si počkáš.
Ja mám napríklad železničný preukaz 2.tr. ČD a zatiaľ čo tu na ČD mi stačí zaobstarať si Časový doplatok do 1. triedy, na ZSSK z nejakého dôvodu musím využiť úplne opačný postup ako ty, t.j. som odsúdený vystáť si rad, aby som si kúpil vnútroštatny doplatok do jednotky, kde v cene už rezervácia je, avšak doteraz od mája 2021(kedy sa povinná rezervácia v jednotke zaviedla) nie je možné si tento kúpiť online. No je. Cez appku Můj vlak s medzinárodnou tarifou. Takže nie si prvý, kto objavil obrovské rezervy online predajného kanála ZSSK. A ak sa bavíme všeobecne o doplatku do jednotky ako takom, tak to nie je záležitosť iba režinkárov. Aj platiaci cestujúci sa môže počas cesty rozhodnúť zmeniť triedu na vyššiu. Za rezerváciu ale zaplatíš prirážku 3€. Doslova zlodejina. Na ČD zaplatíš doplatok bez prirážky. Dokonca na ČD si môžeš kúpiť namiesto jednorázového doplatku u vlakvedúceho rovno Časový doplatok do jednotky, i keď len na týždeň, ale i o princíp, že keď sa tak rozhodneš, tak ako keby si ten doplatok mal a nezaplatíš nič navyše.
Po zavedení 1h taktu vlakov Košice - Bratislava je úplná blbosť, aby boli vozne 1. triedy povinne miestenkové, tie prepravné prúdy sa rozložia. Na Urpínoch kvôli výluke tá jednotka teraz zíva prázdnotou a rezerváciu tam potrebuješ iba preto, lebo na hlavu postavené PP ZSSK. Pri priamych medzinárodných vlakoch v rámci medzinárodnej prepravy tú rezerváciu v jednotke doslova ani nepotrebuješ, pretože sa riadi inými podmienkami. Takže de facto Ostravany, Kysučany, Valachy, Metropolitany v medzinárodnej preprave nemajú povinnú rezerváciu. Čiže kvôli jednej linke Košice - Bratislava sa zaviedla povinná rezervácia do jednotky na celom území SR(vo vnútroštatnej preprave). Úplne choré a od stola bez riadnej analýzy. Som ochotný akceptovať to, aby Tatrany tie povinné rezervácie mali, ale ostatné linky(a tým mám na mysli aj Považany), by povinnú rezerváciu v jednotke mať rozhodne nemali. Naopak tam, kde ten vozeň 1. triedy zíva prázdnotou, tak súčasné (už nejaký čas) prepravné podmienky ZSSK doslova zamedzujú cestujúcim vo vlaku prepadnúť do vyššej triedy kvôli prirážke 3€. O tom, že cez web za 4 roky od zavedenia povinne miestenkových jednotiek, stále nie je možné si tieto zaobstarať online, ale musíš si vystáť rad, radšej pomlčím.
A to, že cena za 1. triedu už na 1km tarifnej vzdialenosti, začína na sume 5,20€ a čisto samotný doplatok na sume 3,10€, kde ďalšie 3€ zaplatíš ako prirážku, ak si tento nestihneš zaobstarať pri pokladni... Nekomentujem.
Bol som pár rokov dozadu svedkom prípadu, keď si chcel cestujúci zo zastávky Horná Štubňa obec do Žiliny kúpiť 1. triedu priamo vo vlaku (hlásená cesta), pretože tá zastávka nemá nič. Tam si lístok nekúpiš. Nebol to najstarší pán ale rozhodol sa podľa PP ZSSK, že si lístok bez prirážky zaplatí až vo vlaku. Vlakvedúca mu na to povedala, že nie je problém, len bude musieť priplatiť 3€ za rezerváciu, pretože si ju kupuje až vo vlaku. Vznikla z toho teda celkom nepekná situácia a pán si to radšej samozrejme nasmeroval do dvojky. Nespokojný cestujúci a ZSSK stratené tržby.'Win-Win'
Takto to tu funguje. A nikto z kompetentných toto nebude nikdy riešiť, pretože taký snáď v tej spoločnosti ani neexistuje. Dôležité je dôchodcom predávať lístky na pošte. A keď si budeš chcieť vyzdvihnúť neprebratú poštu, tak si počkáš.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925507/
Neviem ktorá dubová hlava stojí za zmenami pri MAXIKLASIKOCH, ale treba povedať, že po novembrovej zmene 2024 spravila ZSSK vo svojom prémiovom produkte totálny fail. Vo februári 24 som si kúpil PRENOSNÝ maxiklasik do 1. triedy na neobmedzené cestovanie v prvej triede a v novembri si ZSSK zmyslí, že obmedzi jazdy na 2x denne, inak si treba kúpiť miestenku za 2€ na každú ďalšiu jazdu. Nerozumiem ako môže predávať niekto produkt, ktorý na jednej strane sľubuje neobmedzené cestovanie, na druhej strane samotný produkt nič neznamená bez povinného zakúpenia ďalšieho produktu, za ktorý treba platiť. Je to totálne zavázajúca reklama... A to tie dve bezplatné miestenky si človek môže zaobstarať jedine mimo osobnej pokladne, čiže to neobmedzené cestovanie je ešte aj podmienené vlastníctvom smartfónu a dvoma bezplatnými jazdami denne, čo nevychádza ani na reláciu Trnava - Nové Zámky a späť, lebo tam treba 4 miestenky. A tým, že ide o prenosný maxiklasik, tak ten druhý a ďalší ''držiteľ'' počas dňa sa k bezplatnej miestenke ani nedostane.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925506/
Po 19:30 na JoJ a JoJ24 reportaz z Oravy, zo zst Kralovany o nevydarenom gvd...
V Krimi Joj reportaz o 2 usmrtenych osobach jednou, najnovsou el.supravou ZSSK
Boze, ludia, staci navstivit lekara, a escitalopram alebo podobny liek Vas moze zachranit
V Krimi Joj reportaz o 2 usmrtenych osobach jednou, najnovsou el.supravou ZSSK
Boze, ludia, staci navstivit lekara, a escitalopram alebo podobny liek Vas moze zachranit
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925483/
Pokiaľ viem, tento rok začnú zahustovať AH v úseku Leopoldov - Rača, malo by im to trvať cca rok. Podľa mňa zvýši kapacitu trate tak max. o 20 %. Tu však stále vystáva otázka, prečo neodklepli 18 km spojky z Nitry, či už z Odb. Horné Krškany, či Ivanka p/N do Trnovca n/V. + teraz už aj s výstavbou nového mosta cez Váh, nakoľko starý most je už v zlom stave ??? Prievidzké rýchliky aj priame vlaky z Nitry by tým pádom mohli jazdiť po trati 130 + nákladne vlaky . Predsa trať 130 je vybudovaná s UAB s prenosom návestí a dostatočnou kapacitou.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925481/
aj ked by vrstva ''IC'' bola fajn, tak tiez mam silne pochybnosti, ci ju je kam v useku BA-LEO (TN) nakreslit bez velkych negativnych nasledkov........ a UHP a ini setrici stale budu mesiace(roky) filozofovat ci treba skapacitnit usek BA-TT. (mi to pride ako robit studiu ci nam treba dialnice BA-ZA-KE a ZA-CA-Polsko).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925479/
to je tak ked sa do hotového grafikonu idú robiť úpravy....jedno vyriešime....druhé pokazíme....práce chvatná málo platná ...
problem dalšej rýchlej vrstvy by bol že by nemala kade prejsť, narušila by niekde EX vlaky ktoré by museli byť predchodené o os vlakov ani nehovoriac, úprimne ako by to asi jazdilo vyťažené.....(ak by zostali aj hodinové EX)
problem dalšej rýchlej vrstvy by bol že by nemala kade prejsť, narušila by niekde EX vlaky ktoré by museli byť predchodené o os vlakov ani nehovoriac, úprimne ako by to asi jazdilo vyťažené.....(ak by zostali aj hodinové EX)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925477/
Je pravda, že ak by Kriváne mali odchody z konečných v párnych hodinách, spravilo by to menej škody, ale tiež by to nebol ideálny stav. Ak chce štát objednať expresné spoje, mal by vytvoriť novú vrstvu a keď ju ZSSK nedokáže pokryť, tak dopravcu na ňu nájsť v súťaži.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925469/
Nech nejaké dva páry Kriváňov sú, nevadili by mi, keby jazdili v polohe tých doplnených 6xx, a nie tých zaužívaných, kde došlo všade k zrušeniu prípojov. Takže samozrejme že tie vlaky zívajú prázdnotou. Tie vlaky nie sú napríklad použiteľné pre obyvateľov z Oravy či Turca napríklad. A toto platí ďaleko pre viac regiónov.
Až nedávno som vlastne zistil, že R 932 Fatran, ktorý má príchod do Vrútok 07:51, vlastne na Žilinu nemá žiadny prípoj, pretože Os 3908 má z Vrútok odchod už 07:50, a namiesto toho, aby za ním išiel Tatran, tak v tej polohe je Kriváň(502), ktorý v tých Vrútkach ani nestojí. Takže cestujúci od Zvolena a BB si musí privstať na 6 ráno v podstate preto, aby potom vo Vrútkach zabil 59 minút na Os 3910/7544(08:50) a do Žiliny prišiel až 09:15.
Cestovná doba Zvolen - Žilina namiesto GVD 2014/2015 1h 57m priamym spojením v 2h takte, dnes bohužiaľ aj 3h 9m. Pre mňa 5xx Kriváň ako najrýchlejšie spojenie Košice - Bratislava zmysel má, ale vo svojej vlastnej polohe nezávisle od Tatranov. Takže s tým samozrejme súhlasím. Som ochotný Kriváň akceptovať v polohe doplnených 6xx. A nie v tej polohe, keď je tento vlak doslova 'deštrukčný' čo sa grafikonu týka de facto pre celú republiku po severnej trase.
Obrovské zlyhanie MD SR ako objednávateľa, ktorý podľahol tlaku médií, ktoré i dnes nevedia aký je rozdiel medzi dopravcom a prepravcom. Takisto ZSSK ako dopravcu, kedy na toto objednávateľa dostatočne neupozornil. ŽSR tie trasy nakreslilo ako len mohlo z hľadiska kapacity a dnes sme svedkami toho, že keď je čo i len malá mimoriadnosť, tak jeden Tatran 'predbieha' ten druhý.
Až nedávno som vlastne zistil, že R 932 Fatran, ktorý má príchod do Vrútok 07:51, vlastne na Žilinu nemá žiadny prípoj, pretože Os 3908 má z Vrútok odchod už 07:50, a namiesto toho, aby za ním išiel Tatran, tak v tej polohe je Kriváň(502), ktorý v tých Vrútkach ani nestojí. Takže cestujúci od Zvolena a BB si musí privstať na 6 ráno v podstate preto, aby potom vo Vrútkach zabil 59 minút na Os 3910/7544(08:50) a do Žiliny prišiel až 09:15.
Cestovná doba Zvolen - Žilina namiesto GVD 2014/2015 1h 57m priamym spojením v 2h takte, dnes bohužiaľ aj 3h 9m. Pre mňa 5xx Kriváň ako najrýchlejšie spojenie Košice - Bratislava zmysel má, ale vo svojej vlastnej polohe nezávisle od Tatranov. Takže s tým samozrejme súhlasím. Som ochotný Kriváň akceptovať v polohe doplnených 6xx. A nie v tej polohe, keď je tento vlak doslova 'deštrukčný' čo sa grafikonu týka de facto pre celú republiku po severnej trase.
Obrovské zlyhanie MD SR ako objednávateľa, ktorý podľahol tlaku médií, ktoré i dnes nevedia aký je rozdiel medzi dopravcom a prepravcom. Takisto ZSSK ako dopravcu, kedy na toto objednávateľa dostatočne neupozornil. ŽSR tie trasy nakreslilo ako len mohlo z hľadiska kapacity a dnes sme svedkami toho, že keď je čo i len malá mimoriadnosť, tak jeden Tatran 'predbieha' ten druhý.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925468/
ja si myslím, že najmä treba brať do úvahy, že sa bavíme o 365-dňovom vlaku, ktorý vyňali z taktu, lebo ''vraj'' masy ľudí sa potrebujú rýchlejšie dostať do BA ako keby zostal Ex. Ak ideme argumentovať silnými dňami, silnými smermi a silnými mesiacmi, tak sa ho nemali chytať a na silné smery a silné dni a silné mesiace mali urobiť samostatný vlak. Takže momentálne je to tak, že vďaka tomuto nezmyselnému kroku v slabé dni neplní pre masy účel, ktorý mal plniť a pre ľudí z ohrdnutých zastávok spôsobuje komplikovaný dvojhodinový výpadok. Tomu hovorím biznis jak prasa...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925460/
Treba brať do úvahy, že skúškové na VŠ v BA, TT, NR, TN, ZA sa v tomto týždni len pozvoľna rozbiehalo. To je jeden faktor. Druhým je samotné skúškové, keď rádovo tisíce študentov prichádzajú smer západ a odchádzajú smer východ v úplne inom rytme než vo štvrtok a piatok tam a v nedeľu naspäť.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925425/
Ale čo čakať v piatok ráno tým smerom?
Je aj po sviatkoch. Ešte sa nerozbehli rôzne víkendove veľtrhy, školenia, diaľková víkendová výučba a iné.
Skús to o 2 týždne a kľudne aj soboty.
Je aj po sviatkoch. Ešte sa nerozbehli rôzne víkendove veľtrhy, školenia, diaľková víkendová výučba a iné.
Skús to o 2 týždne a kľudne aj soboty.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925410/
To bolo politického rozruchu ohľadom EX Kriváň a náhrady IC vlakov. Dnes ráno tým vlakom v smere do Bratislavy cestuje 110 ľudí v druhej triede a pár v prvej, v poslednom vozni sa vezie jediný cestujúci. To naozaj sme kvôli úzkej skupinke ľudí vyňali zo systému 4 vlaky? Začínam mať pocit, že je relácia Košice - Bratislava predémonizovaná a Tatrany v podstate aj tak tvoria ľudia z regiónov - nie masy, čo sa z ďalekého východu prestupom v Košiciach potrebujú dostať do Bratislavy za 4.44
Dúfam, že tento paškvil od marca zrušia a vrátia vlaky do systému Tatranov.
Dúfam, že tento paškvil od marca zrušia a vrátia vlaky do systému Tatranov.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925409/
Pretoze Rumuni elektrifikuju trat z Kluze do Oradey, siel som to pred dvoma rokmi, nocnym rychlikom z Bukuresti do Valea lui mihai a cez Debrecen a Miskolc do Kosic. Celkom exotika, najma na juhu uplne chybali nejake tabulky s nazvami stanic, takze som sa orientoval iba podla online map, v Brasove prestoj, pretoze sme menili loko, ludia fajcili na nastupisti a prekvapilo ma, ze elektronicke fajcili vo vlaku. Cez hory sa slo celkom pomaly, ale trat je to pekna. Horsi bol prechod hranic, jednak dlho trvali pasove kontroly a do Debrecenu slo EC 30km/h a zastavovalo na vsetkych zastavkach, pricom polovica bola uprostred nicoho. Nasledne klasika meskanie na okruznej vetve IC cez BP-Debrecen-Miskolc-BP a zaver katastroficka trat Kosice Miskolc, kde 90km ides 2h. Obcas sa daju najst zaujimave tarify letecky do Bukuresti z Viedne/Budapesti, ktore vyjdu lacnejsie nez cesta 15h z Budapesti do Bukuresti a mesto urcite stoji za navstevu. Do Konstanci je to potom uz celkom pohodova jazda, ale cez vikendy byvaju aj vlaky dost plne, kedze ludia idu na vikend k moru a zapchy su kastrofalne. Urcite by si to naslo cestujucich aj do rumunskych hor, ale najskor potrebuju Rumuni ako tak dat do poriadku hlavne trate a elektrifikovat, inak by ten vlak rychlo skoncil, teraz uz odpadli pasove kontroly, bez nich to bude o dost jednoduchsie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925386/
Ibaže dostať sa dnes k Čiernemu moru vlakom je hotové dobrodružstvo. Čiže vyslovene len pre dobrodruhov na 2 ci 3 prestupy. Neexistuje ani len jeden jediný priamy vagonik co by len z Budapešti. Čistá katastrofa.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/925385/