GVD ŽSR aktuálny a pripravovaný
Diskusia o Grafikone vlakovej dopravy. Vaše postrehy, návrhy a pripomienky.
Podradené diskusné témy
Takhle , sanitky jsou jasný , Vedení zajímalo to ,aby ty vlaky jely , V Holubicích, (jednokoleJka Přerov-Brno) odbočuje tam , spojka na Vráru do Blažovic , 15 promile ) , Uhlí z Ostravy do Lince , ložený cca. 2000 tun a Eso norma 1 1 00 tun . 8 párů za24 hod + odklony z koridoru 500 m normálně , nejdelší kolej neceléch 400m, Na noční okolo 8 přípípřeží , navíc k tomu tak 3 přepřahy , takový prkotiny se neřešily , hlavně , že to jelo
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924530/
Bystrík, chceš cestovať za rodinou? A dokonca do ''zahraničia''? Urob si vodičák, kúp si auto. Ak máš, tak si natankuj plnú nádrž alebo nabi batériu a môžeš vyraziť... A tu už iróniu vypínam. K tvojim postrehom niet čo dodať.
Tu narážame aj na ''nestálosť'' GVD , rovnako ako podmienok a požiadaviek, s ktorými sa tvorí. Keby tu bola ambícia zostaviť ho aspoň tam, kde to ide - a najmä na najexponovanejších tratiach - tak, aby vydržal viac ako len od decembra do decembra (alebo ešte kratšie, do prvej zmeny), potom by azda bol väčší priestor na reflektovanie pripomienok a ''ladenie'' jednotlivých spojov. Ale toto je neustále sa opakujúca debata, ktorá je čiastočnej aj dôsledkom absentujúcej vízie.
Tu narážame aj na ''nestálosť'' GVD , rovnako ako podmienok a požiadaviek, s ktorými sa tvorí. Keby tu bola ambícia zostaviť ho aspoň tam, kde to ide - a najmä na najexponovanejších tratiach - tak, aby vydržal viac ako len od decembra do decembra (alebo ešte kratšie, do prvej zmeny), potom by azda bol väčší priestor na reflektovanie pripomienok a ''ladenie'' jednotlivých spojov. Ale toto je neustále sa opakujúca debata, ktorá je čiastočnej aj dôsledkom absentujúcej vízie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924529/
Vazeni a mili,
paci sa mi tato diskusia a ak mi dovolite, predkladam Vam nasledovny navrh :
- vsetci zerieme vlaciky a vsetko okolo, blizia sa Vianoce, firmy uz hufne organizuju predvianocne akcie, mohli by sme sa ku nim pridat. Kedze prednendavnom sam pan minister dopravy Raz prestrihaval pasku po ukonceni renovacie jednej z najkrajsich zst Svit, navrhujem nase stretnutie srdcom zainteresovanych tam, napr. 3. decembra o 13.00 hod. /aby sme sa nemuseli hadat s Mikulasom/.
Preto vsetci prispievatelia v tomto vlakne, ale aj v dalsich, skuste sa tam dopravit, hoc aj gumokolom, na kus reci, aj aby sme sa osobne videli a podebatovali. Niektori sa uz pozname, dufam, ze sa budu moct zucastnit aj nasi kompetentni papalasi ZSR a ZSSK /nebudem menovat/ a bude celkom veselo a pohoda. Nic svetoborne, alebo aspon regionalne asi nevyriesime ale ako nastartovanie predvianocnej atmosfery by to mohlo zafungovat.
Bude mi potesenim.
paci sa mi tato diskusia a ak mi dovolite, predkladam Vam nasledovny navrh :
- vsetci zerieme vlaciky a vsetko okolo, blizia sa Vianoce, firmy uz hufne organizuju predvianocne akcie, mohli by sme sa ku nim pridat. Kedze prednendavnom sam pan minister dopravy Raz prestrihaval pasku po ukonceni renovacie jednej z najkrajsich zst Svit, navrhujem nase stretnutie srdcom zainteresovanych tam, napr. 3. decembra o 13.00 hod. /aby sme sa nemuseli hadat s Mikulasom/.
Preto vsetci prispievatelia v tomto vlakne, ale aj v dalsich, skuste sa tam dopravit, hoc aj gumokolom, na kus reci, aj aby sme sa osobne videli a podebatovali. Niektori sa uz pozname, dufam, ze sa budu moct zucastnit aj nasi kompetentni papalasi ZSR a ZSSK /nebudem menovat/ a bude celkom veselo a pohoda. Nic svetoborne, alebo aspon regionalne asi nevyriesime ale ako nastartovanie predvianocnej atmosfery by to mohlo zafungovat.
Bude mi potesenim.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924527/
Osobná skúsenosť. Os križoval s meškajúcim R v Hajnáčke, vlakvedúci volal regionálnemu o 13:00, ku mne sa táto informácia (o cestujúcich na prestup) dostala od prevádzkového o13:17, keď už bolo pozde. V tomto konkrétnom prípade bol čakací čas 5 minút.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924526/
Bystrík.
Neviem, či a kto pri
938/3920 dnes pochybil. Viem, že vlakvedúca nejaké čakanie vybavovala a aj to cestujúcim individuálne oznamovala. Neviem o čo šlo, bol som ďalej. Ak šlot o tento vlak, či aj vonkajší výpravca vedel, že ho má podržať.
Neviem, či a kto pri
938/3920 dnes pochybil. Viem, že vlakvedúca nejaké čakanie vybavovala a aj to cestujúcim individuálne oznamovala. Neviem o čo šlo, bol som ďalej. Ak šlot o tento vlak, či aj vonkajší výpravca vedel, že ho má podržať.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924524/
**Auta počkají**
To v akej diere si robil? A keď nie v diere, tak v minulom tisícročí.... :-(
Autá by možno počkali, ale šoféri nie. Výpravca to môže mať na háku, máš pravdu. Veď pri troche šťastia to spoľahlivo bude riešiť zaňho na druhý deň námestník, prednosta.... atď. V horšom prípade ešte v ten deň. Ver, že viem o čom hovorím. Spustím šraňky napr. na lokálke vo Veľkej Lomnici, príde porucha a Ti garantujem, že do 10 minút volá prednostovi polícia, že čo sa deje a či si koledujeme o prúšvih... a samozrejme to počujem už aj v Zelenej vlne...
To v akej diere si robil? A keď nie v diere, tak v minulom tisícročí.... :-(
Autá by možno počkali, ale šoféri nie. Výpravca to môže mať na háku, máš pravdu. Veď pri troche šťastia to spoľahlivo bude riešiť zaňho na druhý deň námestník, prednosta.... atď. V horšom prípade ešte v ten deň. Ver, že viem o čom hovorím. Spustím šraňky napr. na lokálke vo Veľkej Lomnici, príde porucha a Ti garantujem, že do 10 minút volá prednostovi polícia, že čo sa deje a či si koledujeme o prúšvih... a samozrejme to počujem už aj v Zelenej vlne...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924522/
Jasné, že Považany do BB je absolútna ''kktina'' ja som sa len teoreticky pýtal keďže tak dávnejšie to sem niekto dával. Bystrík vďaka za vysvetlenie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924521/
Takisto iba na plač. Ja prídem večer R 944 do Vrútok, budem kúsok meškať ako dnes R 938 napríklad, ktorá prišla do Vrútok 13:54, no Os 3920 bez hanby vypravený z Vrútok 13:50 načas, a Ex 606 cez 50 minút. Takže EC 140 a cesta do Čiech 0 bodov. Vo Vrútkach nadávky, výkriky a plač a hor sa nazad na Zvolen, pretože s R 344 už cesta nedáva zmysel, ak cestujem za rodinou do Mikulovíc na Jeseníky.
Ak po novom nestihnem vo Vrútkach Os 3932 od R 944, tak keďže Ex 526 za prvé vo Vrútkach ani nestojí a za druhé je v Žiline až po odchode R 340 na Ostravu, tak existuje obrovské riziko, že budem nocovať v Žiline na stanici a čakať na 442 ako bezďák. A nie len raz. Čiže nie, že sa nedostanem na Jeseníky, ja sa už nedostanem ani do Ostravy. Keby boli aspoň Os Čadca - Mosty u Jablunkova(napríklad NAD). Nič. Keby bol plán na návrat Fatranov do Žiliny v najbližšej dobe. Nič. Keby sa čakali prípoje v Žiline a vo Vrútkach aspoň pri kritických časoch. Nič.
Nuž, ľudia a médiá plakali, že sa rušia IC vlaky, ktoré mne vlastne boli iba na smiech. Kvalitou to boli zlé vlaky, jediná výhoda bol cestovný čas Košice - Bratislava, no na prestupy nepoužiteľný. Tak si pán minister a MD SR rýchlo našli výhovorku v podobe dvoch párov, s ktorými totálne rozbili grafikon v celej republike.
Hodinový takt Ex 6xx áno. Ale tak, ako bol v konečnom návrhu bez zrýchlených expresov. Systematicky rovnako. Kde okrajové spoje mohli obsluhovať viac staníc, ako je to napríklad pri linke Ex1 v Čechách.
Ak po novom nestihnem vo Vrútkach Os 3932 od R 944, tak keďže Ex 526 za prvé vo Vrútkach ani nestojí a za druhé je v Žiline až po odchode R 340 na Ostravu, tak existuje obrovské riziko, že budem nocovať v Žiline na stanici a čakať na 442 ako bezďák. A nie len raz. Čiže nie, že sa nedostanem na Jeseníky, ja sa už nedostanem ani do Ostravy. Keby boli aspoň Os Čadca - Mosty u Jablunkova(napríklad NAD). Nič. Keby bol plán na návrat Fatranov do Žiliny v najbližšej dobe. Nič. Keby sa čakali prípoje v Žiline a vo Vrútkach aspoň pri kritických časoch. Nič.
Nuž, ľudia a médiá plakali, že sa rušia IC vlaky, ktoré mne vlastne boli iba na smiech. Kvalitou to boli zlé vlaky, jediná výhoda bol cestovný čas Košice - Bratislava, no na prestupy nepoužiteľný. Tak si pán minister a MD SR rýchlo našli výhovorku v podobe dvoch párov, s ktorými totálne rozbili grafikon v celej republike.
Hodinový takt Ex 6xx áno. Ale tak, ako bol v konečnom návrhu bez zrýchlených expresov. Systematicky rovnako. Kde okrajové spoje mohli obsluhovať viac staníc, ako je to napríklad pri linke Ex1 v Čechách.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924515/
Rozoberali sme preprah. A to s prípadným privesovaním/odvesovaním vozňov v centre mesta cez železničné priecestia naozaj z časového hľadiska nepôjde.
Verte mi, autá dnes už nepočkajú. By ste sa divili, koľko vodičov zavolá na 158 v prípade, že dlho stoja pred PZZ. A páni z PZ SR s tým potom dostatočne otravujú buď vášho prevádzkového alebo kontrolného dispečera, alebo priamo vás ako výpravcu. Mať elektriku s vozňami na Vrútockom zhlaví pripravenú na posun po odvesení a posunu diesla z koľaje, naozaj nie je záležitosť, ktorú si môžete v Martine dovoliť praktizovať. A už vôbec nie pri existujúcom priecestí či už na vrútockom, alebo rakovskom zhlaví.
Je prelom roku 2025. IAD hlavne v mestách z minulosti sa naozaj nechytá na súčasné prepravné prúdy.
Odporúčam navštíviť centrum Zvolena a špeciálne Zvolen mesto. By ste sa čudovali, aké kolóny sa tvoria v meste v určitých hodinách, keď od Zvolen mesto ide smerom na Sliač kúpele vlak, ktorý ešte aj stojí vo Zvolene mesto a už si 'drží' PZZ. Naposledy bola kolóna až ku kruháču 200m od Europa Shopping Center.
zvmesto: Presne tak. Nie raz by sa stalo, že by vlak prišiel z Bratislavy do Žiliny a diesel na Zvolen nikde. Jediné, čo by ZSSK mohla spraviť, je mať na Gemeranoch vkuse bagety a 861ky, aby pokryli Fatrany/Považany 754/757kami. Kurier dal čisto teoretickú otázku, ktorá v praxi nemá odpoveď.
Verte mi, autá dnes už nepočkajú. By ste sa divili, koľko vodičov zavolá na 158 v prípade, že dlho stoja pred PZZ. A páni z PZ SR s tým potom dostatočne otravujú buď vášho prevádzkového alebo kontrolného dispečera, alebo priamo vás ako výpravcu. Mať elektriku s vozňami na Vrútockom zhlaví pripravenú na posun po odvesení a posunu diesla z koľaje, naozaj nie je záležitosť, ktorú si môžete v Martine dovoliť praktizovať. A už vôbec nie pri existujúcom priecestí či už na vrútockom, alebo rakovskom zhlaví.
Je prelom roku 2025. IAD hlavne v mestách z minulosti sa naozaj nechytá na súčasné prepravné prúdy.
Odporúčam navštíviť centrum Zvolena a špeciálne Zvolen mesto. By ste sa čudovali, aké kolóny sa tvoria v meste v určitých hodinách, keď od Zvolen mesto ide smerom na Sliač kúpele vlak, ktorý ešte aj stojí vo Zvolene mesto a už si 'drží' PZZ. Naposledy bola kolóna až ku kruháču 200m od Europa Shopping Center.
zvmesto: Presne tak. Nie raz by sa stalo, že by vlak prišiel z Bratislavy do Žiliny a diesel na Zvolen nikde. Jediné, čo by ZSSK mohla spraviť, je mať na Gemeranoch vkuse bagety a 861ky, aby pokryli Fatrany/Považany 754/757kami. Kurier dal čisto teoretickú otázku, ktorá v praxi nemá odpoveď.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924514/
Tie Považany by museli ísť až do Zvolena. Vysvetľoval som Vám prečo. PDO, objem vlkm, linka R(8 alebo 9 na budúce verejné sútaže)
Nie, 8 či 9 vozňov, ktoré Považany majú, by to cez normatív hmotnosti a určite už aj dĺžky hlavne cez Harmanec. Odvesenie vozňov a preprah Žilina. Ešte dočasne by mohli byť aj Vrútky, ale tam budú o pár rokov rovnaké obmedzenia, ako dnes v Žiline.
Nie, 8 či 9 vozňov, ktoré Považany majú, by to cez normatív hmotnosti a určite už aj dĺžky hlavne cez Harmanec. Odvesenie vozňov a preprah Žilina. Ešte dočasne by mohli byť aj Vrútky, ale tam budú o pár rokov rovnaké obmedzenia, ako dnes v Žiline.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924512/
charly, ale posunovača tam už niet. Muselo by ZSSK obsadiť miesto posunovača, čomu neverím, takže všetko ostane na majstrovi, pekne stopnúť resp. stiahnuť zberač, zabrzdiť, obliecť si vestu, natiahnuť na hlavu prilbu, na ruky rukavice odpojiť kábel rozvesiť hadice, odvesiť rušeň opäť opačné garde.....hádam si majster nepoláme nohy, aby hrubo porušoval predpisy a potom ho nejaký exot odstavil a poslal na preskúšanie....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/924510/
Súhlasím aj s tým vodičákom i s tým autom. Ale bývam v Ostrave v podnájme, nemám nárok na rezidenčnú kartu a de facto nemám kde parkovať. Ale či stratím dve hodiny vo Vrútkach alebo v Žiline, alebo ich stratím(v lepšom prípade iba 2h) v kolóne pod Strečnom alebo na ceste I/11 v úseku Žilina - Čadca, je vlastne úplne jedno. Ale to píšem asi so smiechom cez plač haha. Na českej strane k cestnej komunikácii nemám vôbec výhrady. Tam kde je to horšie, je to zas vyvážené oveľa menšími sídlami s oveľa nižším počtom aút.
Ale nie. Ak mám súčasnosť(GVD 2025) porovnať napríklad s GVD 2022, tak jednoznačne iba zlepšenie(pre mňa jednoznačne). Nemusím prestupovať v Banskej Bystrici, neujde mi od 40m zmeškanej 8xx v Banskej Bystrici prípoj ma Ostravu, kde mi po hodine a pol ide vlak zrazu len po Vrútky, kde som sa potom modlil, aby som čo najskôr prišiel do Žiliny, pretože bol smiešny (ne)takt 6/7/10/11/14/15/19:27 1h 3h 1h 3h. To vtedy vymyslel a do reality pretaviť mohol fakt iba... nechcem nadávať. Dnes za existujúci 2h takt Žilina - Ostrava a Zvolen - Vrútky(obmedzený stavbou ŽST Žilina) som rád. Naozaj veľmi rád.
Ale vážne mi chýba nejaká rozsiahla informácia pre cestujúcu verejnosť, prečo nemôžu pri 1h takte 6xx existovať komerčné IC vlaky a prečo tieto budú zrušené. Pričom mne sú dôvody jasné a vysvetľovať mi ich netreba. Ale verejnosti áno. Ale nie. Treba robiť ŠTB praktiky, nezverejniť oficiálne žiadny návrh GVD 2025(ani MD SR, ani ŽSR(jeho tvorca) ani ZSSK), a tým pádom nedať absolútne žiadnu možnosť cestujúcim a predovšetkým VÚC predložiť svoje pripomienky MD SR, čo si predstavujeme ináč. To je po mimo k Vašej časti 'reflektovanie pripomienok'.
Na Správe železníc Návrh JŘ 2025 i aktualizovaný návrh(niečo ako konečný u nás) išli načas von a verejne, bez nutnosti mať prístup k Intranetu alebo loginu. Mohli ho hneď pripomienkovať predovšetkým objednávatelia v regionálnej doprave. Už je riadne zverejnený aj JŘ 2025, tak ako sa bude do bodky jazdiť.
Na Slovensku? Dňa 26.11.2024 nemáme riadne v oficiálnej forme zverejnený ani len návrh. Všetko zlepenec, ktorý si jednotlivé kraje dovolili zverejniť na svojich oficiálnych web stránkach čo najskôr. A na to ako reakciu Vám samotný minister dopravy na tlačovej besede povie, že tento šiel von bez toho, aby tomu dal niekto 'zelenú'. A že sa to vôbec nemalo dostať von. Tak akože pardon. Moja rečnícka otázka je prečo? O 18 dní aj niečo jazdíme po novom. Oficiálny materiál zverejnený nie je. Možnosť nákupu cestovných lístkov dopredu o necelé tri týždne nie je. Možnosť reálne si naštudovať ako budeme my cestujúci cestovať, opäť nie je. Všetko si na Slovensku hľadám v appke Můj vlak, ktorá patrí ČD, ktorá na ŽSR neprevádzkuje na Slovensku jediný vlak. A nemá tu ani 1vlkm. Naozaj. Smejem sa a plačem zároveň.
No nie. Treba proste podľahnúť tlaku LAICKEJ verejnosti, a namiesto dvoch párov Ex, ktoré systémovo sedeli a kopírovali 1h takt v každej stanici(kde prvé a posledné spoje mohli mať viac zastavení, aby vytvorili lepšiu dostupnosť), zrazu tento rozbijeme a predstavíme 2 páry zrýchlených expresov, ktoré svojou polohou rozbijú prestupy doslova všade. Ale že absolútne všade. To nie je Žilina. To nie sú Vrútky, to nie sú Kraľovany. To je všade.
Už som to sem písal. Keby to boli aspoň 2 páry z tých, ktoré sú pridané a nie sú viacmenej nikde prípojmi. Ale nie, treba 2 páry vlakov práve z tých, ktoré tvoria kostru vnútroštatnej železničnej dopravy na trase Košice - Bratislava a v jednotlivých staniciach boli tieto prípojmi k vlakom, ktoré narozdiel od 6xx majú len 2h takt a ešte týmito tak 'vymaľujeme' grafikon tak, že ho fešáci z O 410 ŽSR vlastne môžu kresliť celý úplne nanovo.
Smejem sa a plačem zároveň. Ale viacmenej s Vami súhlasím.